Öğretmenlerimizle Güvenli İnternet Semineri!

Okulumuz öğretmenleriyle online güvenli internet semineri düzenledik.

10 MADDEDE GÜVENLİ İNTERNET

Hayatın neredeyse her alanında evimizde, cebimizde, kafelerde, restoranlarda, AVM'lerde ve aklınıza gelebilecek her türlü ortamda interneti özgürce kullanabiliyoruz. Bu denli büyüyen ve gün geçtikçe gelişmeyi sürdüren internetin, gerek sosyal gerekse iş hayatındaki olumlu katkıları yadsınamaz ancak kimi zaman da pek çok olumsuz durumla da bizi yüz yüze bırakabiliyor. İşte bu noktada olumsuz durumları yaşamamak ya da en azından minimuma indirmek adına birtakım önlemler almak gerekiyor. Peki güvenli internet kullanımı için yapılması gerekenler neler, gelin bir gözden geçirelim...

1. Kişisel Bilgileri Profesyonel ve Sınırlı Tutun

Potansiyel işveren veya müşterilerin kişisel ilişki durumunuzu veya ev adresinizi bilmesine gerek yok. Uzmanlık alanınızı, profesyonel geçmişinizi ve sizinle nasıl iletişim kuracaklarını belirtmiş olmanız yeterlidir. Şahsi bilgilerinizi tanımadığınız milyonlarca yabancı kişiye kendi ellerinizle teslim etmeyin.

2. Gizlilik Ayarlarınızı Açık Tutun

Pazarlamacılar sizin hakkınızda her şeyi bilmek isterler aynı zamanda hackerlar da ister tabii. Her ikisi de internet taramalarınızdan ve sosyal medya kullanımınızdan bir çok şey öğrenebilir. Bunun önlemini alabilmeniz için hem web tarayıcıların hem de mobil işletim sistemlerin gizliliğinizi çevrimiçi korumak için çeşitli ayarlar bulunmaktadır. Ayrıca Facebook, Instagram ve Twitter gibi büyük sosyal medya uygulamalarının da gizlilik artırıcı ayarları mevcut. Bu ayarlar içerisinden aradıklarınıza erişebilmeniz bazen çok zor olabilir. Çünkü şirketler kişisel bilgilerinizi pazarlayıp maddi gelir elde etmek için kullanıyorlar. Dolayısıyla bu bilgileri gizli tutmakta ne kadar zorlanırsanız bu durum onların işlerine gelecektir. Burada sizin yapmanız gereken tüm bu güvenlik ayarlarını detaylı bir şekilde gözden geçirip önemli olanlar başta olmak üzere tüm güvenlik ayarlarınızın açık olduğundan emin olmalısınız.

3. Gördüğünüz Her Linke Tıklamayın

Tehlikeli bir semtte yürümeyi tercih etmezsiniz değil mi? O zaman tehlikeli web sitelerinde de dolaşmamalısınız. Siber suçlular, bu tarz tehlikeli gibi gözükmeyen ancak içerisinde bir çok tuzak barındıran sahte içerikleri birer yem olarak kullanırlar. Siber suçlular bir çok insanın arama yaptıkları esnada buldukları kaynaklar şüpheli dahi olsa merak duygularına yenik düşeceklerini ve içeriklerin cazibelerine kapılıp gardlarını indireceklerini biliyorlar. Bu tarz dikkatsiz tıklamalar sonucunda kişisel verilerinizin açığa çıkabileceği gibi elektronik cihazlarınıza malware diye tabir edilen kötü amaçlı yazılımlarınyüklenmesine de sebebiyet verebilir. Dolayısıyla içinizdeki dürtülere direnerek o şüpheli gördüğünüz içeriklerdeki linklere tıklayıp hackerlara sizi hacklemeleri için fırsat tanımamalısınız.

4. İnternet Bağlantınızın Güvenli Olduğundan Emin Olun

Halka açık bir yerde, örneğin herkese açık bir Wi-Fi bağlantısı kullanarak çevrimiçi olduğunuzda, artık cihazınızın güvenliğinin üzerinde doğrudan kontrolünüz olmadığını bilmelisiniz. Bu sebepten dolayı siber güvenlik uzmanları birliği dış dünya ile bağlantı kurduğunuz halka açık özel ağlar ile ilgili oldukça endişeliler. Onların tavsiyesine göre eğer banka hesap numaranız gibi önemli bilgileri girecekseniz önce cihazınızın bağlandığı ağın güvenli olduğundan emin olmalısınız. Eğer güvenlik ile ilgili herhangi bir şüpheniz varsa, güvenli bir Wi-Fi ağına bağlanana kadar beklemelisiniz.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Gaziantep Şahinbey Elif Kaplan Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)