Uzun Ömürlü Yoğurt Projesi ''Konya Teknik Gezisi''

Uzun Ömürlü Yoğurt Üretiminde Bizde Varız Projesi kapsamında proje yürütme ekibinin, yoğurt üretim hattı, ayran dolum paketleme ve vakumlu peynir paketleme makinalarının üretim ve kullanımını yerinde görebilmeleri amacıyla Konya bölgesine teknik ziyaret düzenlendi. Yerli üretim süt ürünleri proses makinalarının yoğun şekilde sanayileştirildiği bir bölge olması nedeniyle teknik gezinin Konya iline yapılması kararı alındı. Yoğurt üretim hattı ve diğer sözü edilen makinaların üretiminin paslanmaz çelik hammaddesinin özel makinalar ve kaynak tekniği ile şekillendirilerek yapıldığı gözlemlendi. Makinelerde yer alan soğutma, ısıtma, karıştırma, fermente etme vb. özelliklerin rezistanslar, motorlar, soğutucu fanlar, dijital göstergeler ve termostatlar gibi elektrikli-yarı elektronik sistemlerin kazanlara entegre edilmesi ile sağlandığı yerinde incelendi.

Üretim Atölyeleri yetkililerince; Yerli üretim yapan firmaların paslanmaz çelik hammaddesini yurtdışından ithal ettiği, makine fiyatlarında meydana gelen artış ve dalgalanmaların bu sebepten kaynaklandığı ancak Türkiye'deki yerli makine üretim atölyelerinin son yıllarda özellikle Avrupa ve yurtdışı diğer ülkelere yaptığı tesis kurulumu sayısında artış olduğu,geçmiş yıllarda büyük ölçekli süt fabrikalarının kurulumu revaçta iken son yıllarda pandeminin etkisiyle katma değerli gıda üretimin öneminin anlaşılması ile birlikte aile tipi işletmelerin ve üniversiteler vb. kuruluşların kurduğu küçük ölçekli tesislerin sayısında da artış olduğu,bu durumun hem yerli makine üretim pazarına hem de katma değerli ürün üretimine ve istihdama katkı sağladığı, belirtildi. Selçuk Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Gıda Üretim Atölyesi'nde ise unlu mamuller ve süt ürünleri üretim birimleri, Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nihat Akın eşliğinde ziyaret edildi. Yoğurt üretim hattında aşama aşama yoğurt üretimi yerinde incelendi. Süt Soğutma ve Depolama tankı, Pastörizasyon ve fermentasyon tanklarının çalışma prensipleri ve tanklar arasında süt geçişinin motorlu borular aracılığıyla; Yoğurt sütünün tanktan paketlere dolumunun dolum pompaları aracılığıyla el değmeden yapıldığı gözlemlendi. Yıkama ve dezenfeksiyonun özel dezenfektanların makinaların otomatik dozajlama prensibiyle insan gücü gerektirmeden yapıldığı görüldü. Yoğurdun son aşaması olan inkübasyonun ise dijital göstergeli özel bi odada yapıldığı gözlemlendi.  ayran dolum makinasında yoğurttan elde edilen ayranın bardaklara el değmeden doldurulabilmesi ve alimünyum kapakların bardak ağızlarına nasıl kapattığı izlendi. dolum-kapatma makinasının çalışabilmesi için kompresör adlı makinaya haricen ihtiyaç duyulduğu görüldü.

Unlu mamüller biriminde pastane tipi özel fırınlarda yöresel hamurişi gıdaların ve yuvarlak tekli ekmek üretimi gözlemlendi. üretilen ekmek özel hijyenik banttan geçirilerek vakumlu paketleme makinesinde el değmeden paketlendiği gözlemlendi.


Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Çankırı Merkez Çankırı Şehit Mehmet Ata Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)