Tesis İçi Salgın Tedbir Planı

                                                                                                                                   

ISPARTA ÖĞRETMENEVİ VE AKŞAM SANAT OKULU TESİS İÇİ SALGIN TEDBİR PLANI

1. AMAÇ VE KAPSAM

 İş bu plan, otel içinde faaliyette bulunulan birimlere göre işletme tarafından düzenlenmiştir. Bu plan, tesisimizde faaliyet gösteren birimlerin güvenli bir şekilde salgın tedbirlerini gerçekleştirilebilmesi amacıyla, T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından 02 Haziran 2020 tarihli ve 8680 sayılı genelgesine istinaden belirtilen önlemlerin alınması ve sürekliliğin sağlanması amacıyla oluşturulan "Tesis İçi Salgın Tedbir Planı" kapsamında uygulanacak standartlar ve tedbirleri içermektedir.

2. GENEL ESASLAR

a. Tesis Adı :Isparta Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü

b. Tesisin koronavirüs sorumlusu: Mahmut DEMİR   /  0505 591 43 96

c. "Tesis İçi Salgın Tedbir Planı" kapsamında, uyulması gereken kurallar, tesiste personel ve misafirlerin kolaylıkla görebileceği alanlarda ve misafir odalarında bulundurulur. Ayrıca plan tesisin internet sitesinde yayımlanır.

d. Tesiste yer alan ortak alanlar için aşağıdaki kapasite planı hazırlanmıştır (1 Kişi /4 m² olacak şekilde)

ALAN ADI

MİSAFİR KAPASİTESİ

PERSONEL KAPASİTESİ

Restoran

58

10

Kafeterya

100

3

Bekleme Salonu

12

-

İdari Bölüm

25

5

Konferans Salonu

100

3

 

 

 

e. Hijyen ve temizlik tedbirleri başta olmak üzere her bir alan için alınan/uygulanan tedbirlere ilişkin günlük izleme formları hazırlanır.

f. Konaklamaya gelen misafirlerin hem diğer misafirlerle hem de tesis personeliyle fiziksel temasını azaltmak amacıyla tesisin ortak kullanım alanları için mesafe planları hazırlanır.

g. Tesiste bulunan ortak kullanım alanlarında mesafeye yönelik yer işaretlemeleri, bu alanların çalışma saatleri, çalışma usulleri (randevu, sıra usulü vb.), her kullanım sonrası uygulanması gereken temizlik, dezenfekte ve havalandırma işlemleri ve bu işlemlerin süresi, temizlik /dezenfekte/ havalandırma işlemleri sonrasında yeni misafirin kabulü için beklenilecek süreye yönelik planlamalar yapılır.

 h. Tesislerdeki ortak kullanım alanlarında el antiseptiği veya dezenfektan bulundurulur.

 

 

3. ÖN BÜRO VE RESEPSİYON

a. Konaklayan misafirlerin kayıtları (isim-soy isim, adres, iletişim, pasaport bilgileri, son 14 gün içerisinde bulunduğu ülkeler ve konaklaması sonrasında ülke içerisindeki seyahat planı) tam ve düzenli şekilde tutulur.

b. Misafirlere, tesise girişleri esnasında check-in işlemi ardından, tesisin Covid-19 küresel salgını ile ilgili almış olduğu önlemler anlatılır, değişen konsept, tatil anlayışı ve kendilerinden beklenen uygulamalar hakkında bilgi verilir. 

c. Ön büro çalışanları fiziksel mesafeye uygun çalışır, giriş ve çıkış anlarında resepsiyon önündeki yoğunluk engellenir.  

d. Oda anahtarı, kullanım tekrarı olması durumunda dezenfeksiyonu yapılır, uygun şekilde muhafazası sağlanır. 

e. Misafir kullanımı için resepsiyon bölgesinde dezenfektan bulundurulur. 

f. Ödemeler mümkün olduğunca temassız olarak gerçekleştirilir. 

g.   Ateşi yüksek ( 38 ℃) olan misafire maske takılarak varsa doktor ofisine veya ilgili sağlık kuruluşuna başvurması sağlanır. 

h. Ön büro deski gün içerisinde sık sık dezenfekte edilir.

i. Tesise santral aracılığı ile ulaşan misafirlere Covid-19 vb. salgın hastalıklardan korunma konusunda alınan önlemler ve uygulamalar ile ilgili bilgi verilir. 

