Özel Gereksinimli Çocuklar İçin Yaz Tatili Önerileri

Genel  akran etkileşimi, eğitim, eğitim fırsatı, hiperaktivize, otizm, özel çocuklar, özel gereksinimli çocuklar, özel gereksinimli çocuklar için yaz tatili önerileri, rutin, yaz tatili, uzun ve yoğun bir akademik yılın sonunda, çocuklar ve aileler heyecanla beklenen yaz tatiline başladılar. Eğitime ara vermek çocuklarda öğrendiklerinin bir kısmını unutmalarına veya kaybetmelerine neden olabilir. Ancak tüm sene hem öğretmenler hem aileler hem de öğrenciler tarafından sarfedilen emeklerin geriye dönmemesi için bir takım düzenlemeler yapılabilir.

 

En başta ise özel gereksinimli çocuklar için eğitim sürecine devam etmek gerekmektedir. Özel çocuklar, kazanımları aktif tutulmadığı takdirde regresyon göstermeye daha meyilli olur ve düzenli ve sistematik bir yaşama daha fazla ihtiyaç duyarlar. Tatilde, okullar veya merkezler kapandığında (ve/veya öğretmen olmadığında), gün içerisindeki akış çokca değişkenlik gösterir ve çocuklar adaptasyon sorunları yaşayarak davranış problemleri sergileyebilirler. Bu nedenle hem eğitimi sürdürerek hem de çocuklara keyifli zamanlar yaşatarak yaz tatilini geçirmenin yolları aranmalıdır.

 

Tatil günleri de tutarlılıkla düzenlenmelidir

Öncelikle tüm yıl boyunca, haftalık belirli programlar takip eden özel gereksinimli çocukların tatil günlerinin de aynı tutarlılıkta düzenlenmesi gerekir. Sabahtan başlayan akşama kadar sürdürülebilen belli bir akış sağlanmalıdır. Örneğin uyandıktan sonra,

 

1) Hazırlanma,

 

2) Kahvaltı,

 

3) Ödev yapma,

 

4) Serbest oyun,

 

5) Öğle yemeği,

 

6) Serbest oyun,

 

7) Ödev,

 

8) Spor,

 

9) Akşam yemeği,

 

10) Banyo

 

Rutin oluşturulduğunda  çocuğun gün içindeki meşguliyeti yüksek tutulabilir ve bağımsız hareket etmesi, geçişleri yerine getirmesi sağlanabilir. Günlük veya haftalık programları ise takvim haline getirerek çocuğa sunabilir veya çizelge olarak (düzeye göre resimli veya yazılı) düzenlenebilir.

 

Belli bir rutin oluşturulduğunda günlük programı şekillendirmek gerekir. Gün içersindeki bölümlere de bir takım uyarlamalar getirilebilir.

 

Ödev zamanıyla ilgili: Özel gereksinimli çocuğun tüm yıl boyunca öğrendiklerini aktif tutmak adına öğretmeninden çeşitli ödevler alınabilir ve tüm tatile yayılarak çalışılabilir. Rutin olarak ödev saatleri düzenlenir ve hemen arkasından öğrencinin keyif alacağı bir etkinlik koyulabilir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

İstanbul Büyükçekmece Büyükçekmece Rehberlik ve Araştırma Merkezi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)