"sosyal Bilimler Liseleri 8. Ulusal Öğrenci Sempozyumu" Münasebetiyle Antalya´dayız

      "Sosyal Bilimler Liseleri 8. Ulusal Öğrenci Sempozyumu", Türkiye genelinde 60 sosyal bilimler lisesinin katılımıyla Antalya’da gerçekleştirildi. Sempozyum, Antalya Erünal Sosyal Bilimler Lisesinin ev sahipliğiyle Falez Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürü Ercan Türk, Müsteşar Yardımcısı Dinçer Ateş, Antalya Vali Yardımcısı Hüseyin Ece, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Hasan Tevke, öğretmen ve öğrencilerin katılımıyla başladı. 60 sosyal bilimler lisesinin 76 bildiriyle katıldığı sempozyumda okulumuz öğrencisi Reyhan Kurt, "Çocuk ve Çocuk Edebiyatı" başlıklı bildirisini sundu.

      Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dinçer Ateş, 50 yıllık tartışma sürecinin ardından, 2003 yılında sosyal bilimler liselerinin kurulduğunu kaydetti.
Sosyal bilimler liselerinin, bakanlığın gözbebeği olarak kurulduğunun altını çizen Ateş, "Bugün Milli Eğitim Bakanlığı başta olmak üzere dünyanın birçok yerindeki önemli üniversitelerde sosyal bilimler liselerinden mezun olan öğrenciler görev yapıyor. Şu an ülkemizde 92 tane sosyal bilimler lisesi var. Bugün Türkiye’de lise düzeyinde düşünme kaygısını, beşeri bilimler kaygısını oluşturmaya yönelik bir dikkat tetikleniyor. Sosyal bilimler, fen bilimleri gibi çok ciddi laboratuvarlara ihtiyaç duymaz. İyi bir internet, iyi bir kütüphane kullanıcısı olmanın yanında; kışın sıcak, yazın serin bir odada oturuyor olmak sosyal bilimci olmak için yetebilir.” dedi.
Sosyal bilimciliğin yalnız ve çileli bir yol olduğunu aktaran Dinçer Ateş, "Fikir, çile gerektiren bir yol. Entelektüel kaygıları hisseden, yaşayan bir yolunuz olmalı. Milli Eğitim Bakanımız Nabi Avcı da bir sosyal bilimcidir, iletişim profesörüdür. Yazdığı ´Enformatik Cehalet´ kitabını her sosyal bilimler öğrencisinin okumasını tavsiye ediyorum.” dedi.

      Eski milletvekili, müsteşar ve sosyal bilimler liseleri kurucusu Prof. Dr. Necat Birinci, Türkiye’nin dünyanın en güçlü devletlerinden biri olduğunu belirterek sosyal bilimler liselerinin kurulması için önemli çabalar sarf edildiğini söyledi.
Yıllar önce kurulan Türkiyat Enstitüsü, Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu gibi diğer kuruluşların bugün Türkiye’nin sosyal yapısını güçlü kılan önemli araştırmaların yapıldığı kurumlar olduğunun altını çizen Prof. Dr. Birinci, “Mustafa Kemal Atatürk’ün vefatının ardından bu kurumlar biraz zayıflatıldı.1950 yılından sonra sosyal bilimler hep geriye atıldı.Toplum araştırmaları, tarih araştırmaları, sosyal yapı, inanç yapısı, yaş profilin değerlendirilmesi hep bir kenara bırakıldı. Eğer paranız varsa dünyanın en iyi mühendislerine baraj, yol yaptırabilirsiniz. Ama Türkiye’nin sosyal yapısını değerlendirebilmek için dünyanın hiçbir yerinden sosyal bilimci getiremezseniz, bilmez. Yabancı gibi bakar.” diye konuştu.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Gaziantep Nizip Nizip Sosyal Bilimler Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)