Tuşba Anaokulu E Güvenlik Planı

 

 

TUŞBA ANAOKULU  E GÜVENLİK PLANI

Tuşba Anaokulu olarak; çocuklarımızın, güvenli internet kullanıcıları olmaları ve aileleri bu konuda bilinçlendirme için okulumuzdaki tüm öğretmenlerimizle araştırmalar ve çalışmalar yaparak güvenli internet politikası oluşturduk. Buna göre okulumuzda e-güvenliği sağlamak için Milli Eğitim Bakanlığının Okullarda Sosyal Medyanın kullanılması ile ilgili  2017/12 nolu genelgesine uygun planlama ve uygulamalar yapılmaktadır.

İnternetin güvenli kullanımı konusunda farkındalık oluşturmaya öncülük etmesi için kurulan INSAFE bugün Avrupa´da Güvenli İnternet Merkezinin koordinasyonunu oluşturan bir ağdır. Bu kapsamda her yıl Şubat ayında  Güvenli İnternet Günü 2004 yılından bu yana düzenlenmekte  ve kutlanmaktadır. Dünyada kutlanan ve Türkiye´de Bilgi Teknolojileri ve İletişimi Kurumu(BTK)koordinasyonunda düzenlenen ''Güvenli İnternet Günü Etkinlikleri''çeşitli faaliyetlerle 9 Şubat 2021 tarihinde kutlanacaktır. Tuşba Anaokulu'nda bu konuyla ilgili olarak çeşitli tarihlerde birçok çalışmalar yapılmıştır. Bu kapsamda, okulumuzda Etwinning Okulu etkinliklerimiz kapsamında okulumuzla ilgili Güvenli İnternet Günü için etkinliklerimizi yaptık. Okulumuzda, afişler okul panosu ile görsel sunu çalışmaları yaptık. Ayrıca Sanat etkinlikleri ve Türkçe dil etkinliklerimizde güvenli internet konusunda çocuklarla çalışmalar yaparak çocuklarda farkındalık oluşturulduk.

 

E –GÜVENLİK POLİTİKAMIZ

Teknoloji, çocuklar için imkânlar ve fırsatlar sunuyor. İnternetin sağladığı bu imkân ve fırsatlara çocuklar da kolayca ve hızlıca erişim sağlayabiliyorlar. Dijital teknolojinin sağladığı bu imkânların yanı sıra çocuğun ruhsal, zihinsel ve fiziksel saldırılarla, tuzaklarla karşılaşması  da bir gerçektir. Çocuğu internet ortamından tamamen uzak tutmak oldukça zordur. İnternetin olumsuz tehlikelerine karşı çocukların kendisini koruması için çocuğa bilgi, bilinç kazandırmak önemlidir. Bu tür eğitimlerle, özellikle küçük yaştan itibaren okullarda e güvenlik politikası uygulanması önemlidir. Bu sebeple, okul politikası olarak öğrencilerimizi internet ortamlarının tehlikelerinden ve zararlarından koruyabilmek için uygulamalar ve gerekli çalışmalar yapıyoruz.

Okulöncesi çağındaki çocuklara bilinç kazandırmak ancak  aile katılımları ile olur. Okulumuzda Etwinning eğitim portalında "81 Minik El Ele 23 Nisan'da Van'da Birlikte " projesi ile ailelerimizin denetiminde bilgisayar, tablet yada telefonlarla belirlenmiş saatlerde birlikte internete girilmesi sağlanmıştır. Bu projemizle birlikte her ay yapılan etkinliklerle hem ailelere hem de çocuklarımıza kodlama ve güvenli internet hakkında bilinç ve farkındalık oluşturulmaktadır. Ayrıca Etwinning projesi olan "Şehrimin Hikâyesi"  projesiyle ile çocukların internet başında saatlerce vakit geçirmelerini önlemek adına aile katılımlı etkinlikler yapılmıştır. Proje kapsamında kimi zaman yöresel yemekler bile yaptırılarak bu etkinlikler ile anne babalar ve çocukları ile daha kaliteli vakit geçirme imkânı bulmaktadırlar.

CEP TELEFONU KULLANIMI

 2020/2021 Eğitim Öğretim Yılı Sene başı toplantısında gündem maddesi olarak Cep Telefonu Kullanımı maddesi görüşülmüştür. Öğretmenler cep telefonlarını pedagojik araç olarak gerektiğinde kullanmaları uygun görülmektedir. Ancak  okulda çalışan tüm personelin ve stajyerlerin cep telefonları acil durumlar dışında kullanmamaları kararı oy birliği ile alınmıştır.

