Tarihçe

Tarihçe

Ümraniye’de ilkokul 1944 yılında şimdiki Çarşı Camii yanındaki taş binada üç sınıflı olarak açılmış. İlk müdür Cemile OYMAN’dır.

            O yıllarda Ümraniye Üsküdar İlçesine bağlı bir köydür. Bir muhtarla idare ediliyordu.

1957 yılında şimdiki bahçemizde Kız Meslek Lisesi olarak kullanılan tek katlı beş derslikli okul yapılmış ve öğretime başlamıştır. O zaman okul müdürü Vasfi DEMİREL’dir.

Ümraniye bu yıllarda nüfus bakımından hızla geliştiği  için beş derslikli okul yeterli gelmemiş, okul bahçesine iki adet baraka kurulmuştur.

Bu dönemde okul müdürü Aziz TULGAR (1961-1970). Müdür yardımcısı Saim ALTAN (1957-1967). Bugün okulumuzda ders araçları olarak kullandığımız kabartma haritalar onun yapımıdır.

Beş derslik ve iki adet (dört sınıf olarak kullanılan) barakalar yeterli gelmemiştir.

1960-1961-1962 öğretim yıllarında okul üçlü öğretim yapmıştır. Otuz üç öğretmeni vardı. Öğretmenler odası da derslik olarak kullanılmaya başlanmış.

Esenevler, Yamanevler, Çakmak, Ferahevler (Çakal Dağı) semtlerinin öğrencileri bu okula giderlerdi. Daha doğrusu Ümraniye’de bir tek okul vardı.

1960-1963 yılları arasında İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Esenevler ve Yamanevler semtlerine prefabrik altışar derslik okullar yapılmıştır.

17 Kasım 1963’te belediye kuruldu. O zaman Büyük Şehir Belediyesi yoktu. Müstakil (bağımsız) belediye oldu.Yine Üsküdar İlçesine bağlı idi. Ümraniye’nin dört mahallesi vardı. 1963-1964 yılında okulumuz öğretmenlerinden Talip AKGÜL Esenevler, Osman YILDIZ ise Yamanevler İlkokullarına müdür tayin edildiler. O çevrede oturan öğrenciler ve bazı öğretmenlerle birlikte bu okullara gitmişlerdir.

O zaman Zübeyde Hanım İlköğretim Okulu’na Ümraniye İlkokulu denirdi.

Bizim okula ( Zübeyde Hanım’a) 1. okul, Esenevler İlkokulu’na 2. okul, Yamanevler İlkokulu’na da 3.okul denirdi. O okullar açılınca, okul üçlü öğretimden ikili öğretime geçmiştir.

1964-1965 öğretim yılında 4. okul açılmıştır. Okulumuz öğretmenlerinden Alaaddin GAZİOĞLU müdür tayin edilerek o semtte oturan öğrenci ve öğretmenlerle okul öğretime başlamıştır.

1. okula Zübeyde Hanım, 2. okula Esenevler daha sonra Hasan Tahsin, 3. okula Yamanevler, 4. okula Ahmet Cevdet Paşa İlkokulu denmiştir.

Zübeyde Hanım İlkokulu 1964-1965 öğretim yılında normal öğretim yapmış, yine nüfusun çoğalmasıyla ikinci yıl tekrar ikili öğretime geçmiştir.

Nüfusun artışı bakımından okul binası ve barakalar yetmediğinden okul bahçesine İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından şimdiki okul binası 2 katlı 18 derslikli olarak yapılıp 1968-1969 yılında öğretime başladı.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Ümraniye Zübeyde Hanım Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)