Öğrencilere Meslek Tanıtımı Yapıldı

Öğrencilerimize birçok meslek dalında davet ettiğimiz ilgili meslek sahipleri tarafından meslek tanıtımı yapıldı. Öğrencilerimiz merak ettikleri soruları sordu.

                                                          MESLEKİ REHBERLİĞİN İŞLEVİ, GEREKÇESİ VE ÖNEMİ

Genelde mesleki rehberliğin başlıca iki temel işlevi vardır. Bunlar;

1. Kişisel yönden, bireylere iyi bir mesleki uyum sağlamaları için yardım etmek,

2. Toplumsal yönden, insan gücünün yerinde kullanılmasını sağlamak ve ülkenin ekonomik gelişmesine katkıda bulunmaktır.

Mesleki rehberlik ve meslek danışmasının temeli, bireyin uygun bir meslek seçme ve o meslekte ilerleme hakkına sahip olduğu, hakkındaki demokratik görüş ve yaşam felsefesine dayanır. Demokratik bir toplumda herkes, kendi mesleğini kişisel ilgi ve tercihleri doğrultusunda serbestçe seçer. Gelişigüzel, raslantısal olarak yapılan bir seçim büyük bir olasılıkla hem bireyin gelişmesi, hem de toplum bakımından uygun ve yeterli bir meslek olma olasılığı düşük olacaktır. Bu nedenle, uygun bir meslek seçmeleri ve ona hazırlanmaları için gençlere yardım etmek, mesleki ve eğitsel rehberlik yapmak gerekmektedir. Mesleki rehberliğin önemi kişinin meslek edinmesine ilişkin bir hizmet olmasından ileri gelmektedir. Çünkü meslek insan yaşamının üçte birini kapsayan bir etkinliktir. Ayrıca toplum içinde yetişkinlik, bir anlamda meslek sahibi olmak demektir. Seçilen bir mesleğin zamanla kişinin karakterini etkilediği bilinmektedir. Böylesine insan kişiliği ile ilgili olan mesleğin gelişigüzel ve tesadüflerle seçilmiş olmasının doğuracağı sonuçların insanın hem kendisi hem de ülke ekonomisi açısından olumsuz olacağı açıktır.

Yukarıda dile getirmiş olduğumuz mesleki rehberlik ve kişinin kendisine en uygun mesleği seçmesinin önemli nedenlerinden dolayı okulumuzda öğrencilerimize yönelik mesleki rehberlik çalışmalarımız planlı ve programlı bir şekilde devam etmektedir. Bu plan ve program kapsamında farklı meslek sahibi kişiler okula davet edilerek aşağıdaki meslekler hakkında öğrencilere meslek tanıtımı yapılmıştır.

Tanıtılan meslekler şunlardır;

1. Askerlik

2. Müteahhitlik

3. Unlu mamüller (Baklavacılık, Pastanecilik ve Fırıncılık)

4. Duvar ustalığı

5. Mali Müşavirlik

6. Çiftçilik 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Şanlıurfa Hilvan Hoşin İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)