Vefa Ayı

Vefa nedir, bilir misin?

Vefa arkanda bıraktığını, giderken yaktığını yabana atmamandır.  

Vefa; dostluğun asaletine, bir dua sonrası verilen sözlere, hayallere

ihanet katmamandır.  

Vefa; ötelerin sonsuz mükafatı karşısında cehennemi hafife almaman, ulvi güzellikleri dünyaya satmamandır.  

 

Hz Mevlana  

Vefa Nedir, Vefasızlık Nedir?   “O çok vefalıdır” ya da “o da vefasız çıktı” günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız sözlerden birisidir. Belki şuan bu yazıyı okurken bile bu   sözü duymanız olasıdır. Peki vefa nedir? Vefayı tanımlamadan önce vefasızlığın ne demek olduğuna değinmek yararlı olacaktır. Vefasız   “sevgisi çabuk geçen, hakikatsiz, vefası olmayan, bivefa” anlamına gelmektedir (TDK). Vefa ise; sevgiyi sürdürme, dostluk ve sevgi   bağlılığı demektir (TDK). Vefayı bu tanımlarda kullanılan kelimelerle kısıtlamamak gerekir. Aynı zamanda vefa dostunu, akrabalarını,   sevdiğin kişiyle olan muhabbeti de devam ettirebilmektir. Onlarla belli zamanlarda görüşüp, mutluluğu ve kederi paylaşmak;   hastalandıklarında ziyaret etmek demektir. Vefa, insana duyulan güvendir, çünkü vefalı insanın sözünden şüphe edilmez. Onda; yalan   dolan, riyakârlık, ikiyüzlülük yoktur. O verdiği sözde durur. Sırtınızı güvenle ona yaslayabilirsiniz. Bu duygular ve davranışlar vefalı kişide   can bulurlar. Burada ahde vefaya da yer verilmelidir. Ahde vefa; kulun Allah’a, ümmetin peygambere, dostun dosta, aile fertlerinin   birbirine ve milletin çatanına sevgi ve sadakat duymasıdır. Teknolojinin gelişmesi

insanların yaşam biçimlerinin değişmesine, bu da   insanın sahip olduğu değerlerin değişmesine, bozulmasına ve yok olmasına neden olmaktadır.     “Vefa” da bundan nasibini almıştır ve almaktadır. İnsanların kendi yaşamlarını devam ettirebilme mücadelesi bunda etkili olmuştur.   Özellikle insanlar arasındaki yüz yüze iletişim azalmış, verilen sözler, kurulan ahbaplıklar sözde kalır olmuştur. İnsanlar arasındaki   samimiyet duygusu da zayıflamıştır. Bu da vefasızlığın artmasına neden olmuştur. “O zaman vefanın üzerinde durulması ne için   gerekli?” diye kendinize sorabilirsiniz. Ama daha geç değil. Vefayı insanlık tamamen unutmadı. Onu tekrar kazanmak ve çocuklarınıza   kazandırmak yine sizlerin elindedir.  

Çocuklarınızda “vefa” bilinci oluşturmak için şunları yapmanız faydalı olacaktır:   

*Akrabalarınızla irtibatı kesmeyiniz. Akraba ziyaretlerinde başta biraz sıksa bile çocuğunuzun da katılmasını sağlayınız. Bu tip ziyaretlerin önemini ona anlatınız. Böyle ziyaretleri onun için cazip hale getirerek bu alışkanlığı edinmesine yardımcı olunuz.    

 

*Yerine getiremeyeceği iş ve görevler için ondan söz vermesi konusunda ısrarcı olmayın. Bunun yerine içinde bulunduğu gelişim   dönemine uygun sorumluluklar vermeniz yine faydalı olacaktır.    

 

*Arkadaşlarınızı, dostlarınızı düzenli olarak arayıp sorunuz, ziyaret ediniz. Bu ziyaretlere çocuğunuzla beraber giderek ona nasıl  tanıştığınızı birlikte yaşadığınız anları, birbiriniz için ne kadar önemli olduğunuzu anlatınız.    

 

*Hasta ziyaretlerini ihmal etmeyiniz. Çocuğunuzu da hastalığın ağırlığına ve durumuna göre hasta ziyaretine götürünüz. Kendi  arkadaşları hastalandığında ziyaret etmesi için çocuğunuzu teşvik ediniz. Gerekirse ziyarete birlikte gidiniz.    

 

*Bayram gibi özel günlerin ailede özel bir şekilde hissedilmesi için organizasyonlar yapınız. Aile büyüklerini mutlaka çocuğunuzla  ziyaret ediniz.    

 

*Çocuklarınızla birlikte yine huzurevine ziyaret gerçekleştirebilirsiniz.  

 

*Çocuğunuzun tarihimizi kültürümüzü sevmesi benimsemesi için çaba gösteriniz. Birlikte okuyacağınız kitaplar, ona anlatacağınız  destanlar ve tarihi öyküler onda geçmişine ve atalarına karşı vefa duygusunun oluşmasını sağlayacaktır.    

 

*Size bir şeyler öğreten insanlara değer veriniz. Onlarla irtibatınızı sürdürünüz. Konuşmalarınızda   öğretmenlerinizin size ne kadar emek verdiğinden ve bunun değerinden bahsederek çocuğunuzun bu duyguyu edinmesine yardımcı   olunuz.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kahramanmaraş Elbistan Türkören Hasan Erdoğan Ortaokulu

Kaynak:https://turkorenortaokulu.meb.k12.tr/icerikler/vefa-ayi_1737643.html
Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)