Türk'ün Özü ,akif'in Sözü

12 Mart İstiklal Marşı'nın kabulü ve Mehmet Akif'i anma günü dolayısıyla Burdur USO Anadolu Lisesi olarak bir etkinlik düzenledik. Sayın müdürümüz Özlem Karpuz,  müdür yardımcısı Fikriye Yıldırım ve değerli öğretmenlerimiz ve sevgili öğrencilerimizin katılımıyla düzenlenen etkinlik  saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Öğrencilerimizin sahnede rol aldığı etkinliğimizde İstiklal Marşı'nın önemini vurgulayan ve Mehmet Akif'in biyografisine yer veren konuşmalar ve şiirler ardından video ve slayt gösterisine geçildi. Etkinlik öğrencilerimizin  hep bir ağızdan İstiklal Marşı'mızı okumasıyla sona erdi.Edebiyat Öğretmenimiz Suat Özer 'e ve kıymetli öğrencilerimize herşey için çok teşekkür ederiz.

Öğrencimiz Enes Kaan Ayan tarafından yapılan günün anlam ve önemini belirten Açılış Konuşması : 

Bugün, Cumhuriyetimizin 2. asırının 1. yıldönümünde, İstiklal Marşı'mızın yazılmasının ve Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmesinin 103. yılı olması ve İstiklal Marşı’mızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un anılması vesilesiyle bir araya gelmiş bulunmaktayız.  2020 yılında "Hakk'ın Sesi Mehmet Âkif", 2021 yılında "On Kıta, Bir Vatan İlelebet İstiklal", 2022 yılında "Yüreklerde Âkif, Dillerde Hürriyet"; 2023 yılında "Âkif 'in Sözü, Cumhuriyetin 100'ü" olarak belirlenen temalarla kutlama ve anma programları gerçekleştirilmiş, 2024 yılında ise “Türk’ün Özü, Akif’in Sözü” tema olarak seçilmiştir. USO Anadolu Lisesi olarak bu temaya uygun olarak gerçekleştirdiğimiz etkinliğimize HOŞ GELDİNİZ.

            İstiklal Marşı; milletimizin bağımsızlık aşkının, kahramanlığının, ideallerinin sembollerindendir. 19 Mayıs 1919’da Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ün liderliğinde başlayan Kurtuluş Savaşı, tarihte eşine ender rastlanabilecek bir millî dayanışmanın ve mücadelenin timsali olmuştur. Büyük şair Mehmet Akif ERSOY tarafından yazılan İstiklal Marşı da 1921 yılında, Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından millî marş olarak kabul edilmiştir. Her dizesinde asil milletimizin karakterini, istiklal ve istikbali için ortaya koyduğu mücadele azim ve kararlığını yansıtan bu şaheserin 103. Yıldönümünü kutluyoruz.

            İstiklal Marşımız işgalciye ve sömürgeciye boyun eğmeyen ve dünyaya meydan okuyan bir direnişin destanıdır. Mehmet Akif Ersoy'un mısraları, manası ve hakikatiyle her an yaşayan Millî Mücadele'nin ruhunu temsil eden bir coşku ve heyecanı yansıtmaktadır. Marşın tarihsel arka planında Türk halkının Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasından sonra bağımsız bir Türk devleti kurmak için verdiği mücadele bulunmaktadır. Bu süreçte Mehmet Akif, Türk ordusunun ve halkının moralini yükseltmek için İstiklal Marşı’nı kaleme almıştır. Bugün yediden yetmişe herkesin aynı inanç ve heyecanla okuduğu, ezberlediği ve haykırdığı İstiklal Marşı'nın her mısraında tarihin ve medeniyetin ortak değerleri, vatan ve bayrak aşkı bulunmaktadır.

            İstiklal Marşı bir milletin bağımsızlık aşkının, imkânsızlıklar içerisinde gösterdiği büyük kahramanlığın, azim ve fedakârlıkla verilen kurtuluş mücadelesinin mısralara dökülmüş eşsiz bir  ifadesidir.

            İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy, bu eseriyle istiklal mücadelemiz esnasında esarete isyan ederek vatan aşkını dile getiren coşkulu mısralarıyla milletimizin aydınlanmasına ve uyanmasına büyük katkı sağlamıştır. Bu yüce millet, İstiklal Marşı’mızın 103. yıl dönümünde bugün de güzel vatanımız için aynı kararlılığı taşımaktadır. İnanıyoruz ki bizi biz yapan, bizi bir millet kılan vazgeçilmez değerlerimizin en veciz ifadesi olan İstiklal Marşımız, ilelebet vatan semalarında yankılanacaktır.

            Bu duygu ve düşünceler içerisinde Cumhuriyetimizin 101. Yılında, İstiklal Marşı’nın Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Milli Marş olarak kabul edilişinin 103. yıl dönümünde GAZİ MUSTAFA KEMAL ATATÜRK ve silah arkadaşları başta olmak üzere vatanımız için canlarını feda eden tüm şehitlerimizi, gazilerimizi ve Mehmet Akif Ersoy'u rahmet, şükran ve minnetle anıyoruz.

            USO Anadolu Lisesi olarak katılan desteklerini eksik etmeyen idaremize ve katılımınızdan dolayı siz değerli öğretmenlerimize ve sevgili arkadaşlarıma teşekkürü bir borç biliyorum.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Burdur Merkez Burdur Uso Anadolu Lisesi

Kaynak:https://usoanadolulisesi.meb.k12.tr/icerikler/turkun-ozu-akifin-sozu_14953742.html
Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)