Okul Başarısında Ailenin Rolü

OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ

Değerli velilerimiz, öğrencilerin okul başarısında ailenin rolü çok mühimdir.  Aile, öğretmen ve öğrenci iş birliği; sağlıklı bir eğitim-öğretim hayatı için elzemdir. Çocuğun en çok vakit geçirdiği ortam aile ortamıdır. Aile ortamının sağlıklı olması çocuğun da sağlıklı bir yaşam sürmesi ve sağlıklı bir eğitim-öğretim hayatı geçirmesinde büyük önem arz etmektedir. Peki aileler olarak üzerimize düşen görevler nelerdir bunlardan bahsedelim.

           Öncelikle çocuğumuzun hem bedensel hem de ruhsal olarak sağlıklı olduğundan emin olmalıyız. Sağlığın her şeyin üzerinde bir konu olması sebebiyle, çocuklarımızın herhangi bir rahatsızlığının olması diğer tüm yaşam becerilerinde de sıkıntı yaşamasına neden olacaktır. İkinci sırada çocuğumuzun temel ihtiyaçlarının karşılanması gelmektedir. Yeme-içme-barınma gereksinimini düzenli bir şekilde karşılamamız diğer yaşam faaliyetlerini sağlıklı bir şekilde devam ettirmesini sağlayacaktır. Çocuğumuzun kendini güvende hissetmesi de bir diğer önemli konudur. Çocuğun her türlü tehlikeden koruma altında olması kendini aile içinde, okul ortamında ve arkadaş ortamında güvende hissetmesi, ailenin çocuğa göstermiş olduğu ilgiden doğacaktır. Tüm bu konular olması gerektiği düzeyde olduğunda öğrenci okula yönelik ilgisinde ve sorumluluklarını alma konunda kendini hazır hissedecektir.

           Önemli konulardan bir tanesi de çocuğumuzu iyi tanıyabilmektir. Çocuğunuz diğer kişilerle karşılaştırılamayacak kadar özeldir ve yaşam şartları, özellikleri, duyguları farklıdır. Bu nedenle başkalarıyla karşılaştırmaktan uzak durmalıyız. Benim çocuğumun yeteneği nedir? İlgisi hangi konularda ve değer verdiği kavramlar neler? Benim çocuğumum kapasitesi ne kadar? Bunları belirleyebilmek için de uygun şartların sağlanması gerekiyor. Örneğin bir ders için yeterli imkanlar sağlandığında ve öğrenci dersi; dinleyerek, not alarak, notlarını tekrar tekrar çalışarak, anlamadığı noktalar üzerinde durup hocalarından yardım alarak yeterince soru çözdükten sonra hala hiçbir ilerleme sağlanamıyorsa yüksek ihtimalle o derse yönelik yeteneği geliştirilmeye ihtiyaç duyuyor olabilir. Yine de bu ders üzerinde çalışması gerektiği fakat kendisini de çok yıpratmaması gerektiği konusunda ona telkinde bulunmamız gerekmektedir.  Çocuğumuzun yetenek alanını çok iyi keşfetmemiz gerekiyor. Çeşitli kurslara göndererek küçük yaşlardan itibaren her türlü alanla tanıştırılması ve hangisinde ilerlemek istediğini kendisine bırakmamız uygun bir adım olacaktır.

          Ebeveynler olarak yukarıda bahsettiğimiz konuları hallettikten sonra çocuğumuza derslerdeki başarısı konusunda destek olmalıyız. Bununla beraber çocuğumuza şu mesajı vermemiz çok önemlidir: "Sen ne olursa olsun bizim için değerlisin ve bizler senin başarılı olmanı, senin ilerde daha iyi bir gelecek kurman için istiyoruz. Sen başarılı olsan da olmasan da bizim sana olan sevgimiz devam edecek." Bu mesaj oldukça önemlidir. Daha sonra çocuğumuza ders için gerekli araç gereçlerinin ve gerekirse ek kaynakların temini konusunda destekte bulunmalıyız. Ev ortamında çocuğun kişisel özellikleri dikkate alınarak bir ders çalışma ortamı hazırlamalıyız. Isı, ışık ve ses ayarlarının iyi yapılması önem arz etmektedir. Ders takibi noktasında çocuğu çok sıkmadan, çok da serbest bırakmadan orantılı davranışlarda bulunmalıyız. Çocuğumuzun doğru ders çalışma tekniğini geliştirmesinde onun yanında olarak, gerekirse öğretmenleriyle ve rehberlik ve psikolojik danışma servisiyle iletişime geçerek yardım istemeliyiz. İlgili bir ebeveyn olmak, iş yoğunluğumuzun arasında çocuğumuza vakit ayırabilmek okul başarında etkili olacaktır ve daha önemlisi çocuğun kendine olan öz güveninde, yapabilecekleri noktasında ona cesaret verecektir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kahramanmaraş Onikişubat 19 Mayıs Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)