Sözlük Tasarım Yarışması

KONYA İLİ

DİLİMİZİN ZENGİNLİKLERİ PROJESİ

SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI ŞARTNAMESİ

YARIŞMANINAMACI,KONUSU

Madde-1

 AMAÇ:  Bir dilde sözlerin bütünü; söz hazinesi, söz dağarcığı, kelime hazinesi, kelime kadrosu, vokabüler  olarak tanımlanan söz varlığı, bireyler arası iletişim için çok önemlidir. Bu yarışma ile söz varlığını zenginleştirme çalışmaları, öğrencilerin dilimizin zenginliklerini tanıması, kültür taşıyıcısı olan sözcüklerimizle buluşması, buna bağlı olarak da dili iyi kullanması ve düşünce dünyasını geliştirmesi amaçlanmaktadır.

KONU: Türk dilinin özgünlüğünü ve zenginliğini göstermek amacıyla Klasik Türk Eserlerinde yer alan sözcüklerin kullanılmasıyla gençlerin ilgisini çekebilecek bir tasarımda, yaratıcı ve ilgi çekici olarak sözlük hazırlanacaktır.

 

HEDEFKİTLE

Madde-2

Yarışmanın hedef kitlesi Konya il sınırları içeresinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî / özel eğitim öğretimkurumlarında ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde öğrenim görmekteolan tüm öğrenciler.

 

SÖZLÜK TASARIM YARIŞMASI KATILIM ŞARTLARI    

Madde– 3

1. Yarışmaya ilimiz geneli resmi ve özel ilkokul, ortaokul ve lise öğrencileri katılabilir. Katılım formu eksiksiz doldurulup word belgesi olarak kaydedildikten sonra çıktısı alınmalı ve teslim edilen eser ile birlikte ilgili birime gönderilmelidir. Katılım formu olmadan gönderilen eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

2. Öğrenciler yarışmaya yalnızca 1 sözlük ile katılabilir.

3. Sözlükler özgün bir şekilde hazırlanacaktır. Öğrenci sözlüğü hazırlarken kendi el yazısını kullanacaktır. Bilgisayarda dizilmiş, yazılmış sözlükler yarışmadan elenecektir. Eserler her aşamada ilgili birimlere elden teslim edilecek; posta ya da elektronik posta aracılığıyla gönderilecek eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

4. Sözlük kapak tasarımı serbest resim tekniği ( pastel boya, kuru boya, sulu boya, akrilik, keçeli boya vs.) kullanılarak hazırlanacaktır.

5. İlkokul, ortaokul ve liseler klasik eser okumalar etkinliği kapsamında EK 7 ,EK 8 ,VE EK 9 da belirtilen kitaplar arasından belirledikleri kitapları kullanacaktır. Kullanılacak kaynakça yarışma şartnamesinin eki sayılır.

6. Sözlükler; ilkokul kademesinde 50 -75, ortaokul kademesinde 75-100, lise kademesinde 100-150 arası kelime içermelidir ve kâğıtlar tek yönlü kullanılmalıdır.

7. Sözlükler resimli, çizimli, şekilli, siyah- beyaz ya da renkli hazırlanabilir.

8. Her ilçe kendi okulları arasında yarışmayı düzenleyecek, okul komisyonları okul birincilerini seçerek ilçe yarışmasına göndereceklerdir. İlçelerde, ilçe komisyonu dereceye giren eserleri belirleyip ilçe birincilerini seçerek il yarışmasına göndereceklerdir. İl yarışmasında dereceye giren eserler ödüllendirilecektir.

9. Sözlüğün arka kapak iç sayfasına öğrencinin adı-soyadı, okulu ve ilçesi ile kullanılan kaynakça yazılacaktır.

10.Dereceye giren sözlükler okul müdürlükleri tarafından ciltleneceği için (A5 Boyutunda kağıt kullanılacaktır) soldan en az 2 cm olmak üzere yan taraflarından boşluk bırakılması gerekmektedir.

11. Her ne sebeple olursa olsun belirtilen son katılım tarihinden ve saatinden sonra teslim edilen eserler değerlendirmeye alınmayacaktır.

12. Yarışmada ödül alan veya yayınlanmaya değer bulunan eserler kurum tarafından hazırlanacak broşür, web sayfası, kitap, dergi vb. platformlarda tanıtım amaçlı olarak kullanılabilir. Eserlerin kullanılmasına ilişkin olarak öğrenci ve velisinden rıza belgesi ve taahhütname alınacak olup eserin kullanımı nedeniyle sonradan telif haklarına ilişkin maddi ve manevi olarak talepte bulunulamaz. Eseri teslim eden her öğrenci ve velisi şartnameyi okumuş ve şartname hükümlerini kabul etmiş sayılır.

 DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ VE PUANLAMA

Madde– 4

Sözlüklerin DeğerlendirmeÖlçütleri

PuanDerecesi

Kapak Tasarımı

20

Tasarımın Özgünlüğü

20

Kaynakçada Yer Alan Eserlere Uygunluk, İçerik Zenginliği

20

Yazım Kuralları

20

Tasarımın İşlevselliği (kullanım kolaylığı ve faydası)

20

TOPLAM

100

 

ESERLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Madde– 5

1.İlkokul, Ortaokul ve Lise kategorileri ayrı ayrı değerlendirilecektir.

2.Yarışmaya katılan eserler; ilçelerde İlçe Yürütme Komisyonu tarafından değerlendirilecektir.

3.İl Yürütme Komisyonu tarafından yapılacak değerlendirme sonucunda il birincisi eser belirlenecektir.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Konya Meram Abdussamet Fazilet Kuzucu İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)