Yaz Tatili İçin Anne Babalara Öneriler

Herkesi yavaş yavaş saran tatil heyecanı hissediliyor aileler ve çocuklar için zor, yorucu ve yoğun bir dönemin sonu yaklaşırken, karne heyecanı da giderek artıyor.  Karne bir yıllık öğrenim sürecinin değerlendirilmesi, bu değerlendirmenin aileye ve çocuğa iletilmesi için bir araçtır aslında. Karnedeki notlar okul başarısının ya da başarısızlığının göstergesi olarak algılanır. Her ne kadar öğrenme ve gelişimin sadece notla değerlendirilmesi yeterli olmasa da karne eğitim sisteminin değişmez bir parçasıdır.  

 

Karnedeki Zayıflar

 

Aslında sene sonu karnesindeki zayıflar çoğu zaman sürpriz değildirler. Anne-babalar çocuklarının okuldaki performansını sene içinde takip ederler. Özellikle ilköğretimin ilk yıllarında bu takip daha sıkıdır, ergenlik döneminin yaklaşmasıyla anne-babanın bu takibi biraz azalır. Bu nedenle karne sürprizleri de bu yıllarda daha çok artar. Öncellikle çocuğun başarısızlığının nedenlerini son ana bırakmadan anlamaya çalışmak ve daha başarılı olması için etkili yöntemler araştırmak karneyi bekleyip, zayıf nota kızmaktan daha etkili olacaktır. Birçok problemin çözümü için olaydan sonra tepki vermek yerine önleyici yöntemler denemek gerekir. Eğer risk altında olduğunu düşünüyorsak çocuğumuzun okuldaki performansını yakından takip etmek daha da önem kazanır. Takip etmekten kast edilen sadece sınav notlarını öğrenmek, sınav tarihlerinden önce ders çalışma öğütleri vermek anlamına gelmez. Okul başarısızlığının birçok nedeni olabilir. Anne-babanın okul ile işbirliği kurarak çocuğun yaşadığı başarısızlığın olası nedenlerini araştırması ve uygun yaklaşımları sene sonunu beklemeden uygulamaya başlaması önemlidir. Peki, iyi karneleri nasıl karşılamalı? Anne-babalar için en gurur verici yaşantı çocuklarının başarılı olduklarını görmektir. Başarılı bir karne ile tamamlanan okul dönemi keyifli yaz tatilinin de başlangıcıdır. Tabi ki her başarı gibi bu başarıda anne-baba tarafından fark edilmeli, pekiştirilmeli ve övülmelidir. Çünkü çocuklar bu şekilde harcadıkları emeğin karşılığını alacaklardır. Ancak bu karşılık illaki büyük hediyeler anlamına gelmemelidir. Çoğu anne-baba çocuklarına karne hediyesi sözü verirler ve tabi ki bu söz tutulmalıdır. Ancak söz verirken, ödülü belirlerken anne-babanın çocukları için uygun olanı seçmeleri önemlidir. Ama somut ödüllerden daha önemli olan bir diğer etken ise anne-babanın çocuğun başarısı fark etmesi ve bunu dile getirmesidir. Başarılar ve başarıların ardından gelen ödüllerin amacı çocuğun gösterdiği çabayı ödüllendirmektir. Eğer burada sınırlar abartılırsa o zaman ödüller bir çabanın kazancı değil gerçek bir amaç haline gelir. Oysa istediğimiz çocuğun sadece dış motivasyonlara odaklanması değil başarılı olmanın keyfini alarak içsel olarak çalışmaya motive olmasıdır. Ancak bu şekilde başarılar uzun soluklu hale gelebilir.  

 

Karnenin Anlamı

 

Karnedeki notlar okul başarının birebir göstergesi olarak kabul edilir. Ama içerdiği anlam ve çocuklar üzerindeki etkisi bundan daha fazladır. Yılsonu karnesindeki düşük notlar çocuğun kendisini başarılı olan arkadaşlarıyla kıyasladığında yetersizlik duygusu hissetmesine neden olabilir. Bu yetersizlik duygusu;"Ben başarısızım", ya da "Ben aptalım" gibi genellemelere neden olduğunda ise çocuğun benlik algısı gelişimi olumsuz olarak etkilenecektir. Çocuğun iç dünyasında yaşanan bu zorluklara bir de karne nedeniyle hayal kırıklığı yaşayan anne-babanın tepkileri eklendiğinde ise yaz tatili hiç de beklenildiği gibi olamayacaktır. Karnedeki notlar o sene içinde gösterilen performansın bir değerlendirmesidir. Tabiî ki olumlu bir karne çocuğun başarı ve akademik performansı ile ilgili anlamlı bir bilgi vermektedir. Ancak çocuğun tüm başarısını ve gelecek ile ilgili beklentileri sadece karne notlarıyla değerlendirmek eksik bir değerlendirme olacaktır. Anne Babalar Ne Yapmalı? Öncelikle okul sisteminde değerlendirmelerin nasıl yapıldığını ve not sistemini ayrıntılı olarak öğrenin.  Karnedeki notlar tam olarak neyi ifade ediyor, hangi kriterlere göre veriliyor. Hatta sadece notlara değil öğretmenin çocuğunuz hakkındaki gözlem ve değerlendirmelerini öğrenin. Bu sadece tek bir nottan daha anlamlı olacaktır. Çocuğunuzla konuşarak başarısızlığın nedenlerini araştırın, böylece sorunun çözümü için uygun alternatifler düşünebilirsiniz.  Karnedeki notları bekleyene kadar dönem başından itibaren okul ve öğretmenlerle iletişimde olun. Problemler büyümeden önlem alacak zamanınız olur.  Karneyi aldıktan sonra verilen cezalar bir sonraki yıl için çok etkili olmayacaktır. O nedenle karnenin hem sizde hem de çocuğunuzda yarattığı duygular hakkında konuşmak, bu sorunların çözümü için alternatif çözümler üretmek daha çok işe yarayabilir.  Yazın tatil yapmak bütün çocukların hakkıdır, ders çalışmaları ve tekrar yapmaları gerekiyorsa bile bunu iyi bir şekilde planlamak anne-babaya kalıyor. Hem tatil yapmalarını ve dinlemelerini sağlamak hem de eğer gerekliyse akademik becerilerini pekiştirmek için eğlenceli çalışma yöntemleri bulmak yaz tatilinin verimliliği arttıracaktır. Unutulmaması gereken bir başka husus da okul başarısızlığının nedenlerinin araştırılması gerektiğidir. Okul başarısını etkileyen birçok faktör vardır. Aile içi iletişim, uygun çalışma koşulları, çocuğun huzurlu bir ortamda bulunması kadar ruhsal davranışsal sorunlar da okul başarısını etkileyebilmektedir.  Hem çocuğunuzla ilişkinizi ve ev ortamının düzenini, hem de çocuğunuzun çalışmasını ve öğrenmesini engelleyecek bir problem olup olmadığını dikkatle değerlendirmelisiniz.    

