Standart Enfeksiyon Kontrol Önlemleri (Sekö)

STANDART ENFEKSİYON KONTROL ÖNLEMLERİ (SEKÖ) ENFEKSİYON ÖNLEME VE KONTROL EYLEM PLANLAMASI

 

ALINACAK ÖNLEYİCİ VE SINIRLANDIRICI TEDBİRLER

·                COVID-19 için alınmış genel tedbirlere uygun hareket edilmesi,

·                Sosyal mesafenin korunması,

·                Maske takılması,

·                Uygun temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin sağlanması,

·                Solunum hijyeni ve öksürük/hapşırık adabına uyulması,

·                El hijyeni sağlanması.

 

UYGULANACAK MÜDAHALE YÖNTEMLER

 

·         Salgın hastalıklara karşı planlanmış önlemler mevcut COVID-19'a göre güncellenmeli ve acil durum planı devreye alınmalı,

·         Salgın hastalık belirtileri (ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı vb.) olan veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci ya da çalışanlara uygun KKD (tıbbi maske vb.) kullanımı ve izolasyonu sağlanmalı.

·         SEKÖ planı ve kontrolün sağlanmasında etkili şekilde uygulanma için sorumlu olacak yetkin kişi/kişiler yer almalı.

·         Salgın hastalık belirtisi veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci ya da çalışanların yakınlarına, İletişim planlamasına uygun olarak bilgilendirme yapılmasını içermeli.

·         İletişim planlamasına uygun olarak kontrollü şekilde sağlık kuruluşlarına yönlendirme sağlanmalı.

·         Salgın hastalık semptomları olan bir kişi ile ilgilenirken, uygun ek KKD' ler (maske, göz koruması, eldiven ve önlük, elbise vb.) kullanılmalı.

·        Müdahale sonrası KKD' lerin uygun şekilde (Örneğin COVID-19 için, ilk önce eldivenler ve elbisenin çıkarılması, el hijyeni yapılması, sonra göz koruması çıkarılması en son maskenin çıkarılması ve hemen sabun ve su veya alkol bazlı el antiseptiği ile ellerin temizlenmesi vb.) çıkarılmalı.

A-EL HIJYENI UYGULAMASININ YAYGINLAŞTIRILMASI HUSUSUNDA ALINMASI GEREKEN TEDBIRLER

·         Eller su ve sabunla yıkanmalı ve kurulanmalıdır.

·         El hijyeni terimi suyla sabunla yıkama, ardından kurulama veya alkol bazlı el antiseptiklerinin kullanımını içerir.

·         Kurulama için tek kullanımlık kağıt havlular kullanılmalı ve ayakla açılıp kapanabilen  çöp kutularına atılmalıdır.

·         Ellerin, göz ve burun mukozasından uzak tutulması  hastalığın  yayılmasını  önleyecektir.

·         Eller, en az 20 saniye su ve sabunla yıkanmalı, su-sabun temin edilemediği durumlarda alkol bazlı e1 antiseptiği ile temizlenmelidir.

 

B-HİJYEN VE SANİTASYON  KAYNAKLI SALG1N IIASTALIKAR  IÇIN ALINMASI GEREKEN GENEL TE'DBIRLER

·              Eğitim kurumlarında çalışan tüm  personel ve öğrencilerin hijyen kuralları konusunda bilgilendirilmesi gereklidir

·         Okul gezi planlamalarında çiftlikler, canlı hayvan pazarları  gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınılmalıdır.

·         Avrupa Birliği projeleri kapsamında yapılan seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takılarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalı, doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi verilmelidir.

·         Influenza virusleri yüzeylerde uzun sure aktif kalabilirler. Ancak temizlik uygulamalarını  takiben hızla yok olurlar.

·         Influenza gibi solunum yolu ile bulaşan hastalıklardan korunmak izin öğrencilerin bir arada bulunduğu mekanlar da (derslik, kantin, yemekhane, spor alanları, okul servisleri vb.) aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi önem arz etmektedir.

·         Eğitim kurumlarında sınıflar ,öğretmen odası ve diğer odalar, hava akımını  sağlayacak şekilde sık sık havalandırılmalıdır.

·         Öğrencilerin çok fazla temas ettikleri yüzeylerle (kapı kolları, tuvalet kapıları, lavabo muslukları, bilgisayar klavye ve fareleri, servis kapı kolları ve oturma yerlerinde tutunmaya yarayan kollar vb.) bu1aşma gerçekleşebi1ir.

