Okul Müdürümüz Öğretmenlerimizle Kurum Kültürü, Etkili İletişim Konularında Söyleşi Yaptı

Okul Müdürümüz Muhammet UYSAL Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Kalite Takip Sistemi Planlı Öğretmen Gelişim Programı (ÖGEP) Şubat-Mart dönemi çalışmaları kapsamın Öğretmenlerimizle "Halkla ilişkiler ve kurum kültürü, iletişim, etkin dinleme ve beden dili, etkili ve güzel konuşma." konulu söyleşi gerçekleştirdi .Okul Müdürümüz Muhammet Uysal konuşmasında "

  • İyi bir okul kültürü, toplumun Ortak iyi inanç ve ve davranışlarını taşır. Zayıf ya da güçlü bir kültürde insanların neye inandığı ve nasıl davrandıkları kurumdaki yöneticilerin ve diğer kişilerin –hem doğrudan hem de dolaylı- gönderdikleri mesajlara bağlıdır. İyi bir kültür, işbirliği, dürüstlük ve sıkı çalışma gibi özellikleri teşvik eden mesajlardan ortaya çıkar.
  • Herkes birbiriyle iletişim içinde olduğunda eğitime dair inançlar, değerler, hedef ve eylemler çocuklara yayılacak ve paylaşılacaktır. Güçlü bir okul kültüründe bu kültürün öğrenmeye ve çocuğa dair beklentileri ailelerin gündelik yaşamlarına kadar etkili olur.
  • İdarecilerin iletişimlerinin sınırlı ya da olumsuz, cezalandırıcı olduğu okullarda sonuç alınmaz. Örneğin, belli öğretmenler doğrudan idarecilerle iletişime geçmiyorsa, bir idareci sürekli olarak iletişimden dışlanıyorsa yahut herhangi bir grup ya da çalışan diğerlerinden ayrı çalışıyorsa ortak değerler ve bağlılık hakkındaki mesajları yaymak zor olacaktır.
  • Konuşmacının karşısındaki ya da çevresindeki dinleyiciler tarafından olumlu algılanmasını sağlayacak bazı beden dili özellikleri şu şekilde sıralayabiliriz: 
  • Göz İlişkisi: İnsanların yüzüne bakarak konuşanlar, bakmayanlardan daha çok kabul görmektedir. Konuşmacı karşısındakileri rahatsız etmeyecek biçimde mümkün olduğunca göz ilişkisi kurmalıdır. 
  • Yüz İfadesi: Konuşmacının yüzünde sürekli canlı bir gülümseme ve görünüş olmalıdır. Asık bir surat ve donuk bakışlardan kaçınmalıdır. Baş Hareketleri: Konuşmacı, karşısındaki konuşurken başını hafifçe aşağı yukarı hareket ettirerek onu dinlediğini ve anladığını hissettirmelidir. Jestler: Konuşmacı, aşırıya kaçmadan jest ve mimikleri kullanmalıdır. Konuşma sırasında ellerini sürekli cebinde tutmaktan, kollarını kavuşturmaktan ve elleriyle ağzını kapatmaktan kaçınmalıdır. 
  • Beden Duruşu: Konuşmacı ayaktaysa; dik durmalıdır. Oturuyorsa; sandalye ve koltuğa tam olarak yerleşmemeli, ancak hemen gidecekmiş gibi ya da düşecekmiş gibi de oturmamalıdır. Karşısındakiyle konuşurken hafifçe öne eğilmeli ve ona ilgi gösterdiğini hissettirmelidir. Yakınlık: Konuşmacı, karşısındakileri rahatsız etmeyecek biçimde, mümkün olduğu kadar en yakın mesafede durmaya çalışmalıdır. Yöneliş: Konuşmacı konuştuğu ya da kendisiyle konuşa kişiye dönük olmalıdır. 
  • Fizikî Görünüş: Konuşmacı, toplumsal rolüne ve statüsüne uygun giyinmelidir. Konuşmacının kendisine gösterdiği özen, kendisine verdiği değerin ifadesidir. " diyerek  etkili iletişimin ikili ilişkiler ve eğitim öğretimdeki etkisinden bahsetti.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Zonguldak Kozlu Şehit Yusuf Yelkenci Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)