Türkçe Dersi Kariyer Günleri. . .

NECİP FAZIL KISAKÜREK...

Necip Fazıl Kısakürek, 26 mayıs 1904´de İstanbul´da doğdu. Maraşlı bir ailenin tek çocuğu olan Fazıl´a ´Ahmet Necip´ adı verildi. 1934 tarihinde bir Nakşî şeyhi olan Abdülhakîm Arvâsî ile tanıştı. 1941 yılında Fatma Neslihan Balaban ile evlendi. Bu evlilikten beş çocuğu oldu.

Çocukluk yılları büyükbabasının Çemberlitaş´taki konağında geçti. Zor bir çocukluk dönemi yaşadı. Kız kardeşi Sema´nın beş yaşında ölümünden sonra annesi vereme yakalanınca ailesi Heybeliada´ya taşındı.

Fazıl, Bahriye Mektebi´ndeki öğrencilik yılarında şiirle ilgilenmeye başladı. İstanbul´un işgali sırasında annesi ile birlikte Erzurum´daki dayısının yanına gitti. Fazıl, çok genç yaşta olan babasını kaybetti. 1921 yılında Darülfünûn´un Edebiyat Medresesi Felsefe Şubesi´ne girdi. 1925´te ilk şiir kitabı ´Örümcek Ağı´, 1928 yılında ikinci şiir kitabı olan ´Kaldırımlar´ yayımlandı. ´Ben ve Ötesi´nin yayınlanmasından sonra üne kavuştu.

1942 kışında askerde iken siyasi bir yazı kaleme alması nedeniyle mahkûm oldu ve ilk kez hapis cezası aldı. 1943 yılından itibaren ´Büyük Doğu´dergisini çıkarmaya başladı.

1949´da Büyük Doğu Cemiyeti´ni kurdu. Türkiye´nin çeşitli yerlerinde konferanslar verdi. Sık sık kapatılan ve toplatılan Büyük Doğu´nun çıkmadığı sürelerde günlük fıkra ve yazıları çeşitli gazetelerde yayınladı. 26 Mayıs 1980´de Türk Edebiyat Vakfı tarafından ´Şairler Sultanı´ ve 1982 yılında yayınlanan ´Batı Tefekkürü ve İslâm Tasavvufu´ isimli eseri münasebetiyle de ´Yılın Fikir ve Sanat Adamı´ seçildi.

Fazıl 25 Mayıs 1983´te hayatını kaybetti. Eyüp Sultan Mezarlığı´na defnedildi.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Van Başkale Böğrüpek Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)