 4. PERSONEL VE EĞİTİM

a. Personel girişinde, dezenfeksiyon paspasları ve el dezenfeksiyonu veya antiseptiği bulundurulur.

 b. Personelin tesise giriş/çıkışlarında vücut ısısı ölçümleri temassız ateş ölçerlerle yapılarak, bu veriler günlük olarak kayıt altına alınır ve en az 14 gün süreyle saklanır.

c. Tüm personel, çalışma esnasında çalışma alanının gerektirdiği tıbbi/bez maske, yüz koruyucu şeffaf siperlik vb. kişisel koruyucu ekipman kullanır. 

d. Personel kıyafetlerinin günlük temizliği ve hijyeni sağlanır. 

e. Aynı vardiyada mümkün olduğunca aynı personelin çalıştırılmasına özen gösterilir. 

f. Tesis bünyesinde görev alan personele işletmede uygulanacak plan, hijyenik malzeme ve koruyucu ekipmanların kullanımı konusunda periyodik temel eğitimler verilir. Söz konusu eğitimler mesafe kurallarına uygun ortamda mümkünse uzaktan eğitim (e-eğitim) metoduyla gerçekleştirilir.

 g. Personelin gün içerisinde çalıştığı hizmet alanı, saati ve süresini gösterecek şekilde kayıt tutulur.

h. Tesislerde görevli personelin duş-tuvalet, dinlenme, ortak yemek ve sosyal alanları mesafe koşullarına göre düzenlenir ve bu alanların kapasitesi belirlenerek görünür yere asılır.

 i. Personel kullanım alanlarının temizliği ve kurallara uygun şekilde dezenfeksiyonu düzenli olarak sağlanır. Ayrıca buralarda alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı bulundurulur.  

 ı. Tesis yönetimince personele herhangi bir şüpheli durumun varlığı halinde koronavirüs testi yaptırılır. Test sonucu pozitif olup iyileşen ancak son negatif test sonucundan itibaren 14 günlük takip süresi geçmeyen ve kendisi veya birlikte yaşadığı kişinin şüpheli durumda olması nedeniyle test yaptırılan personelin test sonucu alınana kadar çalışmasına müsaade edilmez. 

j. Personelin tesise girişi/görevi esnasında herhangi bir hastalık belirtisi göstermesi halinde Kültür ve Turizm ile Sağlık Bakanlıklarınca belirlenen usul ve esaslara göre yönlendirmeler yapılır.

k.  Personel, koranavirüs semptomu/şüphesi bulunan misafir ile temas etmesi halinde;

• Müşterinin odası 24 saat süreyle havalandırılır ve boş tutulması sağlanır, sonrasında temizlik personeli maske, eldiven, siperlik ve koruyucu kolluk ekipmanlarını takarak, kapı kolları, tırabzanlar, asansör düğmeleri, elektrik düğmeleri, post cihazı, telefon, oda anahtarı, masa/sehpa yüzeyleri gibi elle teması yoğun olan yüzeylerin su ve deterjanla temizliği 1/100 oranında sulandırılmış çamaşır suyu veya %70'lik alkolle dezenfeksiyonu yapılır,

• Klozetler, pisuarlar, lavabolar, musluk ve batarya başlıkları, kapı kolları su ve deterjanla temizlenerek 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu kullanılarak dezenfekte edilir,

• Nevresim, çarşaf, havlu vb. tüm tekstil malzemeleri ayrı ayrı poşetlere konularak çamaşırhane veya tesis dışında çamaşır yıkama hizmeti alınan firmaya iletilir ve bu ürünlerin diğer malzemelerden ayrı olarak yıkanması sağlanır. Oda temizliği esnasında temizlik görevlisinin kullandığı ekipmanlar mutlaka değiştirilir. Bu işlemler sonrasında odaya yeni kişi alınabilir.

• Ateş, öksürük, nefes darlığı belirtilerinden birini gösteren ve/veya şüpheli görünen misafir ile karşılaşıldığında en yakın sağlık kuruluşuna haber verilir/yönlendirme yapılır.

 5. TEMİZLİK VE HİJYEN

a. Tüm alanların temizliği, yüzeyin niteliğine göre standartlara uygun dezenfeksiyon malzemeleri ile yapılır ve düzenli olarak kayıt altına alınır.

b. Temizlik personeli temizlik/dezenfekte işlemleri süresince tıbbi/bez maske, şeffaf yüz koruyucu siperlik kullanır. 

c. Kapı kolları, tırabzanlar, asansör düğmeleri, elektrik düğmeleri, post cihazı, telefon, masa/sehpa yüzeyleri gibi elle teması yoğun olan yüzeylerin 2 saati aşmayacak şekilde temizliği ve dezenfeksiyonu yapılır, günlük/periyodik izleme formları/kontrol listeleri ile temizlik/hijyen uygulamaları düzenli olarak kayıt altına alınır.  

d. Otomatik kapı sistemi olmayan genel tuvaletlerin ana giriş kapıları sürekli olarak açık tutulur. 

e. Klor bileşikleri ile temizlik yapılmasının uygun olmadığı yazar kasa, bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihazların yüzeyleri %70'lik alkolle silinerek gerekli dezenfeksiyon sağlanır. 

f. Genel tuvaletlerin giriş kapısı mümkünse otomatik kapı sistemi olarak düzenlenir,düzenlenememesi halinde uygun şekilde paravan konularak giriş kapıları açık tutulur. Bu alanların zeminleri, klozetler, pisuarlar, lavabolar, musluk ve batarya başlıkları, kapı kolları sık sık su ve deterjanla temizlenerek 1/10 oranında sulandırılmış çamaşır suyu kullanılarak dezenfekte edilir. 

