Şubat - Mart Ayları İzleme ve Değerlendirme Alanı

Şubat-Mart ayları KTS faaliyetleri kapsamında sınıf ve öğrenci bazında başarı analizi yapıldı. Öğrencilerin yetersiz olduğu dersler belirlendi ve ek çalışma takvimleri hazırlandı.

13 Şubat 2020 tarihinde yapılan izleme sınavı ile öğrencilerin genel başarı durumları incelenmiştir. Türkçe dersinde yeni nesil sorular ile üst düzey kazanım ve beceriler ölçülmektedir. Daha önceden tek bir kazanımı ölçen sorular, yeni sınav sistemi ve yeni nesil sorularla birden fazla kazanımı ölçmektedir. Derslerde MEB ve OSDGM'nin yayınladığı örnek sorular ve testlerle çalışmalar yapılmaktadır. Bu calışmalarla öğrencilerimiz soruları ve sınavı yakından tanımaya başlamıştır. Bilemediği soruları bos bırakma alışkanlığının kazanılmasıyla başarının olumlu anlamda artması beklenmektedir. Öğrencilerimizin bu sorulara alışmasının biraz zaman alacak fakat azim ve çalışmalarıyla önümüzdeki sınavlarda daha başarılı olacakları beklenmektedir.

Yapılan izleme sınavında İnkılap Tarihi dersinde ayırıcılık bakımından iyi bir sınav olmuştur. Ancak yanlışların doğruları götürmesi nedeniyle ortalama düşmüştür. Öğrencilerin bilinçlenmesi ve daha gayretli çalışmalarıyla netlerin yükseleceği kanaatindeyim. Bu konuda MEB tarafından yayınlanan örnek sorular ile EBA'da yer alan etkinliklerin derslerde takip edilmesi kararlaştırılmıştır.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde önceki sınav ile karşılaştırıldığında yanlışların azaldığı görülmüştür. Okuduğunu anlama becersisi gerektiren sorular yer aldığı için öğrencilere okuma alışkanlığı kazandırılması adına kitap okuma ödevleri verilmesi kararlaştırılmıştır. Özellikle kitap okuma yarışmalarına bu konuda öğrencilerin teşvik edilmesi kararlaştırılmıştır. Uzun sorular öğrencilerin zor sorular olarak düşündüğü sorular olduğu için cevaplamaktan kaçındıkları görülmüştür. Bu konuda akıllı tahtada elektronik kaynaklarda yer alan yeni nesil soruların çözülmesi kararlaştırılmıştır. 

Sınav sonucu bir önceki sınav ile karşılaştırıldığında İngilizce dersi netlerinin istenilen oranda artmamasının birkaç nedeni olduğu görülmektedir. En önemli sorun olarak öğrencilerin İngilizceyi sona bırakmasından kaynaklı yetiştiremedikleri ya da okumadan işaretledikleri öğrenciler tarafından dile getirilmiştir. Bir diğer sebep, sınavda üst düzey kazanım ve becerileri ölçen sorular yoğunlukta olurken öğrencilerimizin bu tarz sorulara henüz alışamamış olmalarıdır. Başka bir sorun ise öğrencilerimizin daha önceden gelen sınav alışkanlıklarından dolayı 3 yanlışın bir doğruyu götürdüğü bu sistemde bilemediği soruları boş bırakma davranışını yeni yeni kazanmaya başlamış olmalarıdır. Bu bağlamda daha etkili çözümler için bu sorunların üstüne gidilmesine, MEB tarafından yayınlanan örnek soruların çözümüne daha dikkat edilmesine, EBA kullanımının ve bol bol konu tekrarına teşvik edilmelerine karar verilmiştir.

Genel olarak en çok zorlanılan ders olarak gösterilen matematik dersinde yeni nesil sorulara öğrencilerin alışması zaman almaktadır. Önceki sınav ile karşılaştırıldığında doğru sayısında artış olduğu görülmüştür. Öğrencilerin bilemedikleri soruları boş bırakmayı öğrenmelerinin bunda etkili olduğu düşünülmektedir. MEB tarafından yayınlanan örnek soruların derslerde çözülmesi, EBA kullanımının teşvik edilmesi ve ikinci dönem konularına temel oluşturan cebirsel ifadeler konusunda daha fazla çalışma yapılması kararlaştırılmıştır. Sınav sonuçları ile ilgili bir diğer husus sayısal derslerdeki zaman yönetimi problemidir. Öğrencilerin zor sorularda fazla zaman kaybetmesi yapabilecekleri soruları da görmemelerine neden olmaktadır. Bu konuda derste ve çalışma zamanında çözülen soruların zaman tutularak çözülmesi için öğrencilerin yönlendirilmesi kararlaştırılmıştır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Afyonkarahisar Merkez Büyükkalecik İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)