Türk Devletlerinin Denizcilik Stratejileri

Muhsin Kadıoğlu: Günümüzde Gazze’de Yaşanan Vahşetin Sorumluları 1492’de Türklerin ve Müslümanların Kendilerine Yardımını Unutmuş Görünüyor!

İstanbul Teknik Üniversitesi, Mesleki Teknik Anadolu Lisesi’nin bu haftaki konuğu İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Muhsin Kadıoğlu idi. Muhsin Kadıoğlu İTÜMTAL öğrencilerine “Türk devletlerinin denizcilik stratejileri” konulu bir konferans verdi.

Muhsin Kadıoğlu, İslam kültüründe deniz konusuna ve denizlerde uzunca süre yaşadığına inanılan Peygamberimizden söz ettikten sonra sözü Türk deletlerine getirdi. İlk Türk donanmasını kuran ve denizlerdeki ilk büyük Türk zaferini kazanan Çaka Bey’i hatırlattı. Aydınoğulları Beyliği’nin denizlerde çok başarılı olduğunu, Anadolu Türk sultanlarının bazılarına İslam Halifesi tarafından “karaların ve iki denizin sultanı” unvanı verildiğini hatırlattıktan sonra Anadolu selçuklu sultanlarının “Alaiye (Alanya) ve Sinop kalelerinden asla vazgeçilmeye” şeklinde vasiyetleri olduğunu belirtti.

Osmanlıların ilk derya beyinin Karamürsel Bey olduğunu belirten Kadıoğlu, günümüzde de Karamürsel adıyla bir gemi tipi olduğunu hatırlattı.

Osmanlı denizcilirinden Kemal Reis’in “Göke” adıyla bir gemi tasarladığını ve bu geminin de Orta Çağ literatüründe yerini aldığını belirtti. Ayrıca kemal Reis’in Gırnata Emirliği’nin Hıristiyanlar tarafından ele geçirilmesinden sonra Yahudilere “ya Hıristiyan ol, ya da İspanya’yı terk edin” denildiğini; Hıristiyan olmayı kabul etmeyen Müslümanların ve Yahudilerin Osmanlı sultanı 2. Bayezid’in emriyle Osmanlı topraklarına getirildiğini, başta Selanik, Bursa ve İzmir olmak üzere Osmanlı topraklarına yerleştirildiğini anlattı. Günümüzde Gazze’de yaşanan olaylar hatırlandığında, Yahudilere yapılan iyiliklerin hatırlanmamasının unutulmaması gerektiğini belirtti.

Kemal Reis’in yeğeni Piri Reis’in çizdiği haritanın çağının hayli ilerisinde olduğunu anlatan Muhsin Kadıoğlu, Osmanlı denizcilerinin Portekiz ve İspanya’nın Asya’yı sömürgeleştirme çabalarına karşılık, söz konusu bölgelerdeki Türk ve islam devletlerine asker, silah ve donanma yardımında bulunduğunu belirtti.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Beşiktaş İstanbul Teknik Üniversitesi Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)