Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Celil Güngör’ü Ziyaret Ettik

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Celil GÜNGÖR’ü Ziyaret Ettik

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi almak için Sayın Genel Müdürümüz Celil GÜNGÖR’ü makamında ziyaret ettik. Ziyarete Okul Müdürümüz Sayın Fatih AŞKIN, Rehber Öğretmenimiz Ayfer KAYALAR, 11/B sınıfından İrem ŞENOĞLU ve 9/B sınıfından Hüseyin ÖZTÜRK katıldı.

Öğrencilerimizin hazırladığı soruları cevaplayan Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Sayın Celil GÜNGÖR ile olan röportajı sizler için sunuyoruz.

 

İrem ŞENOĞLU: Sayın Genel Müdürüm, Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için her tür ve kademede öncelikle kaynaştırma uygulamaları yoluyla yapılan eğitimler ile ilgıili bize bilgi verebilir misiniz?

Genel Müdürümüz Celil GÜNGÖR: Özel eğitim ihtiyacı olan bireyler için her tür ve kademede öncelikle kaynaştırma uygulamaları yoluyla eğitim hizmeti verilmektedir. Milli Eğitim Bakanlığı istatistiklerine göre örgün eğitim çağında olan 333.598 özel eğitim ihtiyacı olan öğrenciden 238.901 öğrenci eğitimini kaynaştırma uygulamaları yoluyla sürdürmektedir. Bakanlığımızca kaynaştırma/bütünleştirme yoluyla eğitim uygulamalarına ilişkin iş işlemler 573 KHK, Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği, 2017/28 sayılı Kaynaştırma/Bütünleştirme Yoluyla Eğitim Uygulamaları Genelgesi ve ilgili mevzuat doğrultusunda hazırlanmış olan kılavuzlarda yer alan açıklamalar kapsamında yürütülmektedir.

Hüseyin ÖZTÜRK: Sayın Genel Müdürüm, BEP programı hakkında neler söylemek istersiniz?

Genel Müdürümüz Celil GÜNGÖR:  Kaynaştırma/bütünleştirme eğitim uygulamaları yoluyla eğitime erişimi sağlanan öğrencilerin kayıtlı bulunduğu okullarda Bireyselleştirilmiş Eğitim Programı Geliştirme  Birimi oluşturulması ve özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin takip ettikleri öğretim programları esas alınarak Bireyselleştirilmiş eğitim programı (BEP) hazırlanması esastır. Bu kapsamda öğrencilerin sunulan eğitim hizmetlerinden  en üst düzeyde yararlanmaları amacıyla okul idaresi, öğretmen, aile ve öğrenci arasında iş birliğinin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Kaynaştırma yoluyla eğitimlerini sürdüren öğrencilerin ailelerinin  Eğitim-Öğretim  sürecinde sunulacak hizmetlere ilişkin bilgilendirmesi ailelerin eğitim öğretim sürecinde destek olmalarına imkan sağlamaktadır.

İrem ŞENOĞLU: Sayın Genel Müdürüm, Özel Eğitim Odaları ve 9.sınıflar için özel bir alan ve adal belirleme çalışmanız var mı?

Genel Müdürümüz Celil GÜNGÖR:  Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamaları kapsamında eğitimlerini sürdüren öğrencilerin akademik başarısının artırılmasına yönelik yapılacak önemli çalışmalardan birisi de destek eğitim odasında verilecek eğitimlerin, öğrencilerin eğitim performansları esas alınarak eğitim ihtiyaçları doğrultusunda planlanmasıdır.

Tüm öğrenciler için önemli olan mesleki rehberlik çalışmaları tam zamanlı kaynaştırma uygulamaları yoluyla eğitimlerini sürdüren öğrenciler için de büyük arz etmektedir. Özellikle 9 uncu sınıftaki öğrencilerin ilgi ve yetenekleri doğrultusunda alan ve dallara yönlendirilmesinin sağlanması öğrencilerin akademik başarılarını artıran çalışmalar içerisinde yer almaktadır.

Özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin eğitimine yönelik merkezi ve yerel düzeyde planlanan hizmetiçi eğitim faaliyetlerine okulunuzun öğretmenlerinin başvurmalarının sağlanması sunulan eğitim kalitesinin artırılmasını sağlayacaktır. Ayrıca Rehberlik ve Araştırma Merkezi ve üniversiteler ile işbirliği içerisinde öğretmenlerimize yönelik özel eğitim alanında destekleyici faaliyetler planlanabilir.

Hüseyin ÖZTÜRK: Sayın Genel Müdürüm, UKEP taslağı nedir ve kapsamını neler oluşturmaktadır.

Genel Müdürümüz Celil GÜNGÖR:  Genel Müdürlüğümüzce kaynaştırma uygulamaları yoluyla eğitim alan öğrencilerin eğitimi erişimlerinin ihtiyaçlarının karşılanması, öğretmen ve yöneticilerin bilgi, beceri ve tutumlarına yönelik mesleki yeterliliklerinin arttırılması ve toplumun tüm kesiminin özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilere ilişkin olumlu tutum ve farkındalığının arttırılması amacıyla “Ulusal Kaynaştırma  Uygulamaları Eylem Planı (UKEP)” taslağı hazırlanmıştır. Ayrıca bu kapsamda sunulacak hizmetlerin standartlarının oluşturulması ve izlenmesine yönelik çalışmalar yürütülecektir. Kaynaştırma yoluyla eğitim uygulamalarına yönelik okullar tarafından yürütülen etkili ve iyi uygulama örneklerinin Genel Müdürlüğümüzce paylaşılması, bu kapsamda sunulan eğitim hizmetlerinin niteliğinin arttırmaya yönelik önerilerin iletilmesi halinde değerlendirilecektir.

Genel Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar kapsamında aşağıdaki sıralanan yayınlar hazırlanmış ve projeler yürütülmekte olup çalışan öğretmen, yönetici ve ailelerin hizmetlerine sunulmuştur.

İrem ŞENOĞLU: Sayın Genel Müdürüm, şuan yürütülen projeler hakkında bilgi verebilir misiniz?

Genel Müdürümüz Celil GÜNGÖR:  Genel Müdürlüğümüz ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Türkiye İş Kurumu arasında 5 Mayıs 2017 tarihinde özel eğitim ihtiyacı olan öğrencilerin mesleki gelişim süreçlerini güçlendirmek, mezuniyet sonrası istihdam imkânlarını artırmak ve zorunlu eğitimini tamamlamış engelli bireylere iş ve mesleğe yönelik beceriler kazandırmak için protokol imzalanmıştır.

Ulusal Kaynaştırma Eylem Planı

Özel Eğitimin İyileştirilmesi Projesi

Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetlerinin Güçlendirilmesi Projesi  

Hüseyin ÖZTÜRK: Sayın Genel Müdürüm, son olarak bizlere neler söylemek istersiniz?

Genel Müdürümüz Celil GÜNGÖR: Evet, gençler sizler bizim kıymetlimizsiniz. Mesele bu olunca sizlere en güzel nasıl bir hizmet yapabilir diye çalışmalarımız devam ediyor. Ayrıca bu yapmış olduğunuz ziyaretten duyduğum memnuniyetimi de belirtmek isterim. Umarım vatana millete yararlı, donanımlı birey olursunuz. Teşekkür ediyorum sizlere ve derslerinizde başarılar diliyorum.

 

Bizlerde Sayın Genel Müdürümüze teşekkür ediyoruz. Bizleri kabul edip, değerli vaktini bizlere ayırdığı için şükranlarımızı sunuyoruz.

 

Ziyaretin ardından Yıldızların Altında Projemiz kapsamında okulumuza gelen Daire Başkanımız Turgut BAĞRIAÇIK´ı da makamında ziyaret ettik. Teşekkürlerimizi ilettik.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Ankara Çankaya Tapu Kadastro Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (1)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)
Tüm Yorumlar
ULVİ YANARDAĞ
FATİH AŞKIN MÜDÜRÜM HER ZAMANKİ GİBİ HARİKASINIZ.
Yanıtla
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)