Dilimizin Zenginlikleri Projesi

Bakanlığımız, Eğitimin Tüm Kademelerinde "Dilimizin Zenginlikleri Projesi"ni Başlattı

Millî Eğitim Bakanımız Sayın Yusuf Tekin, sosyal ve kültürel etkinlikler yoluyla öğrencilerin dilin zenginliklerini tanımasını ve kültür taşıyıcısı olan sözcüklerle buluşmalarını sağlamak amacıyla okul öncesinden liseye tüm sınıf kademelerinde uygulanmak üzere "Dilimizin Zenginlikleri Projesi"nin başlatıldığını açıkladı.

 

 

Dilimizin Zenginlikleri Projesi'nin başlangıç adımlarını daha önce attıklarını ve haziran başından beri Türkçe, Türk kültürü, ülkeyi bir arada tutan değerler üzerine çalıştıklarını anlatan Tekin, projenin bu sürecin devamı niteliğinde olduğunu söyledi.   Türkçe eğitiminin önemine değinen Tekin, şu değerlendirmelerde bulundu: "Türkçe, çocukların akademik başarılarında önemli rol oynuyor. Türkçe, çocukların kendilerini iyi ifade edebilmeleri hem de bizi bir arada tutmak için önemli bir referans kaynağı. Çocuklarımızın sadece akademik hayatta değil; iş hayatında, toplumsal hayatta, aile hayatında başarılı bir biçimde kendilerini ifade etmelerini istiyorsak bu konudaki en temel eksikliğimiz Türkçe dil becerilerinin yeterince gelişmiş olmaması. Çıkış noktamız burası. Bakanlık olarak temel vazifemiz, Türk millî kimliğini ve her bir evladının kişiliğini güçlü kılmak ise o zaman Türkçe kullanımını güçlendirmek Bakanlığımızın temel görevlerinden biri olacaktır."  

"Şunu iddia ediyorum: dünyanın en zengin dillerinden biri, Türkçe"

İngilizcenin çok zengin olduğu yönündeki söylemleri hatırlatan Tekin, "Ben şunu iddia ediyorum: dünyanın en zengin dillerinden biri, Türkçe." dedi.   Bakan Tekin, Türkçeye gereken özenin gösterilmesi gerektiğine işaret ederek "Teknolojinin tüm dünyayı belirli sınırlara ve dillere mahkûm etme tehdidi karşısında bizler Türkçeye sahip çıkmak mecburiyetindeyiz. Eğer Türkiye Yüzyılı'nı inşa edeceksek, böyle bir vizyonla evlatlarımızın yetişmesini istiyorsak Türkçemizin zengin varlığının da mutlaka kullanılmasını zorlamak mecburiyetindeyiz." diye konuştu.   Çocukların gündelik hayatta kullandıkları kelime haznesinin azlığından, zayıflığından bahsediliyorsa bunda bakanlığın da payı bulunduğunu vurgulayan Tekin, bu sorumluluğu yerine getirmek için adımlar atmaya çabaladıklarını söyledi.   Kaşgarlı Mahmut'un Dîvânu Lugâti't-Türk yaklaşık 9 bin kelime bulunduğunu aktaran Tekin, Türk Dil Kurumunun Cumhuriyet'in 100. yılı dolayısıyla yayımladığı sözlükte ise Türkçe söz varlığı sayısının 132 bin 334'e ulaştığını, bunun Türkçenin zenginliğini gösterdiğini vurguladı.  

"Dilimizin tek ihtiyacı, onun kıymetini bilecek insanlar ve kurumlar"

Bakan Tekin, "Bizim üstümüze düşen şey, güncel ve teknolojik gelişmelere göre dilimizi zenginleştirmek, kullanılmayan, kullanılma oranı azalan kelimelerimizin tekrar kullanıma sokulması için çaba sarf etmek." ifadesini kullandı. Türkçenin, kendi söz varlığının en canlı dönemlerinden birini yaşadığını belirten Tekin, "Çünkü Türkçe konuşan insan sayısını artık 100 milyonlarla ifade edebiliyoruz. Türkçe konuşan ülkeler arasındaki işbirliği geliştikçe kuşkusuz bu zenginliğin de farkına varacağız. Türk Devletleri Teşkilatı, bu anlamda çok ciddi çalışmalar başlatmıştı. Bu çalışmalar tamamlandığında, kelime haznemizin ortak dilimizin çok daha zenginleşeceğine eminim." dedi.  

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Trabzon Araklı Erenler İlkokulu

Kaynak:https://araklierenlerilkokulu.meb.k12.tr/icerikler/dilimizin-zenginlikleri-projesi_14470073.html
Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)