Salgın Hastalıklar Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol Prosedürü

SALGIN HASTALIKLAR HİJYEN,

ENFEKSİYON ÖNLEME VE KONTROL PROSEDÜRÜ

1.AMAÇ VE KAPSAM:

Bu prosedür, salgın hastalıklar (COVID-19) için personeli bilgilendirmek ve öneriler vermek üzere enfeksiyon önleme ve kontrol yöntemleri hakkında bilgi sağlar. Okulumuz tutarlı ve esnek bir yaklaşım sağlamayı amaçlamaktadır.

2. SORUMLULUK:

Tüm Personel, Ziyaretçiler, Tedarikçiler, Veli ve Öğrenciler

3. UYGULAMA:

3.1. Yeni tip korona virüs, tespit ediliş tarihi itibarıyla henüz çok yeni bir virüs tipi olup, yeni tip koronavirüs ile ilgili bilgiler Okulumuzlar tarafından yeni gelişmeler doğrultusunda takip edilecek ve uygulamalar bu yönde güncellenecektir.

3.2. Salgın Hastalıkların (COVID-19 vb.) bulaşı yolları;

-Öksürme ve hapşırma ile oluşturulan solunum damlacıkları

-Kontamine yüzeylerle temas

-Hasta bireylerin öksürme, hapşırma yoluyla ortaya saçtıkları damlacıklara diğer kişilerin elleri ile temas etmesi sonrasında ellerini ağız, burun veya göz mukozasına götürmesi ve temas etmesi olarak belirlenmiştir.

3.3. Hafif vakalarda semptom başlangıcından klinik iyileşmeye kadar olan ortalama sürenin yaklaşık 2 hafta, ciddi veya kritik vakalar için ise 3-6 hafta olduğu kabul edilmiştir.

3.4. Okulumuzda bulaş için temas önlemleri, damlacık önlemleri ve hava kaynaklı (aerosol) önlemler (solunum yolu önlemleri) alınmıştır.

3.5. Öğretmenler, öğrenciler, personel  ve diğer kişiler de okulumuz tarafından belirlenen kurallara uymak, kontrol önlemlerini tam ve doğru bir şekilde uygulamakla yükümlüdür.

3.6. Okulumuz, salgınlara yönelik, özellikle de salgın hastalıklar(COVID-19 vb.)a karşı tüm fiziki alanları ve ilgili tüm tarafları kapsayan risk değerlendirmesini yapmış ve yapılan bu risk değerlendirmesi sonuçlarına göre Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol İçin Eylem Plan(lar)ı hazırlamış ve uygulamaktadır.

3.7. Okulumuz ne ile ilgili iletişim kuracağını, ne zaman iletişim kuracağını, kiminle iletişim kuracağını, nasıl iletişim kuracağını ve kimin iletişim kuracağını belirten iç ve dış iletişimleri planlamış ve belirlemiştir. İletişim planları acil iletişim numaralarını, personel acil durum iletişim bilgilerini de içerecek şekilde belirlenmiştir. Bunlar;

3.8. Okulumuz hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrolünün oluşturulması, uygulanması, sürekliliğinin sağlanması için ihtiyaç duyulan kaynakları(el ve yüzey dezenfektanları, gerekli KKD'ler, deterjanlar, temizlik malzemeleri vb.)  tespit ve temin etmiştir.

3.9. Okulumuz hijyen, enfeksiyon önleme ve kontrolün sağlanmasının etkili şekilde uygulanması ile proseslerin işletilmesi ve kontrolü için sorumlu olacak kişileri belirlemiş ve görevlendirmiştir. Acil durumları yönetecek eğitimli kişiler belirlenmiştir.

3.10. Okulumuza giriş yaparken ateş ölçümleri yapılmakta olup, ölçülen vücut sıcaklığı değeri 38°C ve üzeri olan kişilere giriş izni verilmeyip, ilk ölçümden en az 15 dakika sonra tekrar ölçülmekte; ikinci ölçüm neticesinde vücut sıcaklığı değeri halen 38°C derece ve üzeri olan kişilerin Okulumuza alınmayıp  Pandemi Sorumlusuna bilgi verilir. Pandemi Sorumlusu Alo 184'ü arayıp en yakın sağlık kuruluşuna  sevkini sağlamaktadır.

3.11. Okulumuz SEKÖ (Standart Enfeksiyon Kontrol Önlemleri) tedbirleri kapsamında içinde salgın hastalıklar (COVID-19 vb.) için alınmış genel tedbirlere uygun hareket edilmesi, fiziki mesafenin korunması, maske takılması, uygun temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerinin sağlanması, solunum hijyeni ve öksürük/hapşırık adabına uyulması ve el hijyeni sağlanması olup Okulumuzda uygulanmaktadır.

