Okulumuz Deprem Bölgesinde

Ülkemizin 10 ilinde gerçekleşen depremler sonrası okulumuzun yardım ve destekleriyle depremzedelerin yanında olmaya, bir nebze de olsa acılarını dindirmeye çalıştık.

 

İdareci, öğretmen, öğrenci ve velilerden oluşan 17 kişilik gönüllü bir ekip ve 2 araçla Kahramanmaraş ve köylerine yardıma koştuk.

 

Ekibimizin bir kısmı okul aracımızla enkaz bölgesinde çalışan ekipleri gece gündüz taşırken, bir kısmı İstanbul olarak okullarda açılan aşevlerini yöneterek binlerce depremzedeye sıcak yemek çıkardı. Bir ekibimiz tırlarla gelen yardımları halka ulaştırırken bir ekibimiz de aşevleri için depolara kuru gıda indirme ve düzenleme işleri yardımcı oldu. Yine bir ekibimiz İstanbul'dan gelip hizmet üreten personelin kaldığı okuldaki gıda ve genel düzenlemeler ile ilgilendi. 

 

Fırsat buldukça da tüm ekip yardımların ilçelere, köylere ulaşmasında azami gayret gösterdi. 

 

Bu arada çocukları da unutmadık. Bir çadır bölgesindeki çocuklara hediyeler vererek, oyunlar oynatıp eğlenmelerini sağladık.

 

7 Şubatta yola çıkan ekiplerimiz, 16 Şubatta kadar yoğun günlerde gerekeni yaparak 10 günlük görevini tamamlayıp görevi yeni gelen ekiplere devrederek sağ salim evlerine geri döndüler. 

 

Farklı bölgelerde mezun öğrencilerimiz de üzerlerine düşeni yaptılar. 

 

Hakkı Demir AİHL ailesi olarak hep birlikte elimizden geleni yapmaya çalıştık Rabbimiz razı olsun. 

 

Depremde hayatını kaybeden kardeşlerimize Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar, geride kalanlara sabırlar diliyoruz.

 

Allah bir daha ülkemize böyle bir felaket yaşatmasın.

 

 

 KAHRAMANMARAŞ  DEPREM GÜNLÜĞÜ / Ahmed Eroğlu   

MARAŞ GÜNLERI- 1 -12'yi gördü Kayseri 8 Şubat 2023 Çarşamba sabahı. Ağır depremin 3.günü. Karınca kararınca yardıma gidiyoruz.

Üsküdar ilçe milli eğitim müdürlüğü ile Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi müdürlüğünün birlikte organizasyonu ile Maraş'ta bir aşevi çalışması ve diğer görevler için gidiyoruz.

Dün akşam yola çıktık 4 öğretmen ve 1 üniversite öğrencisi ile birlikte.

Gece boyu tipi içinde yol aldı minibüsümüz. Allah'tan kar lastikli arabamız.

Yoksa bu zemheride yol almak ne mümkün.

Kayseri'ye girmeden sabah namazını cemaatle edâ ettik Allah kabul etsin.

Bembeyaz karlar eşliğinde girdiğimiz şehir içinde Erciyes soğuğu yüzümüz ve ayaklarımızda bir kamçı gibi şaklarken bir esnaf lokantasında içtiğimiz çorba ile Pakistan'ın depreme olan sade ve samimi kardeşçe cömertliği içimizi ısıtıverdi.

Yan masada oturan âile ise, Maras'taki depremde anne ve babalarını tazecik toprağa koymanın burukluğunu taşımaktaydı.

İnnaa lillaahi ve innaa ileyhi raaciuun.  

MARAŞ GÜNLERİ- 2 Cem- i suri ile kıldığımız da oluyor namazlarımızı çünkü çok soğuk ve yoğunluk söz konusu.

9 Şubat 2023 günü hava güneşli ve ılık nisbeten elhamdülillah. 

Dün çok acıklı, titiz ve hummalı çalışmaları müşahede ettik.

Suriyeli bir hamile anneyi enkazdan çıkarıp kurtarabilmek için hilti ekibi, moloz temizlik grubu, âcil müdahale için teyakkuzda bekletilen ambulans, enkaza giren doktor, resmi ve sivil polis timi, erzak gönüllüleri, soğuk havaya karşı ateşe odun tahta atarak harlayanlar ve daha niceleri, hep bir anadolu kilimi inceliği, titizlik ve uyumu hâlinde gayret ortaya koydular.

Bahçesinde park ederek içinde arabada yattığımız okula gece saat 01.30 dolayında ulaşmıştık.

Aynı gün ve gece içinde  buna benzer daha nice nice insâniyet namına hasbice dökülen terler. 

Maraş çarşısında deprem sesi yüreklere işlemiş.

Nice tarihi eser de nasibini almış bu yaygın âfetten.

Eski Maraş bölümü sizlere ömür can çekişiyor. Şeddâdi apartmanların her biri bir yerde, kimi secde halinde kimi de rükuya durmuş feryat ediyorlar.

