Okul Dergimiz Kepenek’in İkinci Sayısı Hazırlandı

Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleştirdiğimiz etkinlileri kapsayan dönemlik okul dergimiz Kepenek’in ikinci sayısını hazırladık.

Sivas Valiliği himayelerinde ve Sivas Millî Eğitim Müdürlüğü’nün koordinatörlüğünde yürütülen HEDEF Projesi kapsamında planladığımız çalışmalar devam ediyor. Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleştirdiğimiz etkinlileri kapsayan dönemlik okul dergimiz Kepenek’in ikinci sayısını hazırladık. Dergimize “Kepenek” ismini verirken “su gibi aziz ol!” sözü yankılanmıştı gönlümüzde. Kepenek isminin okulumuz için taşıdığı anlam bizlere rehber olmuştu. Kim bilir belki bir gün okulumuzun bahçesinde “Kepenek Suyu” adını taşıyan bereketli bir çeşme yeniden hayat bulur… İkinci eğitim-öğretim döneminde okul internet sitemizde haberini yaptığımız etkinlikleri dâhil ettiğimiz bu dergi, paydaşlarımızla aramızda bir köprü vazifesi görsün istiyoruz. Kimi zaman fark edilmeyen pek çok adımla ve yoğun bir emekle ilerliyor okul süreci. Öğrencilerimizin aktif olarak katıldıkları tüm bu çalışmalar pek çok kişi ve kurumun desteğiyle hayat buluyor. Eğitimi topyekûn bir toplumsal yaklaşımlar birliği olarak gördüğümüz için geniş bir satıhta süregelen her şeyi eğitimin ayrılmaz unsurları biçiminde değerlendiriyoruz. Her kelimeyi, her seslenişi, verilen destekleri, “benim de katkım olsun” diye el veren yürekleri, iyi hissettiren insani yaklaşımları; duyulmayı, değer verilmeyi, anlaşılmayı, tecrübeye ehemmiyet verilmesini önemsiyoruz.  Hazırladığımız bu dönemlik dergide belgelendirdiğimiz çalışmalara yer verdik. Belgelenen bu çalışmalardan başka, daha pek çok etkinlik yapıldığını da belirtmemiz gerekir. Sadece başlıklar hâlinde kısa bilgilerle sıraladığımız bu çalışmaların ayrıntılarına okul web sitemizden ulaşılabilir. Bütün bu faaliyetlerin düşünce, planlama, organizasyon, gerçekleştirme, sunum; kısacası emek verilen her aşamasında çabalayan öğrenci, öğretmen, idareci, yardımcı personel, veli ve diğer tüm paydaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

İkinci sayımızda gündemimiz daha çok deprem ve toplumsal dayanışma olarak şekillendi. 06 Şubat 2023, saat 04.17… Vaktin bu göstergesine; yıl, ay, gün, saat, dakika, saniye saniye her anına kilitlendik millet olarak. “Yüzyılın en büyük depremlerinin başında yer alıyor” denilen, uzmanların “büyük felaket” diye adlandırdıkları Kahramanmaraş ve çevresindeki on şehrimiz başta olmak üzere, uzak bölgelerde dahi hissedilen çok büyük bir yıkım yaşadık. Millet olarak tarifi zor acıları ve karmakarışık duyguları boğazımızda düğüm düğüm olan bir yumruyla taşımaya devam ediyoruz. Hepimiz zorda olan kardeşlerimize farklı biçimlerde yardım etmek istiyoruz. Devletimizin belirlediği resmî yardım mekanizmalarına destek olarak birlik ve beraberliğimizi göstermek için milletçe el ele verdik. Okulumuzda da yardım etkinlikleri düzenleyerek birlik, beraberlik ve kardeşlik hisleriyle ortak çalışmalar yaptık. Son yıllarda yaşanan salgın hastalık tedbirleri ve uzaktan eğitim uygulamalarıyla her birimiz farklı bir zamana dâhil olmuş gibiydik. Büyük deprem felaketi ile birlikte bu zaman dilimi adeta genişledi. Çocukların başta güvenlik ihtiyaçları olmak üzere çok yönlü olarak desteklenmesi için okulların açık olması ve akranlarıyla birlikte hareket edebilmeleri gerekiyor. “İnsan insan’ın şifasıdır” inancıyla atılan adımlar, çocukların el ele verip duygularını paylaşmaları ve hareket edip bir yaraya merhem olmak için didinmeleri çok önemli. Eve giderken karşılaştığımız küçücük ilkokul çocukları, kaldırım kenarına açtıkları minik sergi ile yaptıkları resimleri satıp deprem bölgesi için yardım toplarken, o ruhu taşıdıklarını kaç kez gösterdiler bizlere. Bazen su, bazen kalem, kimi zaman da kâğıttan yaptıkları çiçekleri satarken kibar bir seslenişle yardım çağrısı yapan güzel çocuklar… Zor zamanların umut çiçekleri çocuklar... Bir su gözesi gibi derinlerden sızan, mayasında türlü güzelliği barındıran, ferahlık ve bereket bahşeden berrak çehreli çocuklar... Yeniden ayağa kalkmanın, yola devam etmenin adı ve simgesi çocuklar…    

