Trafik ve İlk Yardım

Trafik Nedir?

Araçların, insanların hatta hayvanların kara yollarındaki hareketlerinin tümüne trafik denir. Elbette aklımıza ilk gelen şey arabaların hareketleri olsa da sadece bundan ibaret değildir. Çünkü yaya olarak da hayatın olağan akışının içerisindeyiz. Kamuya açık alanlardaki tüm hal ve hareketlerde diyebiliriz. Trafik ile ilgili bilgiler kısaca bunlardır.

Trafik Kuralları

Genel olarak uymamız gereken kural ve kurallar bütünü için ülkemizde hukuki olarak düzenlenmiş kanun ve yönetmelikler vardır.

·         2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu

·         Trafik Yönetmeliği

Araç sürücülerinin ve yayaların uyması gereken trafik kuralları hakkında bir çok hükmü içermektedir.

Trafikte 4E Kuralı

Dünya sağlık örgütü koordinesinde yapılan araştırmalar ve uzmanların görüşü ile evrensel bir çözüm bulunmuştur. Trafikte 4e kuralı evet yanlış okumadınız arkadaşlar 4E ingilizce baş harfleri "E" olan 4E faktörü ile bu sorunun çözülebileceği kanaatine varılmıştır. Peki nedir bu dört faktör?

1.      Education (eğitim faaliyetleri)

2.      Engineering (mühendislik ve alt yapı iyileştirmeleri)

3.      Enforcement (yasal mevzuat düzenlemeleri ve denetimler)

4.      Emergency and First Aid (ilk ve acil yardım iyileştirmeleri)

Trafik güvenliği için neden 4E kuralı önemli tek tek sizler için açıklayacağım. Gerçekten tam anlamıyla bu dört madde başarıyla uygulanırsa sonuç almamak imkansız diyebilirim.

Education – Trafik Eğitimi

Doğru eğitimler konusu ne olursa olsun her zaman başarıya götürür. Uluslar arası düzeyde yapılan araştırmalarda meydana gelen trafik kazalarında eğitim seviyesi doğrudan orantılıdır. Özellikle gelişmiş ülkelerle, gelişmekte olan ülkeler kıyaslandığında bu durumu net olarak ortaya koymaktadır. Elbette tek yük okullarda değil sürücü kurslarında da verilen eğitimin seviyesi yükseltilmelidir. Özellikle küçük yaşlardan başlanarak trafik güvenliği eğitimleri, seminerleri ve konferansları verilerek ülkemizde de bu kültürü oluşturmayı amaçlamalıyız.

Engineering – Trafikte Alt Yapı İyileştirmeleri

Trafik denilince akla ilk gelecek üçlü insan, taşıt ve yoldur. Alt yapı denilince elbette sizlerinde aklına gelen ilk şey yol olacaktır. Ancak sadece yolu asfaltlamakla bu iş çözülmüyor. Özellikle inşaat mühendisliği bölümünde tam anlamıyla uzman nitelikli personel tarafından yapılmalıdır.

Yol Kusurları

·         Dever Eksikliği

·         Yetersiz yatay ve düşey işaretlemeler

·         Yol genişliği ve şerit sayısı eksikliği

·         Kaplamanın bakımsızlığı

·         Hız tahditlerinin eksikliği

·         Bakımların yetersizliği

Gibi başlıca alt yapı eksikliklerinden bahsede biliriz. Her ne kadar bilinçli sürücüler yetişse de eğer ki virajlı bir yolda dever eksikliği var ise araçla takla atma, devrilme, yoldan çıkma kaçınılmazdır.

Enforcement – Trafik Denetimleri ve Mevzuatları

Eğitimimizi tamamladık, yollarımızı yaptık şimdi ise geldik işin hukuki boyutuna. Hep yol kullanıcılarının hatalarında, yolların hatalarından ve eksikliğinden bahsettik. Trafik polisleri gerekse de jandarma timlerinin kontrol ve denetimleri şeklinde yapılmaktadır. Sadece idari para cezalarıyla değil, yaptırımlar da uygulanmalıdır.

Emergency and First Aid – Trafik ve İlk Yardım

Artık kazaları engelleyebilmek adına elimizden gelen her şeyi yaptık. Amacımız kazalardaki ölüm ve yaralanmaları engellemek. Adı üstünde kaza, isteyerek yapılmaz nitekim kaza olabilir.

Yaşanan kaza sonrasında ilk yardım ve sağlık müdahalesi çok önemli. Özellikle bilinçsiz müdahaleler ölümle sonuçlanmayacak kazalarda bile ölümle sonuçlanmasına sebep olmaktadır. Böyle durumlarda yapmanız gereken tek 112'yi arayıp bilgi verip destek istemek.

 

Bu hafta nedeniyle okulumuz öğrencileri tarafından Trafik Haftası etkinliği okulumuz çok amaçlı salonunda tüm öğrencilerimize Trafikte yaşanabilecek yukarıda saydığımız konularla ilgili kısa bilgilendirme yapıldı.

Kazsız kurallara uyan bireyler olmak dileği ile tamamlandı.

 

Şaban UÇAR

Sınıf Öğretmeni

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kocaeli İzmit İbrahim Süreyya Yiğit İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)