Veli Akademileri Projemiz

İSTANBUL VELİ AKADEMİLERİ PROJESİ

“Bilinçli anne-baba, huzurlu aile, mutlu çocuk, güvenli toplum, güçlü Türkiye” ilkesi ve “Biz büyük bir aileyiz.” sloganıyla hayata geçirilen İstanbul Veli Akademileri eğitimleri;okul-veli arasında iletişim ve iş birliğini güçlendirmek, çocuğun eğitim ve gelişim süreçleriyle ilgili olarak velileri bilgilendirmek, sorumluluğunun bilincinde bireyler yetiştirilmesine katkı sağlamak amacıyla İstanbul’daki resmi okullarda (anaokulu, ilkokul, ortaokul, lise, özel eğitim uygulama okulu) öğrenim gören öğrencilerin velilerine yönelik hazırlanıp uygulanan okul merkezli veli eğitim projesidir.

 VELİ AKADEMİLERİ PROJEMİZİN TEMEL AMAÇ VE HEDEFLERİ:

1. Okul-veli / okul-veli-öğrenci / anne-baba-çocuk / arasında iletişim ve iş birliğinin güçlendirilmesi.

2. Çocuğun eğitim-öğretim ve gelişim süreçleriyle ilgili olarak velilerin bilgilendirilmesi.

3. Anne-babaların çocuklarını her yaş dönemde ve her yönüyle tanıyabilmelerine katkı sağlanması.

4. Örnek anne-baba kavramının somut hale getirilmesi.

5. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın toplumsal değerlere, yasalara, insana, insanlığa, çevreye saygılı, görev ve sorumluluklarının bilincinde bireyler olarak yetişmeleri için ailelerin bilinçlendirilmesi.

6. Anne-baba ve çocuk arasında karşılaşılan sorunlar, yaşanan çatışmalar ve bunların çözümleri konusunda velilerin bilgilendirilmesi.

7. Okullarda yaşanan disiplin olaylarının ve istenmeyen davranışların en aza indirgenmesi.

8. Öğrencinin okul ve sosyal hayat başarılarının artırılmasına katkı sağlanmasıdır.

İSTANBUL VELİ AKADEMİLERİNİN GEREKÇESİ 

Aile, çocukların yaşamla ilgili ilk deneyimlerini kazandıkları, kendilerine güven duygularını geliştirdikleri, sosyalleşmeyi ve topluma uygun tutum ve davranışlar sergilemeyi öğrendikleri ortamdır. Çocuklar bu ortamda kendilerini okul hayatına hazırlayacak beceri ve yeteneklerini geliştirme fırsatı da bulmaktadırlar (H. Gözde Ertürk Kara [Dr. Öğretim Üyesi], 2017). Aile içerisinde anne-baba rolünü üstlenmek, çok fazla sorumluluk isteyen, bilgi ve beceri edinmeyi ve birçok konuda fedakârlıklar yapmayı gerektiren bir durumdur. Anne-baba adaylarının çocuk sahibi olmadan önce, buna hazır olup olmadıklarına karar vermeleri ve eksik oldukları konularda bilgi edinmeleri gerekmektedir. Çocuk sahibi olduktan sonra ise, toplumsal sistemde yer alabilecek yeterlilikte bireyler yetiştirme sorumluluğunun bilincinde birer anne-baba olmaya çalışmaları önemlidir. Çocukların olumlu kişilik özellikleri geliştirmelerinde ve tüm gelişim alanlarının desteklenmesinde, anne-babaların çocuklarına karşı tutumlarının önemli bir etkisi olduğu unutulmamalıdır (Mehmet Özyürek [Prof. Dr.], 2017).

Çocuğun gelişiminde ailenin en etkili yardımları şöyle sıralanabilir:

1. Aile, grup içinde dengeli bir birey olabilmesi için çocuğa güven duygusu aşılar.

2. Çocuğun sosyal kabul görmesi için gerekli ortamı hazırlar.

3. Sosyalleşmeyi öğrenebilmesi için kabul edilmiş uygun davranış biçimlerini içeren birer model oluşturur.

4. Sosyal açıdan kabul edilmiş davranış biçimlerinin gelişimi için rehberlik eder.

5. Çocuğun yaşam ortamına uyum sağlarken rastladığı sorunlarına çözüm getirir.

6. Uyum için gerekli olan davranışla ilgili, sözlü ve toplumsal alışkanlıkların kazanılmasına yardımcı olur. 

7. Okul ve sosyal yaşamda başarılı olabilmesi için çocuğun yeteneklerini uyarır ve geliştirir.

8. Çocuğun ilgi ve yeteneklerine uygun bir şekilde gelişmesine yardım eder (Haluk Yavuzer [Prof. Dr.], 1999) 

Günümüzde, hayatımızdaki çok yönlü güncel gelişmelerle (teknolojik, sosyal, ekonomik, kültürel hayat; aile yapısı vd.) birlikte aile içi iletişim sorunları ve çatışmalar gibi olumsuzluklar ortaya çıkmış; genel anlamda anne-babalar yeni söylemler, yaklaşımlar, tutum ve davranışlar belirleyemediğinden bunlara bağlı olarak aile-çocuk arasında da iletişim problemleri yaşanmaya başlamıştır. Anne baba-çocuk / okul-aile / okul-veli-çocuk arasında yaşanan iletişim ve iş birliği sorunları çocuğun okul ve sosyal hayatını olumsuz etkilemektedir. Ailede çocuğa zaman ayırma, sorumluluk bilinci kazandırma, huzurlu aile ortamı oluşturma, sorunlara uygun dil, tutum ve davranışlarla yaklaşma, “Çocukların öğütlerden çok, iyi örneklere ihtiyacı vardır.” gerçeğinden yola çıkarak örnek anne-baba kavramını somutlaştırma, çocuklara huzurlu bir aile ortamı sunarak onları mutlu etme, çocukların okul ve sosyal hayat başarılarına katkı sağlama ve belirlenen hedeflere ulaşabilme için Bakanlığımızın Eğitim Vizyonunda da belirtildiği üzere başta okul-veli olmak üzere eğitimin temel unsurları arasında iletişim ve işbirliğini geliştirme, İstanbul Veli Akademilerinin temel gerekçesidir.

Okulumuzda yürütülen Veli Akademileri Günlüklerinden Kareler...

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Başakşehir Mahmut Şevket Zırh İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)