Zümreler Arası İşbirliği

ZÜMRE ÖĞRETMENLERİNİN AYLIK OLARAK YAPTIKLARI TOPLANTIDA ÖĞRETİM PROGRMALRINDA, METOTLARINDA OLUMLU VE OLUMSUZ NOKTALAR DEĞERLENDİRİLEREK YAZILI ŞEKİLDE ORTAYA KONUR VE UYGULAMAYA GEÇİRİLİR

1. Öğretim programı, “Türk Millî Eğitiminin Genel Amaçlarına” ulaşmayı sağlar özelliktedir.

2. Öğretim programı, “Türk Millî Eğitiminin Temel İlkelerine” uygundur.

3. Öğretim programı, çağın koşullarına göre değişen ihtiyaçları karşılar durumdadır.

4. Öğretim programında yer alan adalet, dostluk, dürüstlük, öz denetim, sabır, saygı, sevgi, sorumluluk, vatanseverlik, yardımseverlik olarak belirtilen “kök değerler” öğrenme öğretme sürecinde öğrencilere kazandırılabilir niteliktedir.

5. Değerlerimiz ve yetkinlikler, öğretim programının kazandırmaya çalıştığı bilgi, beceri ve davranışlar arasındaki bütünlüğü sağlar niteliktedir.

6. Öğretim programında belirlenen beceriler öğrenci özelliklerine uygundur.

7. Öğretim programı, öğrencilerin programda belirtilen özel amaçlara ulaşmalarını sağlar niteliktedir.

8. Öğretim programının uygulanmasından dikkat edilecek hususlar ile ilgili açıklamalar yeterlidir.

9. Öğretim programında gerçek hayatla ilişkilendirilmeye yönelik yönlendirmeler yeterlidir.

10. Öğretim programının “ölçme ve değerlendirme yaklaşımı” eğitim öğretim sürecine yansıtılabilir niteliktedir.

11. Öğretim programı, öğrenme-öğretme ve ölçme-değerlendirme süreçlerini yapılandırmada gerekli bilgiyi sunar özelliktedir.

12. Kazanım sayıları-süre (ünite-zaman) dağılımı uygundur.

13. “Programın yapısı” açık ve net bir biçimde ifade edilmiştir.

14. İçeriğin (tema/öğrenme alanı/alt öğrenme alanı/ünite/konu/kavramların) sınıf düzeylerindeki sıralanışı uygundur.

15. İçerik (tema/öğrenme alanı/alt öğrenme alanı/ünite/konu/kavram) kazandırılması gereken çağdaş bilimsel bilgiyi kapsar durumdadır.

16. İçerik (tema/öğrenme alanı/alt öğrenme alanı/ünite/konu/kavram/kazanımlar) belirtilen sürede yetişmeyecek kadar yoğundur.

17. Kazanım ifadeleri açık ve anlaşılırdır.

18. Kazanım ifadeleri tema/öğrenme alanı/alt öğrenme alanı/ünite/konu/kavramlarla tutarlı olacak şekilde yazılmıştır.

19. Kazanım açıklamaları, açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edilmiştir.

20. Kazanımlar ile açıklamaları arasındaki ilişki anlaşılırdır.

21. Kazanımların sınırlılıkları net bir biçimde çizilmiştir.

22. Kazanımların sıralanmasında öncelik sonralık ilişkisine dikkat edilmiştir.

23. Kazanımlarda bilişsel, duyuşsal ve psikomotor alanlara makul düzeyde yer verilmiştir.

24. Kazanımlar, öngörülen sürede tamamlanabilecek niteliktedir.

25. Kazanımlar, öğrencilerin gelişim özelliklerine uygun niteliktedir.

26. Üst düzey düşünme becerilerinin kullanılmasını gerektirecek kazanım sayıları yeterlidir.

27. Sarmal bir yaklaşımla tekrar eden kazanım ve açıklamalar, gereksiz tekrarlardan arınık ve birbirini tamamlayacak şekilde ifade edilmiştir.

28. Kazanım ifadeleri ölçülebilir niteliktedir.

29. Konu anlatımlarında bütünlük sağlanması için “eklenmesi” gereken kazanımlar vardır

30. Konu anlatımları dikkate alındığında “çıkarılması” gereken kazanımlar vardır.

31. Öğretim metotları öğretim programın / dersin amaçlarına uygundur.

32. Öğretim metotları konunun ya da içeriğin özellikleri öğrenci özelliklerine uyundur.

33. Öğretim metotları seçilirken öğrenci sayısı, zaman, maliyet ve materyaller dikkate alınmıştır.

