Teknoloji, İnternet ve Sosyal Medya Bağlamında E - Bağımlılık

 

Teknoloji hayatımızın her anına nüfuz etmiş durumda. Elimizde telefonlarımız olmadan yaşayamaz hale geldik. Tabii elimizden düşürmediğimiz akıllı telefonlarımızla sosyal medyada da sürekli aktif olma isteği duyuyoruz. Ama bunun artık bir sendrom haline geldiğinin farkında mısınız?

 

Modern çağın sendromlarından biri olarak sayılabilecek sosyal medya bağımlılığı, özellikle akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla arttı. Görünür olma ve başkalarının hayatını takip etme isteği günümüzde kimileri için abartılı bir hal aldı. Bu bağımlılık kontrol altına alınmazsa, kaygı bozukluklarından depresyona; kişinin yaşamındaki bozulmalardan gerçek ilişkilerin zarar görmesine kadar pek çok sonuç doğuruyor.

 

Sosyal ağlar bugün iletişim kurmanın ötesinde, kendini ifade etmenin en önemli araçlarından biri.

 

Gelişmeleri anında öğrenmek, başkalarının hayatlarını takip etmek ve "Ben de buradayım" demenin yolu artık sosyal medyadan geçiyor. Bu ağlar sayesinde hem sıradan, hem de ünlü kişilerin hayatlarını yakından takip ederek duygusal bir tatmin duygusu yaşanıyor. Başkaları tarafından merak ediliyor olmak da bir haz kaynağı olabiliyor. Yani kişi sadece başkalarını takip ederken değil, takip edildiğinde ve paylaşımları beğenildiğinde de aynı şekilde haz duyuyor. Bazı kişiler kendi hayatının ya da karakterinin aslında ne kadar güzel ve düzgün olduğunu gösterme çabasına girerek mutlu oluyor. Ayrıca sosyal medya, gerçek dostlara ve ilişkilere sahip olmanın zor olduğu günümüzde, insanlara yalnız olmadığı yanılgısını da yaşatıyor.

 

'Sosyal medya fenomeni'ne dönüşmek

 

Sosyal medya; genç yaşlı, ünlü ünsüz herkesin boy gösterdiği bir mecra haline dönüştü. Eskiden olduğu gibi ünlü olmak için artık insanların az ya da çok yeteneklerini sergilemesi gerekmiyor. Onun yerine kişiler bir şekilde evini, kendini veya fikirlerini sergileyerek, kısa sürede 'sosyal medya fenomeni'ne dönüşebiliyor. Bu yolla şöhret, çoğu kişiye çok cazip gelebiliyor. Çok sayıda kişi tarafından takip edilip beğenilmek ve üstüne bundan bir de para kazanabilmek kimileri için çok önemli.

 

Sosyal medyanın zararları

 

Sosyal medya bağımlılığı, kimine göre çok cazip yanlarına rağmen kişinin bireysel ve toplumsal yaşamında çeşitli bozulmalara ve sorunlara neden olabiliyor. Örneğin kişi sosyal medyada o kadar çok vakit harcıyor ki, gün içinde yapması gereken işleri ihmal ediyor ya da eksik yapabiliyor. Bu da iş hayatında veya günlük hayatta aksamalara neden oluyor. Sosyal medya bağımlılığı, gerçek ilişkilerde de kopmalara yol açıyor. Gerçek ilişkiler ve etkileşimlerde kişi, gittikçe daha başarısız hale gelebiliyor. Öte yandan başkalarının hayatlarını takip edip bunları gerçek sanmak, bazen kişilerin kendilerini değersiz hissetmelerine ve depresyona neden olabiliyor. Ayrıca telefon ya da bilgisayarla sürekli vakit geçirmek, kişinin vücudunda bir takım dengesizlikler yaratarak kaygı bozuklukları; özellikle de panik atak için uygun bir zemin oluşturabiliyor. Ayrıca dikkat ve algıda bozulmalarına da neden olabiliyor. Sosyal medyanın oluşturabileceği bu tür sorunların önüne geçmek için yapılabilecekler şöyle sıralanabilir:

 

Sosyal medya kullanımı ile ilgili öneriler

 

Her paylaşıma inanmayın: İnsanlar sosyal medya hesaplarından çoğunlukla en iyi anlarını paylaşıyor.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Şanlıurfa Eyyübiye Şehit Abdülkadir Oğuz Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)