Okul Döneminde Salgın Hastalıklardan Korunma Yolları

Geçmişte meydana gelen ve günümüzde de sıklıkla karşılaşılan virüslerin neden olduğu salgın hastalıklardan korunabilmek adına Dünya Sağlık Örgütü (WHO/DSÖ) ve T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen önlemler bulunmaktadır Bu önlemler sayesinde Domuz Gribi, Kuş Gribi, SARS ve Korona (CORONA) gibi pek çok salgın hastalığa yakalanma riski en aza indirilebilmektedir. Başarı üzerinde belirleyici rol oynayan unsurlardan birisinin de sağlık olduğunun farkında olarak, Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen hijyen kuralları dikkate alınmaktadır. Uygulamakta olduğumuz, okul döneminde hastalıklardan korunma yolları ve hijyen kuralları ile öğrencilerimizin sağlıklı bir eğitim dönemi geçirmelerini hedeflemekteyiz. Bununla birlikte hastalık gibi sorunları en aza indirmek için velilerimize ve öğrencilerimize de bazı görevler düşmektedir.

Sağlık Bakanlığı ve DSÖ Tarafından Önerilen Önlemler

T.C. Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü tarafından paylaşılan bilgilerde, özellikle virüslerden kaynaklı salgın hastalıklardan korunma yöntemleri belirtilmektedir.

- El hijyeni salgın hastalık dönemlerinde özellikle önem kazanmaktadır. Bu nedenle eller sabun ve su yardımıyla en az 20 saniye boyunca yıkanmalıdır. Su ya da sabunun olmaması durumlarında alkol bazlı el dezenfektanlarından yararlanılmalıdır.

- Ellerin temizliğinden emin olunmadan ağız, göz ve burunlarla eller temas ettirilmemelidir.

- Özellikle toplu taşıma gibi kalabalık alanlarda dikkat edilmeli ve hasta insanlarla mesafe korunmalıdır. Bu mesafe mümkünse en az 1 metre olmalıdır.

- Öksürme ve hapşırma gibi durumlarda burun ve ağız tek kullanımlık kağıt mendiller yardımıyla örtülmelidir. Kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda dirsek içi de kullanılarak virüslerin yayılması önlenebilir.

- Salgın durumlarında kalabalık ortamlardan kaçınılması, kalabalık alanlara girme durumunda ise ağız ve burun kapatılması ve mümkünse tıbbi maskelerin kullanılması önerilmektedir.

Okulumuzda Yürütülen Çalışmalar

Öğrencilerimizin sağlıklı koşullarda eğitim görmeleri temel hedefler arasında yer almaktadır. Bu nedenle pek çok çalışmalar yürütülerek, okullarımızda herhangi bir salgın hastalık olasılığı en aza indirgenmektedir.

- Güvenli okul anlayışı ile yürüttüğümüz çalışmalarla hijyen koşullarımızı en üst seviyede tutmaktayız. Okulumuz gün içerisinde öğrencilerimiz dersteyken sürekli olarak temizlemekte ve öğrencilerimizin ihtiyacı olan tek kullanımlık selpaklara erişimleri sağlanmaktadır.

- Öğrencilerimiz okula girişte HES kodu kontrolü yapıldıktan sonra okula alınmaktadır. Benzer uygulama düzenli bir şekilde öğretmenlerimiz dahil olmak üzere tüm personellerimize uygulanmaktadır.

- Öğrencilerimizin ateşleri ölçülerek sağlık durumları yakından takip edilmektedir.

- Hijyen kuralları uygulanarak ve bunlara öğrencilerimize de öğretmekle birlikte, sınıflarımızı düzenli olarak havalandırarak, virüs ve bakterilerden arındırılmış bir okul ortamı hedeflemekteyiz. Bu noktada teneffüslerde ve ders bitimlerinde sınıflarımızın düzenli olarak havalandırılması gerçekleştirilmektedir.

- Okul içerisinde hastalanan bir öğrencimiz olduğunda hızlı bir şekilde velilerimiz ile iletişime geçilerek, durum bilgilendirilmesi yapılmaktadır. Gerekli durumlarda ise en yakın sağlık kuruluşuna öğrencilerimiz ulaştırılmaktadır.

Velilere Düşen Sorumluluklar

Velilerimiz ile işbirliği içerisinde olmanın öneminin bilinciyle ilerlemekteyiz. Okul döneminde hastalıklardan korunma yolları içerisinde öğrencilerimizin sağlıkları için farklı tedbirlerle önlemlerimizi almaktayız. Bunun yanında özellikle okul sonrasında da velilerimizle birlikte öğrencilerimizin sağlıkları için çalışmalar gerçekleştirmekteyiz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Ankara Keçiören Talia Yaşar Bakdur Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)