Velilere Mektup

DEĞERLER EĞİTİMİ VELİLERE MEKTUP

Sevgili Anne Babalar;

Okulumuzda yürütmekte olduğumuz Değerler Eğitimi kapsamında bu ay işleyeceğimiz konu ERDEMLİ İNSAN OLMAK …

Erdem, ahlakça övülen mert, dürüst, güvenilir, fazilet, doğruluk... gibi özellikleri sahip insanlar için kullanılan genel bir addır. Kişinin kendini tanımasına yönelik bu sıfatlar daha da artırılabilir. Bu yüzden olsa gerek ünlü filozof Sokrates, ‘Erdem insanın kendini bilmesi, tanımasıdır’ der.

Bütün toplumlarda erdemli insanlar övülmüştür. Toplum içinde kendinden emin olunan insanların genel özelliği erdemli oluşlarıdır. Erdemli insan yalan söylemez, kimseyi aldatmaz, verdiği sözü yerine getirir, başkasının hakkına tecavüz etmez, insanların arkasından dedikodu yapmaz, yalan söylemez, başkalarına şirin gözükmek için inanmadığı değerleri savunmaz, her durumda adaletli olmaya gayret gösterir, kendisi için istediği şeyleri kardeşleri için de ister, kibirle küçülmez, bozgunculuk yapmaz.

Erdemli insan, vicdanı ile nefsi arasında bir tercihle karşı karşıya kaldığında hiç tereddüt etmeden vicdanının sesini dinler. Örneğin, bir başkasının uğradığı haksızlık karşısında o kimsenin haberi dahi olmadan onu müdafaa eder, öyle ki müdafaa ettiği kimse kendisine karşı nefsanî tutum içerisinde bulunsa bile! Zira erdemli insan, yaptıklarını vicdanının sesini dinlediği için yapmıştır ve bundan sonra da yapmaya devam edecektir. 
Bizler iyi bir kariyer ve yüksek vizyon sahibi olabiliriz. Birçoğumuz pahalı bir ev ve arabaya sahip  olabiliriz.  Bazılarımız bir takım özel yeteneklere de sahip olabilir. Ama sahip olunması gereken en önemli şey “erdem”dir. 
Erdemli insanın yolu evrenseldir ve evrensel olmalıdır. Çünkü erdemli insan, insanı öncelikle insan olduğu için seven, insanlara yaklaşımında dili, dini, ırkı, soyu, cinsiyeti vs gibi değil tamamen insan olgusunu öne alan insandır. Bu yüzden de erdemli insan her daim yeni ve her daim geçerli olan insandır. 
Erdemli insan; görgü kurallarına, ahlaki değerlere, gerekli sabra ve anlayışa dayanan hoşgörüye, pozitif iletişim bilincine sahip olan ve zihnini kontrol altına alarak karşılaştığı her olayda ve olguda sürekli pozitif ve yapıcı çözüm arayışları  üreten, ne kadar bilirse bilsin yeni  bilgiye kendini her zaman aç hisseden ve sürekli gelişmesi gerektiğini düşünen insandır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Erzurum Horasan Şehit Mehmet Gök Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)