Öğrenciyi Motive Etmenin Yolları

 ADNAN MENDERES İMAM HATİP ORTAOKULU KTS RAPORU Konu:Uzaktan eğitim sürecinde öğrencileri motive etmenin yolları 

 

 

Dünyayı etkisine alan koronavirüs 7'den 70'e yaşam alışkanlıklarımızda çok önemli değişikliklere yol açarken, en önemli değişikliklerden biri hiç şüphesiz uzaktan eğitime geçilmesi, örgün eğitimin tüm seviyelerinde derslerin uzaktan ve çevrim içi ortam üzerinden verilmesi oldu. 

Koronavirüs sürecinde çocuk ve ergenlerin dikkatlerini ders içeriğine odaklamalarını sağlamada ve uzaktan eğitim sürecinin tatil olmadığını fark ettirmede öğretmenlere ve ebeveynlere önemli görevler düşüyor. Uzaktan ve çevrim içi verilen eğitimde sınıf ortamındaki kadar dikkat ve konsantrasyon gerektirdiği için bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.  

Bu konu kapsamında Okul Psikolojik Danışmanı Buse Akkuş tarafından tüm sınıf düzeylerine 'motivasyon' ile ilgili Powerpoint sunusu kullanılarak bilgilendirme yapılmış olup ders sonunda öğrencilerle 'Motivasyon Turu' isimli etkinlik yapılmıştır. İlgili etkinlik ekte belirtilmiştir. Haftalık çalışma programı oluşturma alışkanlığı üzerine dönemin başından beri yapılan çalışmalar yinelenmiştir. Öğrencilerin motivasyon kaybı, gelecek kaygısı, hedef belirleme gibi konularda yaşadıkları sorunları birebir psikolojik danışmanla görüşerek gerekli yardımları alabilecekleri öğrencilere ve öğretmenlere hatırlatılmıştır. Öğretmenlere, bu konuyla ilgili dersleri esnasında yaşadıkları ya da daha sonrasında gözlemledikleri problemleri rehberlik servisine iletmeleri gerektiği belirtilmiştir.  

Öğretmenlerden;  

1)Dersleri daha ilgili çekici hale getirmeleri,  

2)Mümkünse öğrencilere her konu ve kazanımla ilgili etkinlik yaptırmaları,  

3)Eğlenceli ödevlendirme yolunu seçmeleri,  

4)Gereken zamanlarda sınıf rehberliği yaparak öğrenciyi anlama yoluna gitmeleri istenmiştir. 

Ebeveynlerine düşen görevler; 

1)Çalışma ortamını düzenleyin. Her çocuğun ders çalışmak için belirli bir alanı ve masası olmalı. Çocuğunuzun çalışma ortamının yeterince aydınlanmasına, çevrede görsel ve işitsel çeldiricilerin olmamasına özen gösterin. Görsel çeldiricilere duyarlı olan çocuklarda çevresel görüş alanının karton bölmelerle sınırlandırılması, bedensel çeldiricilere hassas çocuklarda ise oturuş pozisyonunun yastık, minder ve benzeri desteklerle düzenlenmesinde fayda var. 

2)Ekran karşısında geçirdiği zamanı düzenleyiniz. Ders dışında ekran karşısında geçirdiği zamanı düzenleyin. Yemek masasında cep telefonlarını bulundurmamaya, oyun ve eğlence için belli bir süre belirlemeye, geceleri yatmadan en az yarım saat önce evdeki telefon, tablet ve akıllı telefonların kapatılmasına özen gösterin. Uzaktan eğitim sırasında ders kaynağı dışında çevrede telefon/ tablet bulundurmayın. Çocuğunuzla günlük planını ve yapması gerekenleri birlikte hazırlayın ve ancak bu görevlerini tamamlandıktan sonra oyun ve eğlenceye zaman ayırabileceğinin altını çizin. 3)Günlük tutmalarını sağlayın. Çocuğunuzun mümkün olduğu kadar düzenli bir günlük tutması, bu günlüğe o gün için düşünceleri, duyguları ve öğrendiklerini kısaca not alması fayda sağlayacaktır 4)Egzersiz yapmasına ve sağlıklı beslenmesine dikkat edin. Evde zaman geçirmek özellikle hareket etme ihtiyacının daha belirgin olduğu çocuklar için zor bir süreç olduğundan bu durum dikkatlerini toplamalarını engelleyebilir. Diğer yandan, çocuklar kendilerini oyuna veya bir etkinliğe kaptırdıklarında öğünlerini atlayabilir veya sağlıksız içerikli besinlere kapılabilir. Her iki durum da çocukların ders içeriğine odaklanmalarını engelleyecektir. Güne ailece yapılacak 10- 15 dakikalık bir egzersizle başlamak ve öğünleri önceden programlamak çocukların evdeki zamanı daha verimli geçirmelerini sağlayacaktır. 5)Sürekli akademik başarıyı vurgulamaktan kaçının. Anne babaların izolasyon süresinde akademik başarıya odaklanmaları ve sürekli ders çalışmaya vurgu yapmaları çocuklarda yılgınlık, umutsuzluk veya inatlaşma gibi tepkilere yol açabilir. Bunun yerine izolasyon sürecinin tüm aile için bedensel, ruhsal ve eğitsel gelişimi destekleyecek bir fırsat olduğunu vurgulamak faydalı olacaktır. İzolasyon süresince çocukların arkadaşları ile telefon ve görüntülü görüşmelerle iletişimlerini sürdürebilmelerine, gün içinde bir kaç dakika da olsa aile üyelerinin hisleri ve yaşadıkları hakkında konuşmalarına fırsat verin. 

yapılan bu etkinlikte emeği geçen Okul Rehber Öğretmeni Buse Akkuş'a teşekkür ederiz.

 

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Mardin Kızıltepe Adnan Menderes İmam Hatip Ortaokulu

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)