 

3.12. Okulumuz öğrencilerin ve velilerin uyması gereken kurallarla ilgili bir taahhütname hazırlamıştır. Bu taahhütname ile gerekli kurallar bildirilmektedir ve uygulanması sağlanmaktadır.

3.13. SEKÖ, bulaşıcı bir ajanın çapraz bulaşmasını önlemek için tek başına yetersiz olduğunda Bulaş Bazlı Önlemler (BBÖ) uygulanmaktadır. Uygulanan bu önlemler kişinin izole edilmesinin ve izole kalmasının sağlanması, kişiye müdahale dahil, kontamine materyallerle iş ve işlem yapılırken uygun KKD kullanılması, kontamine malzeme ve alanlar için uygun dezenfeksiyon işlemlerinin yapılması, el hijyeni sağlanması ve odanın havalandırılmasının sağlanmasıdır.

3.14. Okulumuz çalışanlarından, ziyaretçilerden veya üçüncü kişilerden birinin salgın hastalıklar (COVID-19 vb.) belirtileri gösterdiği durumlarda yapılacak işlemler ile ilgili Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol İçin Eylem Planına uygun hareket etmektedir. Salgın hastalıklar (COVID-19 vb.) semptomları gösteren kişinin okulumuz içerisinde çalışan olması durumunda çalışması durdurulmakta, yerel sağlık otoritesine bildirim yapılmakta ve otoritenin talimatları uygulanmaktadır.

3.15. Okulumuz diğer kişilerin etkilenmesini ve bulaş riskini en aza indirgemek için semptomatik kişiyi yönetim ve yerel sağlık otoritesinin talimatlarına göre ayırır. Sağlık otoritesininin değerlendirmesi sonucu, tavsiyeler dikkate alınarak şüpheli vaka en uygun sağlık kuruluşuna yönlendirilmektedir. Okulumuz, hasta kişi tarafından kullanılan alanın temizlik ve dezenfeksiyonu için Hijyen, Enfeksiyon Önleme ve Kontrol İçin Eylem Planına uygun olarak, temizlik ve dezenfeksiyon programlarını uygular. Pandemi sorumlumuz tarafından Hasta kişi izolasyon odasına alınır ve KKD ile kişisel tedbirleri alması sağlanır. Alo 184 aranarak bilgilendirme yapılır. Yönetim ve yerel sağlık otoritesinin vereceği karar doğrultusunda hasta kişi transfer edilir.

3.16. Okulumuzun hastanın transfer edildiği veya ayrıldığı tarihten itibaren 14 gün boyunca ateş, öksürük veya nefes almada zorluk da dahil olmak üzere salgın hastalıklar (COVID-19 vb.) semptomlarını normal personelin kendi kendine izlemeleri istenmektedir. Personelden 14 gün içinde salgın hastalıkları (COVID-19 vb.) gösteren semptomlar geliştirmeleri durumunda, derhal idare işlerine durumu bildirmeleri, kendi kendini izole etmeleri ve yerel sağlık Sağlık kuruluşlarına başvurmaları istenmektedir.

-Okulumuz girişlerine personel, öğrenci, veli, ziyaretçilerin el hijyenini sağlayabilmeleri için gerekli altyapı sağlanmıştır.

3.17. Salgın hastalıklar (COVID-19 vb.) belirtileri gösteren kişilere yapılacak işlemler:

- Belirti gösteren kişinin Pandemi Sorumlusu tarafından tolere edebiliyorsa tıbbi maske takmasının sağlanması ve izolasyon odasına alınması; iş yeri hekimi ve yerel sağlık otoritesine bilgi verilerek sağlık kuruluşuna sevkinin sağlanması,

- Hastanın tedavisi için bulunulan yerdeki hastanenin pandemik polikliniğine yönlendirilmesi için yerel sağlık otoritesine durum bildirildikten sonra tedavinin ne şekilde devam edeceğine hekim karar verecektir.