İçinde kalanları kurtarabilmek için plânlı plânsız herkes birşeyler yapmanın derdiyle kavruluyor.

Millet ve devlet ilk günün şaşkınlık ve şokunu üzerinden atmışa benziyor.

Artık seferberlik zamanı diyen herkes elini taşın altına koyarak uğraşıyor.

Biz de bugün Fen lisesinin binasını gelen yardım eşyası için depo olarak kullanmaktayız.

5 kişilik ekibimiz, kamyon tır ne gelirse indirip tasnifini ve ayrıca muhtaçlara da dağıtımını yapıyor.

Bir elin nesi var, iki elin sesi var. Bir taraftan da aşevi kurum hazırlığı yapıliyor Üsküdar ilçe milli eğitim müdürlüğü ile birlikte.

Duâlarınıza muhtacız. Rabbim devletimize ve milletimize zeval vermesin.  

MARAŞ GÜNLERİ- 3 10 Şubat 2023. Maraş. Deprem diyarı.

Yine ihtiyaç duyulan yerlerin birindeyiz.

Maraş'a gelmemizin üzerinden 3 gün geçti.  Hakkı Demir İ.H.L.'nden Mehmet Kumcu, Kemal Çelikkanat, Ahmed Eroğlu, Ali Samet Karbeyaz ve aramıza Perşembe akşamı katılan Murat İri hocalarla birlikte 5 öğretmen, bir de üniversite öğrencisi Esat Kumcu ile biraradayız.

Kimimiz aşevinde, kimimiz de arabayla eşya nakli veya tırdan malzeme tahliye ve istiflemede çalışıyor.

Bu yazıyı bir erzak tırını boşaltma molasında yazıyorum.

İnsiyatif, sevk ve idare,  İstanbul il milli eğitim müdürlüğü organizasyonu altında cereyan ediyor. Ağırlıklı olarak öğretmenler çalışmalarda yer alıyor.

İlginç anekdotları da hafıza heybemize koyuyoruz.

Dün akşam yemeği esnasında İstanbul siyasal bilgiler fakültesi öğrencisi Maraşlı Bedirhan ile aramızda geçen muhavere:  -- Bedirhan, bir Maraşlı olarak henüz meydana gelen deprem hakkında ne söylemek istersin, bu konuda ne düşünüyorsun? -- Hocam, Maraşlı Allah'ı unuttu.

Eskiden Maraşlı böyle değildi. Maraşlının ahlâkı değişti, ahlâk bozuldu.  -- Bu dediğini örneklendirebilir misin lütfen? -- Elbette. Meselâ; Maraş halkı, canayakındı, birbirine gider gelir, hal-hatır sorar, birbirinin derdine ortak olurdu artık bu özelliğini kaybediyor. Konu komşu, akraba ilişkileri çok zayıfladı yani.

İkinci olarak Maraşlı  gençler, özellikle pandemiden sonra özgürlük adı altında kız- erkek arkadaşlığı adına serbest dolaşma, sarmaş dolaş olmalar, hatta Maraş'ta zinâ hissedilir surette artışa geçti.

Biz önceden böyle değildik. Sınırları aşmaya başladık.

Üçüncü olarak şunu da söylemeliyim ki Maraş'ta lüks düşkünlüğü haddinden fazla.

İnsanımız olduğundan farklı görünme peşinde. Sadeliklerini kaybettiler.

İkinci tırın tahliyesi başlamak üzere. Bu ara bir kaç konuyu daha ilave etsem iyi olacak sanırım.

Yine dün bir olay daha dinledim. Şöyle: Gayberli adıyla maruf semtte 1515 yılındaki depremde yerin dibine batan evlerin yerine günümüzde 20 kadar apartman grubundan oluşan bir siteden ayakta kalan kalmamış.

Biz tarihten ve fevkalâde olaylardan  ders alma konusunda çok mu ayak direyen bir milletiz? Merhum Âkif 'in mısralarını hatırlamamak elde değil:   "Tarihi tekerrür diye tarif ediyorlar; Hiç ibret alınsaydı tekerrür mü ederdi?" 2-3 katlı, imarlı, ahlâken iyi mimar, mühendis ve müteahhidin elbirliğiyle ve devlet denetim ve idaresinde 200-300 bin nüfuslu en az 200'ün üzerinde bir sayıda sağlam zeminli, dağ yamaçlarına öncelikli olarak kurulacak yeni şehirlere muhtacız.

Ayrıca İstanbul, İzmir ve Ankara gibi iri şehirlerden bu sağlam ve sağlıklı şehirlere göçler özendirilmeli. Galiba her alanda olduğundan daha ziyade bir ahlâk sorunu ile yine karşı karşıyayız.  

