Velilere Yönelik, Öğrencilerin İlgi, Yetenek ve İstekleri ve Akran Zorbalığı Konulu Seminerleri Yapıldı

     Okulumuz rehberlik servisi, 21 Şubat 2024 Çarşamba günü okulumuzda, velilere yönelik Akran Zorbalığı ve Öğrencilerin İlgi, Yetenek ve İstekleri konulu seminer düzenlemiştir.

     Seminere katılan velilerimize ve semineri veren rehberlik servisine teşekkür ederiz.

GELECEĞİ PLANLAMAK NEDEN ÖNEMLİDİR?

*Öncelikle tam olarak neyi istediğinizi, yaşamda nereye varmak istediğinizi bilirseniz; çabalarınızı nereye yoğunlaştırmanız gerektiğini de bilirsiniz.

*Hedefini açıkça belirlemiş biri, planlı ve programlı davranmaya özen gösterir.

*Amaçlarınız sizi harekete geçiren yakıt gibidir. Sizi cesaretlendirir, size yol gösterir, planı takip etmek için sizi motive eder, gayretlendirir.

*Geleceği planlama; varmak istediğiniz yeri, ideal geleceğinizi bugüne getirir. Ve siz şuan istediğiniz o yaşam için bir şeyler yapabilirsiniz.

*Planlama üretkenliğinizi arttırır. Günlerinizin, haftalarınızın, yaşamınızın daha verimli geçmesini sağlar.

*Zamanınızı, enerjinizi öncelikli olarak neye yönlendireceğiniz konusunda karar vermenizi    kolaylaştır.

*Amaçlara yönelik planlar yaparak geleceği daha belirgin hale getirmek, gelecekle ilgili    belirsizlikleri aza indirmek sizin elinizde.

*Amaç belirleme ve planlama süreci vakit alsa da uzun vadede kişiyi rahatlatır, stresten uzak olmasını sağlar.

          Ailenin, çocuğun fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişiminde ve okul başarısında önemli bir yeri vardır. Çocuğun söz konusu yönlerden sağlıklı bir biçimde gelişebilmesi, aile tutumlarıyla yakından ilgilidir.

         Gelişim yaşam boyu devam eden bir süreçtir. İlk çocukluk evrelerinde bu süreçler; güven, başarmak, özsaygı girişimcilik vs aşamalardan oluşmaktadır.

         Çocuk, bu zaman diliminde sürekli ailesi tarafından baskıya uğrarsa ilerleyen yaşam dönemlerinde kendini ifade edebilme, sosyalleşme becerilerinde sorunlar yaşayabilecektir. Yine bu dönem de ailenin çocuğa bütün istediklerini vermesi ilerleyen yaşam dönemlerinde çocukta ‘mutsuzluk’ ya da saldırganlık

          Çocukların bu gelişimsel görevleri başarı ile tamamlamaları ilerleyen zamanda gerek akademik, gerek sosyal alanda önemli kazanımlar sağlayabilecektir. Aksi durumda özsaygısı düşük, kariyer ilerlemesinde sürekli kararsızlık yaşayan ,akran çevresi içinde ya anti sosyal davranışlar gösteren ya da tamamen bu çevreye bağımlı olan çocuklar yetişebilecektir. Okul çağı da çocuklar için gelişimsel süreçlerin devam ettiği bir evredir.

          Bu dönemde aile çocuğunun gelişimini yakından takip etmeli ve ilgi alanlarının neler olduğunu anlamaya çalışmalıdır. .İlgiler , Okul döneminde ailelerin düştüğü en büyük yanılgı çocuğunun gerek lise seçiminde, gerek bölüm seçiminde ilgi ve yeteneklerini dikkate almadan kariyer planlaması yapmasıdır. Bu durum da çocuğun yanlış lise, yanlış alan ve ders seçimi yapması üniversite tercih sürecinde yanlış bölümlere yönelmesine neden olabilmektedir. Bu da kişinin bir ömür boyu sevmediği mesleklerle uğraşmasına neden olabilmektedir. Bu süreçte aileye düşen çocuğunun yetenek ve ilgi alanlarını objektif olarak gözlemleyip bu şekilde yönlendirme yapmasıdır.

  ÇOÇUKLARIMIZIN İLGİ-YETENEK - DEĞERLERİNİ TANIYALIM

Yetenek: Herhangi bir davranışı (bilgiyi veya beceriyi) öğrenebilmek için doğuştan sahip olunan gizil  gücün (kapasitenin) yeni davranışları (bilgiyi veya beceriyi) öğrenme performansına çevrilme gücü (Kuzgun,2000).

 İlgi: Belirli faaliyetlere isteyerek yönelme, kısıtlayıcı koşullar altında bile bu faaliyetleri başka faaliyetlere  tercih etme, faaliyete devam etme isteği (Kuzgun, 2000).

Mesleki Değer: Bir mesleğe girme ve o mesleğin gereklerini yerine getirme faaliyeti sonucunda bireyin o mesleğin kendisine sağlayacağı imkânlardan elde edeceği doyumdur (Pişkin, 2011).

YETENEKLER

Sayısal /Sözel  /Şekil Uzay

İLGİLER

Temel Bilim/Sosyal Bilim/Canlı Varlık/Mekanik/İkna/Ticaret/İş Ayrıntıları/Edebiyat/Güzel Sanatlar/Müzik/Sosyal Yardım

MESLEKİ DEĞERLERİM

Yeteneği Kullanma, Yaratıcılık, Yarışma, İş birliği, Değişiklik, Düzenli Yaşam, Liderlik, Kazanç, Ün Sahibi Olma

YETENEKLER

Sözel Yetenek: Sözcüklerle ifade edilmiş kavramlar öğrenebilme, sorunları algılayıp çözebilme ve düşünceleri doğru, açık bir biçimde anlatabilme gücünü ifade eder.(Tarih,coğrafya,Edebiyat,Sosyoloji,Psikoloji,Hukuk,Dil Bilimi,Halkla ilişkiler,Basın-yayın..)

