Halk Eğitimi Merkezlerimizde, Türk Müziği Korolorı Kuruluyor

TÜRK MÜZİĞİ KOROSUNA İLİŞKİN UYGULAMA VE ESASLARI

 

Türkiye'nin 81 ilinde bulunan bütün halk eğitim merkezlerinde, Türk Müziği Koro İcrası Programı adı altında, birer Türk Müziği Korosu kurulması planlanmıştır.

Türk Müziği Korusuna ilişkin iş ve işlemler aşağıdaki hususlara göre yürütülecektir:

1. Korolar en az yirmi koristten (kursiyer) oluşacak, talep doğrultusunda oluşacak sayının üst limiti bulunmayacaktır.

2. Halk eğitim merkezlerinde talep yüksek olduğu takdirde birden çok koro kurulması mümkündür.

3. Korolar kurslarda görevlendirilen eğiticiler bir (koro şefi) tarafından çalıştırılacak ve konsere hazırlanacaktır.

4. Eğiticiler (koro şefi) kurs programında belirtilen eğitimciler netliği şartlarını taşıyan kişiler arasından seçilecektir.

5. Proje çerçevesinde Eylül 2022 döneminde kursiyer başvuruları alınacak ve korolar oluşturulacaktır.

6. Koro başvurusunda bulunacakların 15 yaş üstü yetişkinler olması gerekmektedir.

7. Proje Doç. Dr. Aylin Şengün Taşçı'nın koordinasyonunda yürütülecektir.

8. Koroların repertuarı her halk eğitim merkezine gönderilecek ve ekte bulunan yüz adet eser arasından seçilecektir.

9. Eserler Türk Müziği'nin Hicaz, Rast, Muhayyerkürdi, Kürdilihicazkar, Nihavend, Hüzzam ve Segah makamlarından seçilmiştir.

10. Çalışılacak ve konser vermek için öğrenilecek eserlerin sayısı en az on beş, en çok yirmi olacaktır.

11. Konserin ara vermeden tek bölüm halinde gerçekleştirilmesi durumunda repertuar on beş eserden oluşacaktır. Eğer ara verilerek bir konser yapılacaksa iki bölümde onar eser olmak üzere toplam yirmi eserlik bir repertuar çalışılacaktır.

12. Konser repertuarına her koro şefi, kendi yöresel müziğini de sergilemek için koronun bulunduğu ile ait üç adet makamsal özelliğe sahip müzik eserini ekleyebilecektir. (Yirmi artı üç)

13. Korolar Ekim ayında çalışmaya başlayacak, Ekim, Kasım ve Aralık aylarını kapsayan üç aylık dönemin bitiminde Ocak 2023'te bulundukları ilde birer konser vereceklerdir. Konser ile ilgili iş ve işlemler il millî eğitim müdürlükleri tarafından yerine getirilecektir.

14. Koro çalışmalarında nota bilgisi olmayan koristlere hitap edileceğinden meşk usulüyle eğitim sisteminden yararlanılacaktır. Eserleri dinleyerek öğrenen koristlerden konserlerde eserleri ezbere okumaları beklenecektir.

15. Koro çalışmaları sürerken müziğin birleştirici gücünden yararlanarak koro üyelerinin kaynaşmalarını sağlayıcı sosyal aktivitelere katılmaları şefler tarafından teşvik edilecektir. (Piknik, konser izlemeye gitmek, ev toplantıları, vs)

16. Konserlere halkın yanında birim ve mülki amirlerin de katılması sağlanacaktır.

17. İllerde verilecek konserlerin yanısıra yine Ocak 2023 zaman diliminde her ilin en başarılı bulunan Türk Müziği korosu, İstanbul'daki koordinasyon merkezi tarafından belirlenecek bir komşu ile giderek orada bir konser daha verecektir.

18. Komşu illerde konser verecek korolar, illerde müzik öğretmenlerinden oluşturulacak komisyonlarca seçilecektir.

19. Komşu illere gidecek korolar istenirse aynı il içindeki tüm proje korolarının bir bileşimi olabilir.

20. Komşu illere gidecek korolar en fazla elli koristten oluşacaktır. Amatör saz katılımı varsa sayıları on ile sınırlandırılacaktır.

21. İl dışında verilecek konserlere katılacak koronun ulaşım ve konaklama iş ve işlemleri koronun bağlı bulunduğu il millî eğitim müdürlükleri tarafından yerine getirilecektir.

22. İl dışında verilecek konserlerin organizasyonu konser verilecek il millî eğitim müdürlükleri tarafından yerine getirilecektir.

23. Konser repertuarının hazırlığı sırasında korolara talep etmeleri halinde seçtikleri repertuardaki eserlerin seslendirilmiş kayıtları ile, koronun çalışması için hazırlanmış yalın enstrüman kayıtları gönderilecektir.

24.Talep edilmesi halinde belirlenen ve ekte belirtilen yüz eserin notaları koro şeflerine gönderilecektir.

25. Ocak 2023'te verilecek il içi ve il dışı konserlerin ardından Şubat ve Mart 2023 döneminde yapılacak çalışmaların sonunda Nisan 2023 ayının son haftasında her ilden seçilecek koristlerin katılımıyla İstanbul ya da Ankara'da 15 bin kişilik bir koro ile bir stadyum konseri verilmesi planlanmıştır.

26. Yıl sonundaki büyük konsere katılacak koristlerin seçimi İl Milli Eğitim Müdürlüklerinde oluşturulacak komisyonlar tarafından belirlenecektir. Komisyonlar Türk Müziği eğitimi almış müzik öğretmenlerinden oluşacaktır. (Komşu illerde konser verecek korolar, illerde müzik öğretmenlerinden oluşturulacak komisyonlarca seçilecektir.

27.Yıl sonundaki büyük konsere katılacak koroların ulaşım ve konaklama iş ve işlemleri koroların bağlı bulunduğu il millî eğitim müdürlükleri tarafından yerine getirilecektir.

28.Koro çalışmalarının yanısıra geleneksel Türk Müziği enstrümanlarının eğitimi konusunda açılan kurslarda yetişen kursiyerler koroların konserlerinde yer alabilecektir.

29. Proje çerçevesinde toplam 150 saatlik bir çalışma ile konserlere hazırlanılması ön görülmüştür.

 

 

Video haberi görüntülemek için buraya tıklayınız.

Kastamonu Taşköprü Taşköprü Halk Eğitimi Merkezi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)