Manevi Baharımız Üç Aylar

REGAİB KANDİLİ VE MÜBAREK ÜÇ AYLAR

İslam dinine göre  Recep, Şaban ve Ramazan ayları mübarek üç aylar olarak kabul edilir.Bu ayların değer kazanmasının sebepleri arasında Hz. Peygamber (s.a.s)`in bu aylar hakkında verdiği haberler gösterilebilir. Rasûlüllah (s.a.s) bir hadis-i şerifinde; "Recep Allah`ın ayı, Şaban benim ayım ve Ramazan ümmetimin ayıdır" buyurmuştur. Ayrıca Peygamber Efendimiz, Receb ayı girince, " Âllahım! Receb ve Şabanı bize mübarek kıl! Bizi Ramazana ulaştır" diye dua ederdi.

Üç ayların değerini ifade eden diğer bir önemli özellik ise beş mübarek kandil gecesinden dördünün bu aylar içinde olmasıdır. Regaib gecesi, Recep ayının ilk cuma gecesine, Mirac gecesi, Recep ayının yirmi yedinci gecesine, Berat gecesi, Şaban ayının on beşinci gecesine, Kadir gecesi ise Ramazan ayının yirmi yedinci gecesine rastlar.Hz. Peygamber (s.a.s) Şaban ayında çok oruç tutardı.
Ramazan ayının fazileti ise çok daha yücedir. Peygamber Efendimiz (s.a.s) şöyle buyurmaktadır: "Ramazan geldiğinde Cennet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar da bağlanır"

Receb ve Şaban ayları, rahmet ayı olan Ramazanı karşılayan aylar olup Ramazan ayının müjdecisidir. Dinimizde ayrı bir değeri olan üç ayların, kişide insanî özelliklerin olgunlaşmasında ve iradenin kontrol altına alınmasında rolü büyüktür.Özellikle bu aylarda bol bol istiğfar etmek, namaz kılmak, oruç tutmak, Kur`ân okumak ve dua etmek en uygun davranışlardır.

Receb ayının müjdecisi olan Regaib Kandili Allah'ın rahmet ve mağfiretinin kendisine samimiyetle dua ve niyaz eden Mü'minleri kuşattığı bir gecedir. Yüce Rabbimiz bu mübarek gecenin hürmetine kullarının tövbelerini ve dualarını kabul eder, pek çok günah işleyenlerin günahlarını ilâhi rahmet ve mağfiretiyle bağışlar. Cenab-ı Allah (c.c.) Kur'an-ı Kerim'de "Bana dua edin, duanıza cevap vereyim." buyurmaktadır. Peygamberimiz (s.a.s.) de: "5 gece vardır ki bu gecelerde yapılan dualar geri çevrilmez. Recep Ayı'nın ilk Cuma gecesi (Regaip), Şaban Ayı'nın 15. gecesi (Beraat), Cuma geceleri, Ramazan ve Kurban Bayramı geceleri." buyurmuştur.

Bu vesileyle tüm İslam âleminin üç aylarını ve Regaib kandilini tebrik ediyor, başta Filistin ve Doğu Türkistan olmak üzere dünyanın pek çok yerinde zulüm gören, kan ve gözyaşı içerisinde yaşam mücadelesi veren kardeşlerimizin acı ve  sıkıntılarının sona ermesini; bu mübarek günlerin tüm insanlığın birlik ve beraberliğine, barış ve huzur ortamına katkıda bulunmasını Yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kars Merkez Selahaddin Eyyubi Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)