Sportif Faaliyetler (Masa Tenisi)

Beden Eğitimi ve Sporun Önemi

      İnsanların toplum kurallarına uygun olarak yaşaması, birbirleriyle iletişimlerinin kuvvetli olması, hoşgörülü, saygılı, zeki, çevik ve ahlaklı bireyler olması sağlıklı olmalarıyla bağlantılıdır.

Beden eğitimi bireyin sağlıklı olmasına katkı sağlamakla beraber kişisel, fiziksel, zihinsel, ruhsal ve sosyal açıdan doğru bir çizgi izlemesine yardımcı olmaktadır. Kısacası beden eğitimi kişilerin her açıdan gelişimine katkı sağlayan, kişilerin özelliklerine göre değişim gösteren, motor becerileri ve vücut gelişimi kapsayan, oyun temelli geniş bir etkinliktir. Bu etkinlikler ne kadar erken yaşta başlar ise bireyde spor yapma bilincinin o kadar oluşmasını sağlar ve birey bu ahlak, disiplin olgularıyla gelişimini devam ettirir.

Beden eğitimi bireye ve çocuğa küçük yaştan itibaren verilmeye başlanması ve bu başlangıcın bilinçli bir şekilde anaokulu sınıfında başlayıp ilkokul, ortaokul ve doğumdan ölüme kadar devam eden hareketler bütünü olmalıdır. Çocuklar okula başladıktan sonra zihinsel gelişimine de büyük katkı sağlayan beden eğitimi dersini alanında uzman olan eğitmenler ve öğretmenler eşliğinde kendilerine uygun en iyi okullarda almaya başlamalıdır. Özel okullar ve kolejlerde bu eğitimin alanında uzman kişilerce verilmesi çocuğun yaşına bağlı olarak gerek oyunlarla gerek etkinliklerle en iyi şekilde öğrenmesine ve gelişimine katkı sağlandığı gözlemlenmiştir. Bu katkı bireyin bedenine ve sağlığına katkı sağlamasının yanında zihinsel, fiziksel, duygusal, sosyal katkıları da büyük ölçüde kazandırdığı bilinmektedir. Bazı beceriler çocuğun kritik döneminde verilmediği takdirde sonradan kazandırılması güçleşmektedir. Bu yüzden çocuk her yaşta alanında uzman kişilerce farklı eğitim ve öğrenimler görerek kazanımını vakti zamanında almalıdır. Doğru zamanda doğru eğitimle fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal kazanımlar çocuk da gelişim için önemlidir.

Beden eğitiminde öğrenim gerçekleştirilirken aynı zamanda çocuğa bir hedef koymak öğrenimi hızlandırmakla beraber, çocuğun gerek hobi gerek spor faaliyetlerinde başarı sağladığını geçtiğimiz senelerde Eyüp Zinde Okulları ile ilkokul ve ortaokul düzeylerinde ilçe ve bölgesel kupaları kazarak ispatlamış bulunmaktayız. İlkokul kademesinde ilçe müsabakalarına katıldığımız öğrencilerimizin özgüven ve sorumluluk bilinci kazandığını gözlemlemiş bulunmaktayız. Öğrencilerimizle turnuvaya girme amacımızın tamamıyla okul dışında farklı sosyal bir ortamda kazanma, kaybetme olgusunu anlamak ve öğrenmek olmasına rağmen öğrencilerimizin hedefe ulaşmak için sorumluluk alarak çok çalıştığını, sorumluluğunun farkında olduğunu, istek ve arzularının gayretiyle başarı sağladıklarını hep beraber görmüş olduk. Kazanma ve kaybetme olgusunu sadece okul ortamında değil okul dışında ve normal hayatta da karşımıza çıkacağının farkına varmış olduk. Hayatımızda karşımıza çıkan herhangi bir güçlükte çok çalışarak her şeyin üstesinden gelebileceğimizi deneyimleyerek öğrenmiş olduk.

Çocuklara spor yaptırmayı sevdirirsek hobi olarak bile olsa, spor faaliyetlerinde başarı sağlamaları kaçınılmaz bir gerçek olup, eğitim öğretim hayatından sonra yaşamlarının içinde sporun bulunması kaçınılmaz bir gerçek olur ve küçük yaşta öğrendikleri kazanma, kaybetme olgusunu tanımış bireyler olarak iş hayatlarında başarı sağlamaları da kaçınılmaz olacaktır.

Beden eğitimi sayesinde birey, sağlığın ve hareketin yaşamdakini önemini kavrar. Her beden eğitimi etkinliği yaşamımızdan bir deneyimdir ve duygularımızı geliştirir. Bu etkinlikler sayesinde birey duygularını ifade etme olanağı bulur. Saldırganlık, utangaçlık, kıskançlık, öfke duygularında boşalım sağlar. Bunun yanına sıra benlik duygusu, kurallara uyma, paylaşma, yardımlaşma, başkalarının hakkına saygı duyma, iş birliği, ortak hareket etme gibi yaşam içinde karşılaşacağımız alışkanlıklar kazanır. Beden eğitiminin temel amacı insanın beden ve ruh sağlığını geliştirmek, ahlak, disiplin, vicdani duyguları geliştirmek ve iradesini güçlü kılmaktır.

Bireylerin serbest zamanlarını değerlendirmesinde yaş unsuru göz önünde olmadan spor çok önemli bir ilgi alanıdır. Günümüzde beden eğitimi ve sporu günlük yaşantı içerisinde önemli meslek çalışanlarımızın serbest zamanlarında değerlendirdiğini görmekteyiz. Günün stresini, duygu boşalımını, serbest zamanda beden eğitimi ve sporla değerlendirdiğimiz gözlenmiştir.

Beden eğitimi ve spor sağlık, fiziksel, zihinsel, sosyal ve duygusal gelişimimizin yanında günümüzde Olimpiyatlar, Dünya kupaları ve Uluslararası spor organizasyonlarıyla ülkeler arası ilişkilerin güçlenmesinde önemli bir rol oynamaktadır.

        Öğretmenimiz Ömer KİVRAK kendi çabalarıyla okulumuza kazandırdığı otomatik tenis topu fırlatıcısı ile öğrencilerini masa tenisi çalıştırırken, eline, emeğine sağlık. Öğrencilerimizin geleceğin başarılı sporcuları olmaları, okulumuzu, ilimizi, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmeleri dileğimizle.

 

Öğrencilerimizin eğitim videoları

video 1, tıklayın

video 2, tıklayın

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Adana Seyhan Şehit Murat Savaş Kale İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)