 

Kötü Karne Çocuğunuzun Tatil Hakkını Elinden Almamalı

 

Her anne-baba çocuğun başarılı olmasını ister. Ancak çeşitli nedenlerle bu her zaman mümkün olmayabilir. Karnedeki düşük notlar anne babaların üzüntü, hayal kırıklığı, zaman zaman kızgınlık, hatta suçluluk duymalarına neden olabilir. Sanki o notlar sadece çocuklarının değil kendilerine verilen notlardır. Bu durumda duygusal tepki vermeleri çok doğaldır. Genel olarak bu durumda karne sonrasında cezalar verilir (planlanan bir tatile çıkılmaması, ya da söz verilen bir şeyin alınmaması gibi). Ancak en çok sorun ve sıkıntı yaratacak anne-baba tutumları, fiziksel ceza (dayak gibi) ya da psikolojik zarar verecek (aşağılama "Sen ne kadar aptal bir çocuksun" ya da kıyaslama "Bak kuzeninin karnesine, hepsi pekiyi" gibi) tepkiler verilmesidir. Başarısız bir karne getiren çocuk belli etse de etmese de bu durumdan çok rahatsızdır, hem anne-babanın tepkileri, hem de başarısız olmanın getirdiği suçluluk, üzüntü, hayal kırıklığı, pişmanlık gibi duyguları yaşar. Eğer anne-babanın göstereceği olumsuz tepkilerden çekiniyorsa yalan söyleme gibi geçici olarak yaşanılacak olumsuzluğu ertelemeye yarayacak davranışlara başvurabilir. Eğer karne başarısı ile ilgili çok fazla beklenti ve baskı hissediyorsa istenen karneyi getiremediğinde çok daha ciddi sorunlar yaşanabilir. (uyum ve davranış problemleri, evden kaçmak, kendine zarar verecek davranışlarda bulunmak hatta intihar gibi). Tatilde de uygun bir çalışma programı belirlenebilir. Öğrenme güçlükleri, dikkat eksikliği gibi akademik başarıyı etkileyen konularda okuldaki öğretmen ve psikolojik danışmanların çocuğunuzla ilgili kuşku ve önerilerine önem verin. Gerekli durumlarda uzmanlardan yardım alın. Tatil günlerini çocuğunuzun okulda neden zorlandığını belirledikten sonra uygun çalışma programıyla başarıyı yakalaması için bir fırsat dönemi olarak değerlendirin. Tatilde ailenin bir araya gelmesi için fırsatlar yaratılabilir.Haftada bir gece en az üç saati birlikte geçirin. Aile bağlarının pekiştirilmesi için geniş aile olarak tanımlanan büyükanne, büyükbaba, hala, teyze, amca, dayı, yeğen, kuzen v.b. yakınlarla paylaşmak amacıyla ziyaretler düzenlenebilir. Şehir veya memleket dışında yaşayan yakın akrabalarla görüşmek için düzenlenen geziler, geniş aileyle kaynaşma fırsatı sundukları gibi, aile bireylerine doğdukları, büyüdükleri yerleri görme, anılarını tazeleme ve paylaşma olanağı da sağlarlar. Tatili de çocuğunuzun kişisel gelişimine uygun olarak yönlendirmek elinizde. Araba, otobüs v.b. ile yapılan yolculuklarda çocukların güzergahı haritalara bakarak takip etmeleri, trafik levha ve işaretlerini izlemeleri etkin öğrenmeyi sağlar. Çevredeki tarihi ve doğal zenginlikleri tanımak ve yaşayarak öğrenmenin gerçekleşmesine yol açar. Çocuğun gelişimi sosyalleşme sürecini de içermektedir. Bu nedenle kişiliğini geliştirmesi için ilgileri doğrultusunda sportif ve sanatsal etkinliklerden yararlanmalı, yaşıtlarıyla birlikte aynı ortamı paylaşabileceği kulüp, kurs gibi faaliyetlere katılmalıdır.    

 

Çocuğunuzu spora yönlendirin

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Büyükçekmece Büyükçekmece Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)