Kepenek’in birinci sayısında dergimizin ismini açıklamaya çalışmıştık dilimiz döndüğü kadar. Tekrar etmek istiyoruz ismin hikâyesini: Ne güzel bir sesleniş; “su gibi aziz ol!”… Suya hürmet eden gönülden su gibi taşan ne güzel bir niyaz bu. Su varsa hayat var, su varsa bolluk ve bereket, yanı sıra tatlı bir huzur var. Kepenek Suyu’nu hatırlarız, okulumuzun adını ne zaman söylesek. Bazıları için mekân, derin anlamlar içeren çok sayfalı kadim bir kitap gibidir. İnsan anılarını işlemişse okulun duvarlarına çocukluğundan beri; görünmez resimler, bilinmez hayaller resmetmişse, dile gelmez niyazlar üflemişse o duvarlara, mekân artık yuva olmuştur ona. İnsan “su gibi aziz ol!” diyebiliyorsa dört duvara ve bağlar kurup sessiz sedasız emekle beziyorsa orayı, yuvanın ferdi olduğunu hissettiğindendir bu. Biz dileriz ki öğrencilerimiz, bir yuva gibi görsünler okullarını. Zamanın hayhuyu içinde bazen boşa gittiğini düşündüğümüz adımlar vardır. Aslında o adımlardır bizi ilmek ilmek işleyen. Düştüğümüz yerden kalkışımız, sevinçlerimiz, başarılarımız, haksızlık karşısında yükselen sesimiz ve itirazlarımız, kırdığımız kalpler, incinen gönlümüz, minnet beslediğimiz bir dolu iyilik, şefkat ve merhamet, korku ve endişelerimiz; saymakla bitmeyen nefes gibi sayısız tecrübelerimiz… Okul, barındırdığı anlam dünyasıyla birlikte “yuva” adını alır bizim yüreğimizde. Dört duvarı yuva yapan ruha, inceliklere, kimi zaman dalgalanıp durulsa da o iklime hürmetimiz var. Bulunduğumuz noktadan daha iyisini düşlemekten, geçmişe özlem duyup geleceği düşünmekten vazgeçmiyoruz. Çünkü bir bütün olarak insan’ı temaşa ediyor, insan olabilmek için çabalıyoruz… Kepenek Suyu gibi aziz olun sevgili çocuklar, çocuklarımız…

Kepenek Okul Dergisi’nin birinci sayısına ulaşmak için TIKLAYINIZ

Kepenek Okul Dergisi’nin ikinci sayısına ulaşmak için TIKLAYINIZ

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Sivas Merkez Süleyman Sami Kepenek İlkokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)