Öğrenciler ve Veliler İçin Tatili Verimli Geçirmenin Yolları!

Çocukların hem dinlenmeleri, hem eğlenmeleri hem de okula gittikleri dönemde zaman bulamadıkları etkinlikleri ve faaliyetleri gerçekleştirmeleri için fırsat yaratan yarıyıl tatilinin hem öğrenciler hem de veliler için iyi bir fırsattır.

İşte öğrencilerin yarıyıl tatilini verimli geçirmek için uygulaması gerekenler;

    •    Birinci dönem aldığı tüm dersleri ve anlatılmış olan konu başlıklarını bir kâğıda yazmak.
    •    Tüm konu başlıklarından en az bir tane test edinmek.
    •    Bu konu başlıklarından hangilerine ne kadar hâkim olduğunu anlamak için her birinden 1 adet test çözmek.
    •    Bu testlerin sonuçlarına göre hangi derslerin hangi konularını tekrar çalışacağını belirlemek.
    •    Belirlediği derslerin o konularını tekrar çalışarak, üzerlerine test çözmek.
    •    Bu konular ile ilgili kafasına takılan her türlü soruyu bir yere not ederek, ikinci dönem başında ilgili öğretmenlere sormak için hazırlık yapmak.
    •    30-40 dakikalık periyotlar halinde çalışmak ve 10 dakikalık molalar vermek
    •    Bu molalarda yapılacak şey sadece uzanmak, balkonda oturmak olabilir; ama kesinlikle cep telefonu, televizyon ya da bilgisayar ile ilgilenilmemelidir. Önemli olan yeni bir bilginin beyne giriş yapmasını engellemektir.

Ders çalışma seanslarının ve molaların toplam süresi 3 saati geçmemelidir. Ancak öğrencinin çok eksiği varsa ve 3 saatten fazla çalışması gerekiyorsa yapması gereken öğrenciden öğrenciye değişir. Bazıları için tüm sorumlulukları bir seferde bitirmek gerekir; çünkü uzun bir ara verdiği zaman tekrar yoğunlaşıp derse geri dönemez. Bazı öğrenciler ise uzun saatler boyunca çalıştığı zaman verimi giderek düşer; uzun bir araya ihtiyaç duyar.

Bunun yanında, öğrencinin kendisine has öğrenme tarzını ve kendisine uygun öğrenme ortamını bilmesi de önemlidir. Okullardaki rehberlik servislerinden bu konuda destek alan çocuklar, edindikleri bu bilgiler ile daha verimli çalışma ortamları yaratabilir ve daha etkin çalışabilirler.

Velilere düşen görevler;

Veli olarak çocuğun ihtiyaçlarına kulak vermek yapılabilecek en önemli görevdir. Yukarıda sıralanan aşamalar konusunda çocuğa yardımcı ve yol gösterici olmakla işe başlanabilir. Bunu yaparken, yaş gurubuna göre farklı tavırlar sergilemek gerekir.

Ortaokul öğrencileri konusunda temkinli olmak gerekir. Bu çocuklar, hem ilkokul hem de lise öğrencisi özellikleri gösterebilirler. Çocuğun özelliklerine göre onunla vakit geçirmek ya da arkadaşları ile vakit geçirmesi konusunda destek olmak yollarından birisi seçilebilir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Muğla Yatağan Turgut Şehit Güngör Çetinkaya Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)