 

Yukarıdaki maddeler zümre öğretmenleri ile yapılan toplantıda değerlendirilmiş ve en çok tekrar eden olumsuz görüşleri aşağıda sunulmuştur:

Ø Beden Eğitimi ve Spor Dersi Öğretim Programı’na yönelik görüşlerde kazanımlarının gerçekleşmesinin fiziki koşullara bağlı olduğu dile getirilmiştir.

Ø Biyoloji Dersi Öğretim Programı’na yönelik görüşlerde uygulama için laboratuvar gerektiği, deney ve gözlem yapmak için ders saatinin biraz daha fazla olmasının gerektiği üzerinde durulmuştur.

 Ø Coğrafya Dersi Öğretim Programı’na yönelik görüşlerde biyoloji alanına daha çok girdiği düşünülen bazı kazanımların programdan çıkarılması ve yoğun olduğu gerekçesiyle 10. sınıf kazanımlarının azaltılması önerilmiştir.

Ø Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersi Öğretim Programı’na yönelik görüşlerde ibadetlerle ilgili kazanımların daha fazla olması gerektiği düşüncesi ön plana çıkmıştır.

Ø Felsefe Dersi Öğretim Programı’na yönelik görüşlerde 11. sınıf programının yoğun olduğu bu nedenle orta çağ felsefesi konularının seyreltilebileceği, İslam felsefesinin ayrı bir ünite olarak 11. sınıflarda işlenebileceği önerilmiştir.

Ø Fizik Dersi Öğretim Programı’na yönelik görüşlerde bazı kavramların / konuların tam olarak anlaşılabilmesi için matematiksel işlemlere girilmesi gerektiği ileri sürülmüş, optik ile dalgalar konusunun yer değiştirmesi gerektiği, 12. sınıf düzeyinde yer alan atom altı parçacıklarda sadeleştirme yapılabileceği ve 11. sınıf konularının yoğun olduğu dile getirilmiştir.

 Ø İngilizce Dersi Öğretim Programı’na yönelik görüşlerde haftalık ders saatinin yetersiz olduğu ayrıca 11. sınıf programının yoğun olduğu ifade edilmiştir.

Ø Kimya Dersi Öğretim Programı’na yönelik görüşlerde uygulama ve deney için daha çok zamanın olması gerektiği dile getirilmiştir.

Ø Matematik Dersi Öğretim Programı’na yönelik görüşlerde sadeleştirilme yapılan limit, türev ve integral gibi konularda sadeleştirme yapılan konuların uygunluğu, mantık konusunun gerekliliği ve programın sarmal yapısının eleştirildiği görülmüştür.

Ø Tarih Dersi Öğretim Programı’na yönelik görüşlerde öğretim programında kazanımların kronolojik olarak sıralanmadığı hususu ön plana çıkmış, bu durumun konu tekrarına neden olduğu ve öğrencilerin olaylar arasında bağlantı kurmasını güçleştirdiği belirtilmiştir.

Ø Türk Dili ve Edebiyatı Dersi Öğretim Programı’na yönelik görüşlerde tür odaklı anlatımdan kaynaklanan sorunlar yaşandığı, dilbilgisi konularının netlik olmadığı, 9. sınıf konularının yoğun olduğu ifade edilmiştir.

Diğer yandan öğretmenlerin görüşleri analiz edildiğinde ders kitapları, EBA içerikleri, kazanım testleri, seçme ve yerleştirme sınavlarına yönelik değerlendirmelere de sıklıkla yer verildiği görülmüştür. Ders kitaplarına yönelik öğretmen görüşlerinde özellikle ders kitaplarında yer alan alıştırma ve değerlendirme soruları ile öğretim programları arasındaki uyumun sorgulandığı durumlara rastlanmıştır. Ayrıca öğretmenler tarafından öğrenciyi üst düzey düşündüren yeni nesil beceri temelli soruların ders kitaplarında daha etkin bir şekilde yer alması ve ders kitaplarının sınav sistemlerindeki bu değişikliğe uyumunun artırılması istenmiştir. Ders saatlerinin yeterli olmadığı düşüncesi de yoğun olarak dile getirilen görüşler arasındadır. Öğretmenlerin öğretim programı farkındalıklarının artırılması ve program okuryazarlıklarının desteklenmesi gerektiği düşünülmektedir.

Sonuç olarak öğretim programlarının genel yapısını olumlu, programları açık, anlaşılır ve uygulanabilir buldukları anlaşılmakla birlikte araştırma kapsamında öğretim programlarının uygulayıcısı olan öğretmenler tarafından programların değerlendirilmesine yönelik değerli görüşler sunulmuştur.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kars Merkez Kars Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)