Veli Akademileri Projesi Okulumuzda Başlıyor.

                   

                                         VELİ AKADEMİLERİ PROJESİ


1. Veli Akademileri nedir? Amaç ve hedefleri nelerdir?

İstanbul Veli Akademileri; İstanbul’daki resmî okullarda (okul öncesi, ilkokul, ortaokul, ortaöğretim, özel eğitim) öğrenim gören öğrencilerin velilerine yönelik okul-veli arasında iletişim ve iş birliğini güçlendirmek suretiyle velileri bilinçlendirerek, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın sorumluluklarının bilincinde bireyler olarak yetişmelerine katkı sağlamak amacıyla hazırlanan okul merkezli bir veli eğitim projesidir.

Veli Akademilerinin başlıca amaç ve hedefleri:

a. Velilerin çocuğun eğitim ve okul hayatı süreciyle ilgili olarak bilgilenmesi ve bilinçlenmesi.
b. Anne-baba, çocuk arasında sağlıklı iletişim kurulması ve iletişimin güçlenmesi.
c. Veli-öğrenci-okul arasında etkili bir iletişim sağlanması ve iş birliğinin güçlenerek artması.
d. Anne-babalardaki görev ve sorumluluk bilincine katkı sağlayarak her yönüyle “örnek anne-
baba” kavramının somut hâle getirilmesi.
e. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın içinde yaşadığı toplumun inanç ve ahlaki
değerlerinden, gelenek ve göreneklerinden haberdar, bilgili, ilkeli, kararlı, tutarlı, milli ve manevi değerlere, yasalara, insana, insanlığa, çevreye saygılı, görev ve sorumluluklarının bilincinde nesiller yetiştirilmesi konusunda ailelere destek olunması.
f. Veli-öğrenci arasında karşılaşılan sorunlar, yaşanan çatışmalar ve bu sorunların/çatışmaların çözümleri konusunda velilerin bilgilenmesi ve bilinçlenmesi.
g. Okullarda yaşanan disiplin olaylarının ve istenmeyen davranışların en aza indirgenmesi ve okul başarısının artırılmasına katkı sağlanması.

2. Projenin gerekçesi nedir?

Teknolojideki hızlı ve önlenemez gelişmeler her kesimde etkisini göstermektedir. Teknoloji merkezli bir hayatın çevremizi kuşattığı günümüz dünyasında her şeye, her yere rahat ve hızlı bir biçimde erişim sağlandığı için -aile içi iletişim başta olmak üzere- günümüzde birebir ilişkilerde sorunlar yaşanmaktadır. Ailede çocuğa zaman ayırma, çocuğa sorumluluk bilinci kazandırma, çocuğun sorunlarıyla ilgilenme, sıcak bir aile ortamı sağlama, örnek olma konularında faaliyetler yürütülerek öğrencilerin okul ve sosyal hayat başarılarını, velilerimizin okul ile olan ilişkilerini geliştirmek bu projenin ana çıkış noktası olmuştur. Bilinçli bir veli iş birliğinde ise eğitimde istenen hedeflere daha rahat ve doğru bir biçimde ulaşılabilecektir.


3. Proje kapsamında nasıl bir hazırlık yapıldı?

Proje hayata geçirilmeden önce yapılan araştırmalar ve incelemeler neticesinde neler yapılacağına belirlemek üzere İl Yürütme ve İzleme Kurulu oluşturuldu. Kurul tarafından proje metni hazırlandı. Projenin tanınırlığını artırmak için logo ve afiş çalışmalarında bulunuldu. Tüm velilerin katılımı esas alındığı için herkese açık olan bir bilgi sistemi İl MEM Bilişim Ekibi tarafından oluşturuldu. Bu bilgi sisteminde projenin tanıtımı, afişler ve görseller kullanılarak proje hakkında kamuoyunun bilgi sahibi olması için planlamalar yapıldı. Projenin ilimizde uygulanabilmesi için gerekli Valilik Oluru alınarak ilçe millî eğitim müdürlüklülerine gönderildi. İlçe milli eğitim müdürlüklerinden projeyi takip edecek sorumlu şube müdürü bilgileri talep edildi, doküman gönderimi sağlamak için e-posta adresi ve iletişim bilgileri alındı. veliakademileri@gmail.com adlı bir e-posta adresi oluşturuldu. Ayrıca projenin sosyal medyada duyurusunu yapmak ve kamuoyunu bilgilendirmek için Veli Akademileri (@veliakademileri) başlığında twitter hesabı açıldı. Projenin logo tanıtımı için tanıtım videosu ve diğer materyal çalışmaları devam etmektedir.

