Yerinde Duramayan Çocuklar

Çocuğunu çalışması için sandalyeye oturtamayan veliler, sınıfta bir süreden sonra öğrencinin dikkatini çekemeyen öğretmenler şikayet ederler. ‘Bu çocuklar kıpır kıpır, bir otursalar her şeyi öğrenecekler.’ Çocuğu sandalyede oturtmak, konsantrasyonunu arttırmak için hiç bir yöntem denemeden hemen ilaçlardan yardım beklemek doğru mu? Çocuk kaç dakika öğretmeni dikkatle dinleyebilir? Peki hareketin öğrenmeye çok iyi geldiğini bilseydiniz ne yapardınız? Besinler öğrenmeye nasıl etki eder? Şimdi bu sorulara yanıt arayalım.

Oyun oynamak, hareket etmek çocukları mutlu eder, konsantrasyonlarını arttırır, streslerini azaltır. Bu nedenle okullarda çocukların tenefüslerde bahçeye  çıkıp oyun oynamasına fırsat verilmeli, ayrıca okulda yeterince fiziksel aktivite olmalıdır. Hareket fiziksel gelişimlerine etki etmesinin yanı sıra çocukların rahatlamasını sağlar. Hareketin sadece okulda olması da yeterli değildir. Çocuk okuldan eve geldiğinde; parka yapılan  kısa bir yürüyüş, temiz hava çocuğu dinlendirir. Yeterince fiziksel aktivite yapmayan çocuklar  yorgun hissederler, bunun nedeni stres seviyesinin düşmemesidir. Televizyon karşında uzanarak dinlendiklerini sanırlar ancak tv çocuklarımızı dinlendirmez ve ders için motivasyon sağlanmaz. Çalışma masasına geçtiklerinde bir türlü oturamazlar, kıpır kıpır olurlar, derslerine konsantre olamazlar. Bu nedenle çocuğunuzu servisten aldığınızda sohbet eşliğinde kısa bir yürüyüş ya da küçük bir bisiklet turu deneyin, yenilendiklerini, daha mutlu olduklarını, masa başına geçtiklerinde tek bir konuya odaklandıklarını göreceksiniz.

Şekerli yiyecekleri çokça tüketen çocuklarda konsantrasyon eksikliği olur, zihinsel netlikleri azalır. Şeker nedeni ile sıcak basar ve ayrıca çocuk şekeri tükettikten bir süre sonra yorgun hisseder. Şeker hiperaktiviteye ve sinire neden olur. İngiltere’de bir tv programı yiyeceklerin dikkat eksikliği üzerindeki etkisini incelemek üzere  bir grup öğrenme güçlüğü çeken çocukla bir çalışma yapmış. Çocuklardan bir hafta boyunca şekerli yiyecek yememeleri istenmiş ve bununla birlikte çocukların daha çok balık tüketmelerine, kavrulmamış doğal ay çekirdeği, kabak çekirdeği gibi tohumları yemelerine, yeterince vitamin almış olmalarına dikkat edilmiş. Sadece bir haftanın sonunda çocukların daha kolay öğrenmeye başladıkları, yazılarının güzelleştiği, streslerinin  azaldığı ve  daha sakin  ve mutlu oldukları gözlenmiş.

Modern yaşam çocuklarda strese neden oluyor. Biz bunun üzerine hareketsizlik ve toksik yiyecekler ekleyerek stres seviyesini daha da arttırıyoruz. Bu tutum çocuklarda öğrenme güçlüğüne, konsantrasyon bozukluğuna neden oluyor.

Dikkatinizi çekmek istediğim son husus çocukların konsantrasyon süresinin yirmi dakika ile sınırlı olmasıdır. Bu nedenle derste yirminci dakikadan sonra onların aktif  katılımını sağlayacak bir faaliyete geçilmelidir. Yirmi dakika sonrasında bozulan konsantrasyon bazen velilerce yanlış yorumlanır, çocuklarda dikkat eksikliği olduğu endişesine kapılmalarına neden olur. Saatlerce ara vermeden çalışılabileceğini düşünmek yanlıştır. Veliler çocuklarını özel derslere gönderdiğinde de ‘gitmişken iki saat dinlesin sizi, o kadar yol geliyor’ diye istekte bulunurlar. Yirminci dakikadan sonra ayaklar sallanmaya, kalem tespih gibi döndürülmeye başlar ki bu durum normaldir. Evdeki çalışmalar için de aynı durum geçerlidir. Yirmi dakikada bir verilen molalar dinlendirir ve öğrenmenin verimini arttırır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Yalova Çınarcık Gülkent İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)