·         Temizlik yapan kişinin bu işleri yaparken eldiven giymesi gerekmektedir

C FİZİKİ MEKANLARIN ORTAK KULLANILMASI  HUSUSUNDA  ALINMASI  GEREKEN  ÖNLEMLER

·         Hasta insanlarla temastan kaçınmalıdır (mümkün ise en az 1 m uzakta bulunulmalı), sarılma, tokalaşma ve her türlü  temastan kaçınılmalıdır.

·         Fiziki mesafe kuralları ile ilgili Afis broşür etiket şerit ve benzeri araç-gereçler temin edilmeli ve uygun yerlerde kullanımı sağlanmalı

·         Çalışan personele ve öğrencilere salgınla mücadele konusunda bilgilendirici  eğitim

seminer planlamalı

·         Mümkün olduğu kadar toplu etkinliklerden kaçınılmalı,

·         Öğrenci-veli bilgilendirme ve taahhütname formu hazırlanmalı

D-KİŞİSEL KORUYUCU DONANIM KULLANILMASI HUSUSUNDA ALINMASI GEREKEN TEDBİRLER

·         Kalabalık yerlere girilmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı, tıbbi maske kullanılmalıdır.

·         Maskeler burun ve ağzı  tamamiyle kapatmalıdır

·         Bir kez takıldıktan sonra ön yüzüne  dokunulmamalıdır.

·         Islanan ve kirlenen maske yenisi ile değiştirilmeli ve eski maske atik kumbarasına atılmalıdır,

·         Maske takılırken ve  çıkartılırken  e1 hijyeni yapılmalıdır.

·         Temizlik personeline uygun kişisel donatım1ari(maske, eldiven, giysi, bone vb. , . temin edilmeli ve kendilerine tutanakla teslim edilmelidir.

·         Danışma  ve güvenlik birimlerindeki personele maske dışında  yüz  koruyucu siperliği de temin edilmelidir.

E-UYGUN TEMIZLIK VF  HİJYEN   ENFEKSİYON UYGULAMALARI HUSUSUNDA ALINMASI GEREKEN  TEDBIRLER

·         Temizlik, temiz alandan Kirli alana doğru yapılmalıdır.

·              Temizlik malzemeleri her bölüm için ayrı olmalı ve temizlik malzemeleri kendi ambalajlarında ya da etiketlenmiş olarak saklanmalıdır.

·         Temizlik için kullanılan malzemeler ıslak bırakılmamalıdır. Temizlik bitiminde malzemeler uygun şekilde yıkanıp kurutulmalıdır. Temizlik malzemeleri ve paspaslar mutlaka kuru olarak, mümkünse  ayrı bir oda/bö1mede saklanmalıdır,

·         Temizlik izin kullanılacak çamaşır suyunun sulandırılma işlemi günlük olarak yapılmalıdır, Temizlik için hazırlanan bu su, fazla kirlendiğinde veya bir bölümden başka bir bölüme geçerken değiştirilmelidir

·         Zemin ve koridorlar günlük olarak ve/veya kirlendikçe paspaslanmalı, ardından kurulanmalıdır.

·         Lavabo temizliği: Lavabo ve etrafı günlük  ve görünür  kirlenme oldukça su ve deterjan ile temizlenmeli, çamaşır suyuyla dezenfekte edilmelidir.

·         Sık kullanılan ve canlı influenza viruslerinin bulunabileceği yiizeylerin (kapı kolları, bilgisayar klavyesi, cep telefonu ya da kablolu telefon ahizeleri, televizyon uzaktan kumandaları, sandalye, masa ve sıralar vb. yüzeyler) dezenfeksiyonu izin Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen oranda sulandırılmış çamaşır suyu kullanılması yeterlidir

·         Su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 oranında sulandınılmış 5 litre suya yarım çay bardağı) çamaşır suyu

·         Tuvalet dezenfeksiyonu izin 1/10 oranında su1andirılmış (1 litre suya bir çay  bardağı) sodyum hipoklorit (ev tipi çamaşır  suyu) kullanılmalıdır.

·         Ürünün güvenli  bir şekilde kullanımı için iizerindeki temizlik talimatını okunmalı

 

·         F-SOLUNUM HIJYENI VE ÖKSÜRÜK VE  HAPŞIRIK ADABINA UYULMASI HUSUSUNDA ALINMASI GEREKEN TEDBIRLER

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Samsun Terme Cumhuriyet İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)