 

4. Proje içeriğinde neler var?

İl millî eğitim müdürlüğü ve ilçe millî eğitim müdürlüklerinin koordinasyon ve denetiminde okul müdürlüklerince okul müdürü başkanlığında

beş kişilik okul proje yürütme kurulu

[(müdür yardımcısı (1),

rehberlik öğretmeni (1),

öğretmen (1),

veli (1),

okul-aile birliği üyesi (1)]

oluşturulacaktır. Okul proje yürütme kurulu; okulun sosyo-ekonomik yapısı ve ihtiyaç analizine göre (okul-çevre şartları, veli ve öğrenci profili) İstanbul Veli Akademileri eğitimleri çerçevesinde uygulanacak seminer konularını ve eğitim programını belirleyecektir. İş birliği yapılacak kurum/kuruluşlar ile İstanbul Veli Akademileri eğitimleri çerçevesinde görev alması planlanan eğitim görevlilerini ilçe millî eğitim müdürlüğü ile iş birliği yaparak ve ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayını almak suretiyle tespit edecektir. Eğitim öğretim yılı boyunca 6 eğitim (her eğitim bir saat olmak üzere) programı belirlenecektir. Müdürlüğümüzce belirlenen konular içerisinden velilerin talepleri doğrultusunda altı eğitim konusu seçilecek ve (https://veliakademisi.istmem.com üzerinde yer alan İstanbul Veli Akademileri Bilgi Sistemine girilecektir. Gerekli duyurular yapılacak ve İstanbul Veli Akademileri eğitimleri için velilerin başvurusu alınarak yine https://veliakademisi.istmem.com üzerinde yer alan İstanbul Veli Akademileri Bilgi Sistemine girilecektir.
Eğitimler için başvuran velilerin İstanbul Veli Akademileri Bilgi Sistemindeki ilgili anketi elektronik ortamda doldurmaları sağlanacaktır. Risk grubunda bulunan öğrenci velilerinin katılımları özellikle desteklenecektir. İstanbul Veli Akademileri eğitimleri için grup/gruplar oluşturulacaktır. Veliler, proje kapsamında sınıflarda veya okul konferans salonlarında eğitime alınacaktır (derslik veya kütüphane düzeninde 20-25 kişilik, 40-50 kişilik, konferans salonu varsa 100-200 kişilik gruplar oluşturulabilir). İstanbul Veli Akademileri eğitimine katılan velilerin devam-devamsızlık durumu isim/imza sirküleriyle takip edilecek, (https://veliakademisi.istmem.com üzerinde yer alan İstanbul Veli Akademileri Bilgi Sistemine girilecektir. Konuyla ilgili kitap, bülten, afiş, broşür ve slogan çalışmaları yapılacağı gibi eğitim sürecinde katılımcı velilere yönelik kültür, sanat, spor vb. etkinlikler düzenlenecektir. Okulda karikatür, resim, özlü sözler ve yazılarla pano/duvar gazetesi çalışmaları yapılacaktır. İstanbul Veli Akademileri eğitimlerinin en az beş (5) saatlik programına devam eden velilere eğitimin sonunda katılım belgesi düzenlenecek ve öğrencilerin de hazır bulunduğu yılsonu programında törenle verilecektir. İstanbul Veli Akademileri eğitimleri çerçevesinde okul-aile iş birliğine yönelik ev ziyaretleri yapılacaktır. Eğitim görevlisi/görevlileri okul yürütme kurulu tarafından, gönüllülük esasına göre belirlenecektir. İstanbul Veli Akademileri eğitimleri kapsamında okulda yapılan çalışmalar fotoğraflanarak sosyal medyada ve okul web sitesinde yayınlanacak, yerel veya ulusal basında haber olarak yer alması sağlanacaktır. Verilen her eğitimden ve gerçekleştirilen etkinlikten sonra ilgili veriler, https://veliakademisi.istmem.com üzerindeki İstanbul Veli Akademileri Bilgi Sistemine girilecektir. Ayrıca verilen her eğitim ve gerçekleştirilen her etkinlikten sonra eğitim/etkinlik haber metni ve 4 adet eğitim/etkinlik fotoğrafı İstanbul Veli Akademileri Bilgi Sistemi üzerindeki ilgili bölüme yüklenecektir. Hazırlanan sonuç raporları haziran ayı sonuna kadar ilçe millî eğitim müdürlüğüne gönderilecektir.


