Okulum Temiz!

Okulumuz; MEB ile TSE arasında imzalanan "Eğitim Kurumlarında Hijyen Şartlarının Geliştirilmesi ve Enfeksiyonu Önleme İş Birliği Protokolü" kapsamında ve bir TSE belgesi niteliği taşıyan "OKULUM TEMİZ BELGESİ" başvurusunu yapmıştır.

OKULUMUZDAKİ GEREKLİ HİJYEN ÇALIŞMALARI DÜZENLİ OLARAK YAPILMAKTADIR.SOSYAL MESAFE , MASKE , HİJYEN KURALLARI ÇERÇEVESİNDE EĞİTİM ÖĞRETİM FAALİYETLERİMİZ DEVAM ETMEKTEDİR.

 

COVİD -19 Okulumuzda Alınan

Genel Önlemler

 

» COVID-19'dan sorumlu bir okul yöneticisi görevlendirilmiştir.

» Eğitim faaliyetine başlamadan önce okul binasının genel temizliği su ve deterjanla yapılmaktadır.

» Okullarda temassız ateş ölçer, maske, sıvı sabun ve el antiseptiği veya en az %70 alkol içeren kolonya bulundurulmaktadır. Kullanılmış maskeler için kapaklı çöp kutuları temin edilmiştir.

» Okullarda en az 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve öğrenci planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenme yapılmıştır.

» Sınıf, çalışma salonları, işlikler, yemekhane, kantin vb. toplu kullanım alanları bulunması durumunda kişiler arasındaki sosyal mesafe en az 1 metre olacak şekilde düzenlenmiştir.

» Okulların açılmasıyla velilere özel olarak hazırlanmış bir bilgi notu ekte yer alan "Bilgilendirme Formu ve Taahhütname" (Ek.1) şeklinde ve iki nüsha halinde velilere imzalatılmış ve bir nüshası kendilerine verilmiştir.

» Aile içerisinde ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı gibi COVID-19 belirtileri olan ya da COVID-19 tanısı alan, temaslısı olan kişi bulunması durumunda okula ivedilikle bilgi verilmesi ve öğrencilerin okula gönderilmemesi belirtilmiştir.

» Öğrencilerin bırakılması ve alınması sırasında personel ve veliler sosyal mesafe kurallarına uymalı ve maske takmalıdır.

» Mümkünse her gün aynı velinin öğrenciyi alması ve bırakması sağlanmalıdır. Mümkünse büyükanne/büyükbaba gibi 65 yaş üstü kişiler veya altta yatan hastalığı olanlar öğrencileri bırakıp almaması sağlanmaktadır.

» Okulun giriş ve çıkışlarına öğrencilerin el hijyenini sağlayabilmeleri için el antiseptiği konulmuştur.

 » Okulda bulunan öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar maske takmalı ve maskesi olmayanlar için bina girişinde maske bulundurulmaktadır. Okulda bulunan kişilerin tümü kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmektedir.. Yeni maske takılırken ve sonrasında el antiseptiği kullanılmaktadır.

» Sınıflara, koridorlara, giriş ve çıkışa yakın alanlara el antiseptikleri yerleştirilmiştir.. El antiseptiğinin bulunduğu alanlar öğretmenler tarafından kontrol edilmekte, yutma riski nedeniyle küçük öğrenciler el antiseptiği kullanırken mutlaka denetlenmesi yapılmaktadır.

 

» Öğretmen, öğrenci ve diğer çalışanlar el hijyenini öğrenmeli ve uygulamalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalıdır. Eller gözle görülür derecede kirli değilse, sabun ve su hazır bulunmuyorsa, alkol bazlı el antiseptiği kullanılabilir.

» Lavaboların yakınına el yıkama adımlarını açıklayan posterler yerleştirilmelidir.

» Sık dokunulan kapı kolları, merdiven korkulukları, elektrik düğmeleri gibi yüzeylerin temizliği ve dezenfeksiyonu sık sık yapılmaktadır.

» Okullara salgın döneminde acil durumlar dışında ziyaretçi kabul edilmemektedir.

 

» Okullarda sınıf ve odalar pencereler açılarak düzenli bir şekilde sık sık havalandırılmaktadır. Havalandırmada doğal havalandırma tercih edilmektedir. 

 » COVID-19 bulaşma riskini artıracağından salgın döneminde zorunlu olmayan toplu etkinliklerin planlaması yapılmamaktadır. Yapılması gerekli görülen etkinliklerin açık alanda yapılması tercih edilmektedir.

» Okullarda öğretmen, yönetici, personel toplantıları gibi idari toplantılar temastan kaçınmak amacıyla mümkün oldukça telekonferans yöntemiyle yapılmaktadır.  Bunun sağlanamadığı durumlarda Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan "Kurum İçi Düşük Katılımlı Toplantılarda Alınması Gereken Önlemler"e uyularak toplantılar düzenlenmektedir.

» Hem öğrenciler hem de personel arasındaki okula devamsızlıklar takip edilmekte, devamsızlıklardaki artışlar İl/ilçe sağlık müdürlüğü/toplum sağlığı merkezlerine bildirilmektedir.

» Öğrenci ve personelin salgın döneminde ruh sağlığı / psikososyal destek ihtiyaçları için okullarda bulunan PDR (Psikolojik Danışma Rehberlik) Birimleri Sağlık Bakanlığının bu konudaki önerileri doğrultusunda hareket edilmektedir.

 

 

 

Okullarda Öğrenciler, Öğretmenler ve Diğer    Çalışanlara Yönelik Alınan Önlemler

 

» Öğretmenler ve diğer çalışanların COVID-19'un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hususunda bilgilenmesi sağlanmıştır.

 » Okulun ilk haftasındaki başlangıç derslerinde öğrencilere COVID-19'un bulaşma yolları ve korunma önlemleri hakkında bilgi verilmiştir.

 » Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan / gelişen, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı olan öğretmen, öğrenci ya da çalışanlar tıbbi maske takılarak, COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmesi ile ilgili bir hazırlık planı oluşturulmuştur.

» Okulda iken semptomu başlayan öğrencilerin en kısa sürede ailesi ile iletişime geçilmeli ve hasta öğrenci ayrı bir yerde izole edilmesi,  öğrencilerin yakın temaslısı öğrenci ve personel evlerine gönderilmelidir. İl/ilçe sağlık müdürlüğüne bildirilmesi ile ilgili planlamalar yapılmıştır.

 » Hasta öğrenci veya personel gönderildikten sonra oda/alan/sınıf havalandırılmalı, yüzeyler temizlenip dezenfekte edilmesi ile ilgili temizlik planları hazırlanmış ve temizlik planları uygulanmaktadır.

» Öğrenciler, öğretmenler ve diğer çalışanların tümü kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmeli, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el antiseptiği kullanılması ile ilgili bilgilendirme çalışmaları yapılmış olup uyarıcı levhalar asılmıştır. Maske ve Mesafe kuralına uymayan öğrenci ve veliler nöbetçi öğretmenler, güvenlik görevlisi ve okul idaresi tarafından uyarılarak önlem alınmaktadır.

» Öğrenciler ile 1 metreden yakın temas olasılığı olan öğretmen ve diğer çalışanların tıbbi maskeye ek olarak yüz koruyucu da kullanmaktadırlar.

» Öğrenciler, öğretmenler ve diğer çalışanların el hijyenine dikkat etmesi sağlanmaktadır. El hijyenini sağlamak için, eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, su ve sabunun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği kullanılmalıdır.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Afyonkarahisar Bolvadin Özburun Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)