- Hasta kişinin okulumuzda ortak alanları kullanmasının sınırlandırılması,

-Sürekli maske takmasının sağlanması, öksürme hapşırma sonrası mutlaka el hijyeni sağlanması, çevre temasının minimuma indirilmesi, 

-Maske kullanımı hasta kişi tarafından tolere edilemezse, ağzı kaplayacak şekilde pamuklu bez (tek kullanımlık mendil) sağlanması ve kullanım sonrasında hemen bir tıbbı atık torbasına atılması. Tıbbi atık torbası mevcut değilse, sağlam çift plastik torbaya yerleştirip, kapatılması ve tıbbi atık olarak düşünülmeli 72 saat bekletildikten sonra evsel atık olarak atılması sağlanması; ellerin sabun ve suyla veya alkol bazlı el antiseptiği ile temizlenmesinin sağlanması,

-Hastanın izole edildiği odanın havalandırılmasının sağlanması,

-Belirgin salgın hastalıklar (COVID-19 vb.) semptomları (yüksek ateş, kuru öksürük, ishal, halsizlik veya nefes almada zorluk) olan bir kişi ile ilgilenirken, maske, göz koruması, eldiven ve önlük dahil olmak üzere her zaman ek koruyucu donanım kullanılması. Kullanılan koruyucu donanımın dikkatlice (maskenin ön yüzüne temas edilmeden ve diğer koruyucuların kirli yüzeylerine temastan kaçınarak) çıkarılması,

-İlk önce eldivenler ve elbisenin çıkarılması, el hijyeni yapılması, sonra göz koruması çıkarılması en son maskenin çıkarılması ve hemen sabun ve su veya alkol bazlı el antiseptiği ile ellerin temizlenmesi,

-Belirtileri olan kişinin vücut sıvılarıyla temas eden eldivenleri ve diğer tek kullanımlık eşyaları tıbbi atık olarak kabul edilerek 72 saat çift katlı ağzı kapalı poşetlerde bekletildikten sonra evsel atıklara atılması.

-Salgın hastalık (COVID-19 vb.) durumlarında, Okulumuzda bulunan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanların sağlık otoritelerince belirlenen KKD (maske takılması vb.) kullanımı için gerekli önlemler (maskesi olmayanlar için bina girişinde maske bulundurulması vb.) alınmıştır.

-Salgın hastalık (COVID-19 vb.) durumlarında, Okulumuzda bulunan herkesin KKD'leri kuralına uygun kullanımı (maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmesi vb.) için gerekli bilgilendirme ve kontroller uygulanmaktadır.

-Salgın hastalık (COVID-19 vb.) durumlarında, Okulumuzda bulunanların KKD değiştirirken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda (yeni maske takılırken ve sonrasında el antiseptiği kullanılması vb.) bilgilendirme ve kontroller uygulanmaktadır.

-Okulumuzda tüm alanların (sınıflara, koridorlara vb.) giriş ve çıkışlarında, uygun yerlerde el hijyeni için gerekli (el antiseptikleri yerleştirilmesi vb.) kaynaklar sağlanmıştır.

-El hijyeni için gerekli (el antiseptikleri vb.) kaynaklarla ilgili kontrol kriterleri (küçük öğrencilerin yutma riski vb.) belirlenmiş ve kontrolün gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır.

 

3.18. Kontrol Önlemleri;

- Personelin ve öğrencilerin kişisel bilgilendirmesi, ateş ölçümleri, sağlık kontrolleri vb. yöntemler ile semptomları (belirtileri) olan kişilerin erken saptanmasını,

-Sağlık otoritesine bildirilmesini/raporlanmasını;

-Kişilerin erken izolasyonunu,

-Kişilerin sağlık kuruluşuna nakledilmesi/naklinin sağlanmasını,

-Doğrulanmış salgın hastalık (COVID-19 vb.)lı personelin veya öğrencilerin iyileşmesini takiben en az 14 gün izolasyon sonrasında işe dönmesinin sağlanmasını kapsar.

 

3.19. Filyasyon/sürveyans işlemleri Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülür. Bu işlemler Okulumuz şüpheli bir vaka tespit edildikten hemen sonra başlar. Bu; Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), olası veya teyit edilmiş bir vakanın semptomlarının başlamasından 2 gün önce ve 14 gün sonra olası veya teyit edilmiş bir vakayla 1 metre içinde ve 15 dakikadan fazla yüz yüze temas ve/veya olası veya teyit edilmiş bir vakayla doğrudan fiziksel temas ve/veya uygun kişisel koruyucu donanım kullanmadan muhtemel veya doğrulanmış salgın hastalık (COVID-19 vb.) hastalığı olan kişiye doğrudan temas ve/veya Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen diğer durumlardan herhangi birini yaşayan kişiler için geçerlidir.

3.20. Salgın hastalığın (COVID-19 vb.) yayılmasını önlemeye yönelik, okulumuzun uygulamalarına ve ulusal otorite kurallarına Yükleniciler, Dış Servis/Hizmet Sunucuları, Ürün ve Hizmet Tedarikçileri uymakla yükümlüdür. Okulumuz, uyulması gereken kurallara dair tedarikçilerini bilgilendirmekte ve uygulanmasını sağlamaktadır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kütahya Simav Demirci İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)