Covid - 19 Salgını

2020 Yılı başında hemen hemen bütün dünya ülkelerine yayılan yeni virüse karşı korunmak ve tedbirli olmak adına ilgili afişler sitemizde yayınlanmıştır.

Nerede, ne zaman ve nasıl ortaya çıktı?

Virüs, 2019'un aralık ayında Çin'in Hubey eyaletine bağlı 11 milyon nüfuslu Vuhan kentinde tespit edildi. Bu bölgedeki deniz ürünleri ve canlı hayvan pazarından çıktığı belirtilen ancak bununla ilgili net bir delil ortaya konulamayan ve yarasalardan geldiği düşünülen virüs, halen kontrol altına alınmadı. Çin'in ardından kısa sürede dünyanın hemen hemen her noktasına yayıldı.Mart ayı itibarıyla salgının merkezi Çin olmaktan çıktı. Artık ABD ve Avrupa, özellikle de İtalya ve İspanya, vakaların en çok görüldüğü yerler.Çin dışındaki ilk can kaybı ise 1 Şubat 2020'de Filipinler'de görüldü.

Nasıl bulaşır?

Hastalığı taşıyanların öksürmeleri, hapşırmaları ile ortama saçılan damlacıkların solunmasıyla bulaşıyor. Hastaların solunum parçacıkları ile kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra ellerin yıkanmadan yüz, göz, burun veya ağıza götürülmesi ile de virüs alınabiliyor. Kirli ellerle göz, burun veya ağıza temas etmek riskli.

Bulunduğu yüzeyde ne kadar yaşıyor?

Bununla ilgili ortaya konulmuş kesin sonuçlar olmamakla birlikte, yürütülen çalışmalar var.ABD'de yapılan bazı araştırmalara göre, bakır yüzeylerde 4, kartonda 24 saate kadar hayatta kalabilen bu virüs, plastik ve paslanmaz çelik üzerinde 2 veya 3 güne kadar yaşıyor. Başka bir çalışma ise 9 güne kadar yaşadığını gösteriyor.Öksürük nedeniyle oluşan damlacıklarda 3 saate kadar yaşadığını ortaya koyan çalışmalar da yapıldı.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Çanakkale Biga Cumhuriyet Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)