Sıfır Atık Projesi

Sıfır Atık Nedir?

"Sıfır Atık"; israfın önlenmesini, kaynakların daha verimli kullanılmasını, atık oluşum sebeplerinin gözden geçirilerek atık oluşumunun engellenmesi veya minimize edilmesi, atığın oluşması durumunda ise kaynağında ayrı toplanması ve geri kazanımının sağlanmasını kapsayan atık yönetim felsefesi olarak tanımlanan bir hedeftir.

Sıfır Atık Hakkında

Atıkların geri dönüşüm ve geri kazanım süreci içinde değerlendirilmeden bertarafı hem maddesel hem de enerji olarak ciddi kaynak kayıpları yaşanmasına neden olmaktadır. Dünya üzerindeki nüfus ve yaşam standartları artarken tüketimde de kaçınılmaz şekilde bir artış yaşanmakta ve bu durum doğal kaynaklarımız üzerindeki baskıyı artırarak dünyanın dengesini bozmakta, sınırlı kaynaklarımız artan ihtiyaçlara yetişememektedir. Bu durum göz önüne alındığında, doğal kaynakların verimli kullanılmasının önemi daha da ortaya çıkmaktadır. Bu nedenledir ki son yıllarda tüm dünyada sıfır atık uygulama çalışmaları hem bireysel hem kurumsal hem de belediye genelinde yaygınlaşmaktadır.

Sıfır atık yaklaşımının esas alınması ile sağlanacak avantajlar;

❖ Verimliliğin artması,
❖ Temiz ortam kaynaklı olarak performansın artması,
❖ İsrafın önüne geçildiğinden maliyetlerin azaltılması,
❖ Çevresel risklerin azalmasının sağlanması,
❖ Çevre koruma bilincinin kurum bünyesinde gelişmesine katkı sağlandığından çalışanların "duyarlı tüketici" duygusuna sahip olmasının sağlanması,
❖ Ulusal ve uluslararası pazarlarda kurumun "Çevreci" sıfatına sahip olmasının sağlanması, bu sayede saygınlığının arttırılmasıdır.

 

Kıymetli velilerimiz görüldüğü gibi sıfır atık hayatımız ve geleceğimiz için son derece mühimdir. Bu konuda bizler okulda öğrencilerimize çeşitli etkinlik ve oyunlar ile sıfır atığın ne kadar önemli olduğunu anlatmaya çalıştık ve çalışıyoruz. Bildiğiniz gibi eğitimin en önemli ayaklarından birisi de siz değerli velilerimiz. Bizler kulda gereken atıkları ayrıştırırken bu işlemi evlerde sizlerin yapmasını istiyoruz. Nereye atalım dediğiniz de hemen öğrencimiz ile bizlere göndermeniz yeterlidir. Atık kağıtları, eski kullanılmayan kitapları kağıt geri dönüşüm kutusuna, atık pilleri ve bataryaları pil geri dönüşüm kutusuna ve sürekli evlerde kulalndığımız atık yağları yağ geri dönüşüm kutularına atmalıyız. Bu dönüşümü evlerimiz de başlatmalıyız ki devamı gelsin, siz velilerimizin katkılarını bekliyoruz. Malum bunların doğaya ve bizlere ne kadar zarar verdiği konusunda hepimiz hemfikiriz. Göndereceğiniz atıklar için şimdiden teşekkülrler. 

Okul Müdürü 

Fikret ACET

 

 


Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Niğde Bor Mehmet Rasim Dede İlkokulu

Kaynak:https://mehmet-rasimdede.meb.k12.tr/icerikler/sifir-atik-projesi_12433308.html
Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)