Breaking Bread Projesi

26 Şubat - 3 Mart 2024 tarihleri arasında okulumuz öğrencileri Fundacja Aktywni w Europie tarafından Wisła'da düzenlenen ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen "Breaking Bread" projesine katıldılar. Bulgaristan ve Polonya'dan gençler de projede yer aldı.

Okulumuz 12/A RTV öğrencileri Murat Altunbay, Muhammed Eren Dinç, Ömer Musa, Barış Ali, Ahmet Yazıcı, 12/A Pazarlama öğrencisi Ayşenur Taşdemir, 11/A RTV öğrencisi Ezgi Aktan, 10/A Halkla İlişkiler öğrencisi Sezin Kahraman, 10/a Gazetecilik sınıfı öğrencileri Hediye Yağmur ve Sümeyye Yiğit ve müdür başyardımcımız Okan Karahan ile müdür yardımcımız Güner Yönel Pala, Polonya'nın Wisla şehrinde 24/02/2024-05/03/2024 tarihleri arasında 'Breaking Bread' isimli projeye katılmışlardır.

Günümüzde ekmeğe (ve dolayısıyla geleneklerimize ve kültürümüze) ve insan emeğine duyulan saygının azaldığını gözlemliyoruz. Ortak projedeki ekmek, bizim için kültürel kalıpları kırmanın, önyargılardan uzaklaşmanın, başkalarının kültürüne ve emeğine saygı duymanın, kültürlerimizde ortak unsurlar aramanın, kültürlerarası işaretlerin ve yerel geleneklerin, ekmek ile ilgili adetler ve ritüellerin bir sembolüydü. Girişimimiz aracılığıyla, diğer gençlere kendi kültürümüzü takdir etmenin ve beslemenin ve "basit" bir somun ekmekte saklı olan "sihri" keşfetmenin ne kadar önemli olduğunu göstermeyi amaçladık.

Projenin hedefleri şunlardı:

- Sembolizm; gelenekler ve ritüellere dayalı kültürel mirasımızın bir parçası olan ekmeğe saygı aracılığıyla kültürlerimiz hakkındaki bilgileri genişletmek;

- Ekmek sembolizmi ile ilişkili kültürel miras hakkında farkındalık yaratmak;

- Çok kültürlülüğü ekmek sembolizmiyle ilişkilendirerek ekmeğin, gelenek ve göreneklerimizin şekillenmesindeki etkisi hakkında bilginin artırılması,

-  Hoşgörü, açıklık, saygı gibi tutumların geliştirilmesi.

 

"Breaking Bread" gençlik değişimi sırasında katılımcılar bir programa göre zengin çeşitlilikte etkinlikler ve atölye çalışmaları gerçekleştirdiler. Uluslararası toplantının başında toplantının hedefleri ve organizasyonla ilgili konular hatırlatıldı. Gençler, kaynaşmaya, İngilizce iletişimde çekingenliği aşmaya ya da birbirlerini daha iyi tanımaya olanak tanıyan isim oyunları ve iletişim etkinlikleri gerçekleştirdiler. Katılımcılar ayrıca uyumlu ve bütünleşmiş bir ekip oluşturma ve etkili çalışmaya elverişli olumlu bir atmosfer yaratma amaçlı faaliyetlerde yer aldılar. Bu faaliyetler sayesinde gençler hem deneyimlerini paylaşma hem de uluslararası grup içindeki işbirliğini güçlendirme fırsatı buldu.

Gençlik değişiminin bir parçası olarak katılımcılar Ekmek Kulübesinde yaratıcı faaliyetler gerçekleştirdiler. Kulübenin temsilcileriyle ortak atölye çalışmaları sırasında, geleneksel ekmek yapım sürecini (tahıldan geleneksel ekmek fırınından ekmek çıkarmaya kadar) sıfırdan öğrendiler. Bir fırıncının işinin eskiden ne kadar zor olduğunu deneyimlediler. Ardından, her grubun kendi ekmeğini pişirebildiği ve tereyağı ve bal gibi yerel ürünleri deneyebildiği mutfak atölyelerini ortaklaşa yürüttüler. Katılımcılar ayrıca Radzionków'daki Ekmek Müzesine yapılan eğitici bir ziyarete de katıldılar. Etkinlikler, katılımcıların özellikle nesillerdir geleneksel ekmek pişiriciliğiyle ünlü Silezya'daki Ekmek Müzesini görmeleri için eşsiz bir fırsat oldu. Müze temsilcileriyle yapılan yaratıcı atölye çalışmaları sırasında gençler ekmeğin tarihi, geçmişte ve günümüzde ekmek üretim süreci veya çok kültürlülüğün kültürlerimizdeki ekmek sembolizmi üzerindeki etkisi hakkında bilgi edindi. Ayrıca insan emeğine saygı hakkında bir tartışma da yapıldı. Ardından, proje katılımcıları Katowice'de Yukarı Silezya'daki yerel folklor ve ekmek sembolizmine atıfta bulunan bir şehir oyununa katıldılar.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Bursa Yıldırım Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)