Özgüvenli Çocuk Yetiştirmek İçin 6 Yol. . .

•Çocuğunuzun kendini ifade etmesine müsaade edin, çocuğunuzu dinleyin, fikri önemli olmasa da onu duyun. "Sen bu konu hakkında ne düşünüyorsun" diye sorun. Fikirleri ve düşünceleri önemsenen ve sorulan çocuk zamanla anne ve babasını da dinlemeyi ve duymayı öğrenecek, fikirlerini önemseyecektir.

 

•Çocuğunuzdan yaşı ve kapasitesinin altında veya üstünde beklentiler belirlemeyin. Aşırı koruyucu, kollayıcı tutum sergileyip, 8 yaşındaki çocuğunuza iştahsız diyerek yemeğini annesinin yedirmesi gibi kendisinin yapabileceği işleri dahi siz yapmayın. Veya 3 yaşındaki bir çocuğun üstüne dökmeden yemeğini yemesini beklemek gibi, mükemmeliyetçi olmayınız.

 

•Çocuğunuza sorumluluk verin. Dört yaşını dolduran bir çocuk sorumluluk almaya hazırdır. (Kıyafetini ve ayakkabılarını kendi kendine giyebilir.) Verdiğiniz görevlerde onlara yardımcı olmalı, neyi nasıl yapacağını göstermeli ve başardıkça da onları takdir etmelisiniz. "Seninle gurur duyuyorum, bunu ne kadar güzel yaptın, aferin, çok iyi!" kelimelerini sıklıkla kullanın. Böylelikle davranış yerleşecek, alışkanlık haline gelecek, çocuk sorumluluk alarak başarma duygusunu tadacak ve çevresini, kendini denetleme yetisi gelişecektir. Büyüdüklerinde de hayata dair sorumluluk almak onlar için daha kolay olacaktır.

 

• Çocuğunuzu cesaretlendirin, destekleyin ve takdir edin. Bir şeyi tam yapamasa da gösterdiği çaba ve gayreti takdir edin. Başarı ve netice odaklı olmayın. Adım adım, hedef yolunda onu cesaretlendirin Yaptığı olumlu davranışı hemen takdir edin. Olumlu davranışlarını olumsuz davranışlarından daha fazla görün, fark edin. Bu, davranışı yinelemesini kolaylaştıracaktır. Olumlu davranışları daha çok fark edilen çocuklar olumsuzu değiştirme konusunda daha gayretlidirler.

 

•Çocuğunuzu hiç kimseyle kıyaslamayın. Hele kardeşi ile asla... Çünkü bu, kardeş kıskançlığına sebep olacaktır. Her çocuk biriciktir. Onu sadece kendisi ile yarıştırın.

 

•Çocuğunuzun başarısızlıklarını ve hatalarını kişilikleri ile bağdaştırmayın. Hata ve başarısızlıklarını tecrübe ve öğrenme vesilesi olarak değerlendirmelerine yardımcı olun. Çocuğunuzu tembel, sorumsuz gibi sıfatlarla nitelendirmeyin. Unutmayın, ileride bu tanımları içselleştirecektir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Zonguldak Alaplı Gümeli Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)