Öğrencilerin Sınav Kaygısını Yenmelerine Nasıl Yardım Edebiliriz?

Hızlı kalp atışları. Terli avuç içleri. Belirsiz düşünceler. Birçok öğrenci için sınavı geçmenin önündeki engel bilgi değil, hissettikleri sınav kaygısıdır.

Stres ve kaygı, öğrencilerin sınavlara konsantre olma becerilerine zarar verebilir, bu da düşük performansa ve nihayetinde okulda başarılı olma ihtimallerinin düşmesine sebep olur. Yapılan yeni bir araştırma ise etkili bir çözüm ortaya koyuyor: Öğrencileri, stresi bir yük olarak görmek yerine destekleyici bir etken olarak görmeye yönlendirmek. Araştırmada, sınavdan hemen önce yapılan on dakikalık basit bir yazı alıştırmasının, öğrencilerin stresi onlara yardımcı olabilecek "faydalı ve enerji verici bir güç" olarak görmelerini sağladığı gözlemlendi.

Bu yazı alıştırmaları en çok da, sıralamanın aşırı önemli olduğu sınavlara karşı daha hassas olan düşük gelirli öğrencilerin işine yaradı. Varlıklı akranlarının okuldaki başarı şanslarını artıran farklı kaynaklara – özel öğretmenler gibi – erişimleri olabilir, ancak düşük gelirli ailelerden gelen öğrenciler başarılı olmak için daha büyük bir baskı hissedebilirler. Çünkü "hata yapma lüksleri yoktur" ve bu düşünce de başarısızlık ihtimalini artırır.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Mardin Dargeçit Dargeçit Ilısu Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)