MARAŞ GÜNLERİ- 4 Depremin 6. günü.  İstanbul'dan çıkalı 5 gün oldu. Biraz önce Maraş'ın Türkoğlu ilçesine bağlı Avşarlı köyüne yardım götürüp geldik.

Yol boyu geçtiğimiz her yerde millet canhıraş her türden ayni yardımlarını depremzedelere ulaştırmanın derdinde.

Elhamdülillah.  Kardeşinin derdiyle dertlenenin esasen kendi derdi derman buluyor. İyilik yaparsan ne stresin kalır, ne bunalımın.

İnsanlaşmanın sağlam ve sağlıklı bir yolu da diğergamlık, uhuvvet ruhu, isar ahlâkını kuşanabilmek.

Ne iş olursa yaparım abi, hâlet-i ruhiyesiyle ancak burada dingin iş tutulabilir.

Bazen ortalığı fitne ateşine bırakmak isteyenler çıkabilir, bilhassa sosyal medya üzerinden, dikkat etmekte fayda mülahaza edilmeli.

Geçtiğimiz yollarda; köy, kasaba ve şehirde bolca afad çadırlarına rastladık.

Bir çok dernek, çevre, camia, kurum -sivil, resmi- elele devrede her yerdeler.

Maraşlı sahipsiz değil. İstanbul il milli eğitim, bir koordinasyon merkezi kurarak bu geçtiğimiz 5 gün içinde farklı okullarda toplam 12 aşevinde hizmet vermeye başladı.

Bir taraftan da Oniki Şubat Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi'nin spor salonundaki ana  deposundan muhtaçlara iaşe yardımları yapıyor. 

En önemlisi de her bir apartman enkazı içinde, üstünde ve çevresinde iş makineleri, kepçeler, vinçler harıl harıl bir ses bir nefes arıyor. 

Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi'nden burada elân 15 öğretmen arkadaşımız yardım alanlarında koşturmakta. Daha eksiklerimiz var.

Her geçen gün daha iyi olacak inşallah.  Hepimiz insanız. Devlet ve milletçe hatalarımız var. Bu depremler bize, emaneti ehline vermeyi, 2 veya 3 katlı evleri tercih etmeyi, zemini sağlam dağlarda ve yamaçlarda imar ve iskânı, işini hilesiz hurdasız helâlinden düzgün yapmayı, mahşerde hesap verebilir bir âhiret titizliğiyle hareket etme bilincini, canlarımızı ciğerpârelerimizi bizden kopara kopara öğretiyor.  

MARAŞ GÜNLERI- 5 Dün akşam Haluk Bayraktar ile Selçuk Bayraktar kardeşler sessiz sedâsız Kahramanmaraş Onikişubat Çukurova Elektrik Anadolu Lisesi'nin bahçesinde deprem yardım karargâhı  kurarak çalışmalarını bizimle birlikte yürüten Baykar ve T3 Vakfı gönüllülerini ziyarete geldiler.

Ateş başında olup biteni, yapılanları ve yapılması gerekenleri dinlediler.

Başsağlığı dilediler. Birer Kızılelma beresini de hediye ettiler. Allah böylesi vatan evlâtlarının sayısını artırsın ve hıfz u eman eylesin.   

Artık Maraş'a vedâ ediyoruz. Yerimize yeni gruplar geldi ve görevi devraldılar.  

İstanbul 'a dönerken aklımdaki hassasiyetlerden biri, büyük yol kenarlarında yer alan ve altında görkemli işyerlerinin bulunduğu  binaların kolonlarının sonradan kesilip kesilmediğinin önemsenmesi ve özel kontrollerinin yapılması gerekliliği.

Çünkü her geçen gün, Allah muhafaza eylesin, yoğun fay coğrafyasına sahip ülkemizde özellikle İstanbul gibi fazla nüfusun olduğu şehirlerde beklenen büyük deprem yaklaşıyor malum. Bir diğer hassasiyetim de ilk fırsatta az katlı veya katsız müstakil evlere taşınılması.    Hakkını teslim etmeliyim ki, devletimiz, Kahramanmaraş havaalanına bir türlü gelebilmiş biletli biletsiz her bir yolcuyu mutlaka uçağa alıyor ve ücretsiz taşıyor. 

Rabbim, devletimizin, milletimizin ve insanımızın daha çok müslümanca yaşamasını ve dâim olmasını nasip etsin.   

İnnaa lillaahi ve innaa ileyhi raaciuun.   

Şehir tutsağı olduk.

Ahlâk fukarâsıyız.

Dünyaya çok daldık.

Âhiret fukarâsıyız.   

13. 02. 2023 

Ahmed Eroğlu  Kahramanmaraş havaalanı

 

 

 

 

 

Video haberi görüntülemek için buraya tıklayınız.

İstanbul Üsküdar Hakkı Demir Anadolu İmam Hatip Lisesi

Kaynak:https://hakkidemiranadoluihl.meb.k12.tr/icerikler/okulumuz-deprem-bolgesinde_13709783.html
Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)