 Sayısal Yetenek: Sayılarla ifade edilen problemleri çözebilme, sayısal kavramları daha çabuk öğrenebilme ve sayılarla akıl yürütebilme gücünü ifade eder.(mühendislik ,alanlarından Bilgisayar,yazılım,elektrik-elektronik-Tıp,Temel bilimler alanları(Fizik,matematik,Kimya),istatistik,maliye uzmanı,muhasebe..

Şekil-Uzay İlişkileri Yeteneği: Şekiller arasındaki benzerlik ve farkları, şekillerdeki değişmenin temelindeki ilkeyi algılayabilme, düzlem üzerinde çizilmiş bir cismi üç boyutlu görebilme gücünü ifade eder,(İnşaat mühendisliği ,Makine  ,Harita, Mimarlık, Diş Hekimliği, Ressamlık, Heykeltıraşlık,     Endüstriyel tasarımvb .) (Kuzgun, 2014).

 İLGİLER

Temel Bilim İlgisi; fizik, kimya, biyoloji gibi bilimlerin konusunu oluşturan doğal olayları incelemek,matematik konuları ile uğraşmak gibi davranışlarda kendini gösteren bir ilgi alanıdır.

Sosyal Bilim İlgisi, sosyal olayları incelemek ve nedenlerini araştırmak gibi davranışlarda ifadesini bulan bir ilgi alanıdır.

Canlı Varlık İlgisi, hayvan ve bitkilerin yaşayışını incelemekten, onları yetiştirip üretmekten zevk alma gibi davranışları içerir. Canlı varlıklara ilgi duyan kimseler açık havada çalışmaktan da zevk alırlar.

Mekanik İlgisi, çeşitli alet ve makineler yapmak, işletmek ve onarmak gibi faaliyetlerden hoşlananların ilgi alanıdır.

İkna İlgisi, başkalarına düşüncelerini aktarma, belli bir amacı gerçekleştirmek için başkalarını etkileme gibi davranışları içeren bir ilgi alanıdır.

Ticaret İlgisi, alım-satım işleriyle uğraşan, ticaret yolu ile kar elde etme, bir malı müşteriye tanıtma ve satma gibi faaliyetlerde ifadesini bulan bir ilgi alanıdır.

İş ayrıntıları İlgisi, bu ilgi daha çok ayrıntılar üzerinde çalışmaktan hoşlanma olarak ifade edilebilir. Her işi günü gününe yapma, bir yazıyı ya da hesabı inceden inceye kontrol etme, her şeyi düzenli tutma gibi davranışlarda kendini gösteren ilgi alanıdır.

Edebiyat İlgisi, her türlü edebi eserleri inceleme, eleştirme ve edebi eserler yazma gibi davranışlarda ifadesini bulan bir ilgi alanıdır.

Güzel Sanatlar İlgisi, daha çok resim, heykel gibi plastik sanatlar ve el sanatları ile ilgili eserleri

incelemek veya bu tür eserler ortaya koymak gibi davranışlarda ifadesini bulur.

Müzik İlgisi, bir müzik aleti çalma, müzik dinleme ve beste yapma gibi davranışlarda kendini gösteren bir ilgidir.

Sosyal Yardım İlgisi, hasta, yoksul ve sakat insanlara yardım etme ve onların sıkıntılarını azaltma gibi davranışlarda ifadesini bulur (Kuzgun, 2014).

MESLEKİ DEĞERLER

Yeteneğini Kullanma Değeri, sahip olunan gizil güçleri kullanma ve geliştirmeye değer verme

davranışlarında ifadesini bulan mesleki değer alanıdır.

Yaratıcılık Değeri , işleri alışılmışından farklı biçimde yapma, yenilikler ortaya koymaya değer verme davranışlarında ifadesini bulan mesleki değer alanıdır.

Yarışma Değeri, bireyin yarışmaya girip kendini kanıtlamasına; değer verme davranışlarında ifadesini bulan mesleki değer alanıdır.

İş Birliği Değeri, başka kişi ya da kişilerle iş birliği hâlinde olmaya, işleri başkaları ile birlikte yürütmeye değer verme davranışlarında ifadesini bulan mesleki değer alanıdır.

Değişiklik Değeri, faktörü, değişik işler yapmaya, seyahat etmeye değer verme davranışlarında

ifadesini bulan mesleki değer alanıdır.

Düzenli Yaşam Değeri, çalışma saatleri belli olan, seyahat etmeyi, gece ve tatillerde nöbet tutmayı gerektirmeyen işlere; değer verme davranışlarında ifadesini bulan mesleki değer alanıdır.

Liderlik Değeri, iş yerinde lider olmaya, çalışmaları planlayıp başkalarını yönetmeye; değer verme

davranışlarında ifadesini bulan mesleki değer alanıdır.

Kazanç Değeri, yüksek düzeyde kazanç elde etmeye; değer verme davranışlarında ifadesini bulan mesleki değer alanıdır.

Ün Sahibi Değeri, adını duyurmaya, herkes tarafından tanınan bir kimse olmaya değer verme davranışlarında ifadesini bulan mesleki değer alanıdır (Kuzgun, 2014)

 

 

AKRAN ZORBALIĞI TANITIM AFİŞİ

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Ankara Çankaya Musa Erdem Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)