OKULUMUZDA FOTOĞRAF YA DA VİDEO ÇEKİMİ VE YAYINLANMASI

Okulumuzda her öğrenci velisi ile "Veli izin belgesi'' imzalanır. Buna göre sözleşmede ''Veli; Etwinning portalında, face sayfasında, okulumuzun web sitesinde, okul tanıtımlarında çocuğunun sınıf resimlerinin paylaşılmasına (e güvenliğin sağlanması için ) M.E. B. 2017/12 nolu genelgesi çerçevesinde kullanılmasına izin verir." E güvenlik maddesi mevcuttur. Velisi tarafından izin verilmeyen çocukların fotoğraf ve videoları yayınlanmaz ve çocuğun psikolojik açıdan baskı yaşamaması için tedbirler alınır. Çocukların kişisel bilgileri hiçbir zaman yayınlanamaz. Öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda, okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz.

 

VELİLERİMİZİN VE OKUL PERSONELİNİN FOTOĞRAF ÇEKMESİ YAYINLAMASI

Öğrenci velilerinin bilmek istedikleri etkinlik ve programlar dışındaki zamanlarda; okul idaresi tarafından görevli kılınanlar haricindeki kişiler tarafından ve okul ve okul bahçesi sınırları içerisinde fotoğraf ve video çekimi yapılamaz. Bununla ilgili okul panolarımızda bilinçlendirme panoları hazırlanmıştır.

Okul idaresi tarafından görevlendirilen kişilerin çektiği fotoğraf ve videolar ancak okulun resmi web adresinde ve sanal ortamlarda, ilgili öğrenci velisinin  yazılı onayı ile yayınlanabilir. Öğrencisi için onay vermeyen velinin öğrencisi ile ilgili videolar ve fotoğraflar yayınlanmaz.  Velisi tarafından fotoğraf ve video görüntülerinin çekilip yayınlanmasına onay verilmeyen öğrencilerin, çekim esnasında psikolojik baskı yaşamaması için tedbirler alınır.

            Okul görevlileri tarafından yayınlanan resim ve videolarda öğrencilerin kişisel bilgilerine kesinlikle yer verilmez.

E GÜVENLİK MÜFREDATIMIZ HAKKINDA

Çocuklarla bilinçli ve güvenli internet kullanımına dair bilgi, beceri ve tutumların geliştirilmesi için seminerler düzenlenmektedir.

Türkçe Dil Etkinlikleri, Fen ve Doğa Etkinlikleri, Müzik, Oyun ve diğer etkinliklerde tablet ve telefonlar pedagojik eğitim aracı olarak kullanılmaktadır.

Ders müfredatlarında; sosyal medya başta olmak üzere internetin bilinçli kullanımı ile ilgili konuların anlatımı tüm öğretmenlerimiz tarafından sağlanmıştır.

VELİLERE E-GÜVENLİKLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME

Okulumuzda, belirli aralıklarla velilere yönelik e güvenlik hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapmaktayız. Bununla ilgili olarak okulumuzda toplantılar yapılmakta ve bilgilendirme yazıları yapılmaktadır.

OKUL PERSONELİNİN E GÜVENLİK İLE İLGİLİ EĞİTİMİ

Personelin tüm üyelerine, profesyonel ve kişisel olarak, güvenli internet kullanımı konusunda personel eğitimi yapıldı ve düzenli bir şekilde yapılacaktır. Okul personelinin hepsi, davranışlarının okuldaki rolü ve itibarını etkileyebileceğinin farkına varacaktır. Okul personelinin hepsi güvenlik, dijital medya, siber zorbalık, bilgi okuryazarlığı vb. konular hakkında düzenli eğitim(en az yıllık)almaktadır ve yeni gelişmeleri takip etmektedir.

OKULUMUZDA GÜVENLİ İNTERNET GÜNÜ

Okulumuzda 2018-2019 Eğitim –öğretim yılında ve 2019-2020 Eğitim öğretim yılında güvenli internet günü kutlanmıştır. Okul öğretmenlerimiz de Etwinning portalında da etkinliklere katılmışlardır. Ayrıca velilere e güvenlik hakkında yazılarla bilinçlendirme yapılmıştır. Hafta boyunca seminerler, tanıtıcı afişlerle etkin katılım sağlanmıştır. E-safety okulun tüm personelinin sorumluluğundadır. (gig.org.tr) - Daha Güvenli İnternet Günü Türkiye´de resmi sayfası veli ve öğrencilere tanıtılmış buralardaki eğitici ebeveyn ve öğrenci bilgilendirici videoları ,sunuları izlenmiştir.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Van Tuşba Tuşba Anaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)