g. Ayrıca tuvaletlerde devamlı sıvı sabun, tuvalet kağıdı, kağıt havlu ve çöp kutusu bulundurulur ve teması mümkün olduğunca azaltabilmek için muslukların, sıvı sabun ünitelerinin mümkünse fotoselli olmaları sağlanır. El kurutma cihazları kullanılmaz.

h. Personel kullanım alanları ile misafir genel kullanım alanlarına maske, eldiven gibi hijyen malzemelerine özel atık kutuları konulur.

i. Koronavirüs (Covid19) teşhisi konulan misafirin ya da tesis personelinin odasındaki nevresim, çarşaf, havlu vb. tüm tekstil malzemeleri ayrı ayrı poşetlere konularak çamaşırhane veya tesis dışında çamaşır yıkama hizmeti alınan firmaya iletilir ve bu ürünlerin diğer malzemelerden ayrı olarak yıkanması sağlanır.

ı. Tesis bünyesinde gıda ürünlerinin tedariğini, üretimini, hazırlığını/servisini yapan birimlerde çalışan personel ile bu birimlere geçici olarak giren tedarikçiler, bakım elemanları, mal getiren şoförler vb. kişilerle yakın temasta bulunulmaz, mesafe kuralına uyulur ve koruyucu ekipman kullanılır. 

 k. Tesislerin ortak kullanıma sunduğu, hasta ve özel gereksinimi olan bireyler tarafından kullanılan tekerlekli sandalye vb. araçlar bireysel kullanım sonrası mutlaka dezenfekte edilir.

 

6. MİSAFİRLERİN TESİSLERE GİRİŞİ

a. Konaklama tesisleri, yemekhane, spor merkezleri, plaj, hamam, sauna vb. ortak kullanım alanları için mesafe kurallarının uygulanmasında risk oluşturmayacak sayıda misafir kabulü yapılır. (Ek16)

b. Misafirlerin tesislere kabulleri esnasında; termal kamera veya temassız ateş ölçerlerle ateşlerinin ölçülür, vücut sıcaklığı kontrollerinde kabul edilen sıcaklık aralığı haricinde bir tespitin yapılması ya da misafirlerin tesise girişte veya konaklamaları sırasında herhangi bir hastalık belirtileri göstermeleri durumunda (yüksek ateş, öksürme, nefes daralması, koku alma duyusunda kayıp, halsizlik vb.) ve acil hallerde Kültür ve Turizm ile Sağlık Bakanlıklarınca belirlenen usul ve esaslara göre hareket edilir. 

c.  Misafirlerden son 14 gün içerisinde bulunduğu yerlerin, varsa kronik rahatsızlıkları, Koronavirüs (Covid19) geçirip geçirmedikleri, geçirdiler ise son negatif test tarihinden itibaren 14 günlük sürenin geçip geçmediği ve sonucu pozitif biriyle temaslı olması nedeniyle takibe girip girmediklerine ilişkin bilgilendirme istenir. Koronavirüs (Covid19) hastası olan, hastalığı atlatmış olsalar bile (uygulanan ve sonucunun negatif olduğu bildirilen son test tarihi üzerinden asgaride 14 günlük süre geçmesi gerekmektedir) bu durum üzerinden asgari olarak belirlenen süre geçirmediği tespit edilen ya da test sonucu pozitif biriyle temaslı olması nedeniyle takip altında olan misafirler tesise kabul edilmez. 

d. Misafirlerin kullanımı için resepsiyon / danışma alanlarında alkol bazlı el antiseptiği /dezenfektanı, tıbbi/bez maske bulundurulur. 

e. Misafirlerin yapacağı ödemelerde, nakit ödeme yerine mümkün olduğunca temassız pos cihazları, online ödeme vb. yöntemler tercih edilir. Temaslı pos cihazı kullanılması halinde cihazın her kullanımından sonra temizlik ve dezenfeksiyonu yapılır.

f. Oda anahtarı, kalem, vb. ekipmanların kullanımının ardından uygun şekilde dezenfekte edilir. 

g. Temas ve izleme takibinin yapılabilmesi amacıyla her misafirin bulunduğu kattaki diğer misafirlerin (özellikle sağ ve sol yan odaları ile karşı odasında kalanların) bilgileri tesislerden ayrılmalarından itibaren 14 gün süreyle muhafaza edilir.

 

7. MİSAFİR ODALARI

a. Tesis yönetimince, misafirlerin konaklama süresi göz önünde bulundurularak her misafir için ayrı ayrı olacak şekilde gerekli tıbbi/bez maske vb. ve alkol bazlı el antiseptiği/dezenfektanı bulundurulur.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Isparta Merkez Öğretmenevi ve Akşam Sanat Okulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)