5. Projenin uygulama süresi?

Proje 2018-2019 Eğitim Öğretim yılında uygulanacak. İlçe millî eğitim müdürlüklerinden gelen yılsonu raporları doğrultusunda İl Yürütme ve İzleme Kurulu gerekli değerlendirmeleri yaparak projenin 2019-2020 Eğitim Öğretim yılında da devam etmesi için gerekli hazırlıkları yapacaktır.


6. Projede veli eğitimleri hangi konular üzerinden verilecek?

“Aile Ahlakı ve Çocukta Ahlaki Gelişim, Aile İçi İletişim, Ailede Demokratik Ortam, Akademik Başarı, Bağımlılıklardan Korunma, Bilinçli Teknoloji Kullanımı, Çevre Bilinci, Devamsızlıkların Önlenmesi, Görgü Kuralları, Hijyen ve Sağlıklı Beslenme, Huzurlu Aile, İsraf, İstenmeyen Davranışlar, Mahremiyet, Okul Kuralları, Okul-Aile İş Birliği, Okuma Kültürü, Olumlu Tutum ve Davranışlar, Örnek Anne Baba, Psikolojik Sorunlar, Sorumluluk Bilinci, Sosyal Çevre ve Arkadaş Seçimi, Sosyal Sorumluluklar, Şiddet, Trafik Kuralları ve Adabı” başlıklı 25 konu arasından okulun çevre ve sosyal şartlarına göre belirlenen 6 konu üzerinden verilecektir.

 

7. Projeye veliler nasıl başvurabilir?


Velilerimiz gönüllülük esasına göre https://veliakademisi.istmem.com adresi üzerinden başvurularını yapabileceklerdir. Başvurunun onayı için okul müdürlüğüne müracaat etmeleri gerekmektedir. Okul müdürlüğü, velinin eğitim görmek istediği 6 konuyu sisteme kaydederek başvurular kapsamında eğitim planlamasını yaparak eğitimleri gerçekleştirecektir.

 


8. Eğitimler nasıl gerçekleştirilecek?


Okul proje yürütme kurulu; okulun sosyo-ekonomik yapısı ve ihtiyaç analizine göre (okul çevre şartları, veli ve öğrenci profili) İstanbul Veli Akademileri eğitimleri çerçevesinde uygulanacak seminer konularını ve eğitim programını belirleyecektir. İş birliği yapılacak kurum/kuruluşlar ile İstanbul Veli Akademileri eğitimleri çerçevesinde görev alması planlanan eğitim görevlilerini ilçe millî eğitim müdürlüğü ile iş birliği yaparak ve ilçe millî eğitim müdürlüğünün onayını almak suretiyle tespit edecektir. Proje içeriğinde belirtilen bazı resmi kurumlar, eğitim uzmanları, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları vb. kişi ve kuruluşlarla iş birliği içerisinde velilerimizin ilgi duyduğu alanlara yönelik yazar, akademisyen, sanatçı, sporcu vb. kişilerin ilçede ve okullarda eğitim vermesi sağlanacaktır. Eğitimler okul içi etkinlik ve eğitimler olabileceği gibi sanatsal, kültürel faaliyetler şeklinde de gerçekleştirilecektir.

 


9. Projenin faaliyet takvimi nasıl olacak?


İstanbul Veli Akademileri eğitimleri okuldaki eğitim-öğretimi aksatmayacak şekilde hafta içi veya hafta sonu düzenlenebilecektir.
Eğitim konuları (iş birliği yapılacak kurumlar ve tespit edilebilen eğitimciler)https://veliakademisi.istmem.com üzerinde yer alan İstanbul Veli Akademileri Bilgi Sistemine girilmelidir.

 


25-31 Ekim 2018: Duyuruların yapılması, katılımcı listelerinin oluşturulması.

 

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Beykoz İsmail Özseçkin İlkokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)