Neden Tiyatro?

Tiyatro Kulübü öğrencilerimiz neden tiyatro yapmaya karar vermişler kendilerine sorduk, anlattılar:

Neden  Tiyatro?

Merhaba, ben Nezaket Sena Kahri ama genellikle Sena adımı kullanıyorum. Neden tiyatroyu seçtim, çünkü küçüklükten beri hep diğer insanların ne yaşadığını ne hissettiğini çok merak ediyordum. Ve ondan sonra yavaş yavaş insanların ne yaptığını gözlemleyip onları taklit ettim. Bende bu oyunculuk yeteneğinin olduğunu gördüm. Ve evde televizyon izlerken kimse olmadığında kendimi o karakterler arasında yeni bir karakter olarak kurguluyordum. Bu yeteneği geliştirmemde ve fark etmemde en büyük farkındalığı bir televizyon programı olan ve hâla devam eden “Çok Güzel Hareketler Bunlar” yardımcı oldu. Küçüklükten beri hep bunu yapardım tâ ki büyüyene kadar. Büyüyünce: ”Ben niye sadece bu yeteneğimi kendime sergiliyorum?’’ diye sordum. İşte o zaman yeni bir başlangıç yaptım. Kendimin farkına vardım. Ve bu tiyatro en çok sevdiğim hobilerimden biri oldu aynı Galatasaray gibi. Tiyatro benim için bir eğlence bir tutku daha nasıl sayabilirim benzersiz bir şey. Tabi herkes de bu yetenek bulunmayabilir. Ama insanlar zaten doğuştan beri oyuncu değil mi? İnsanlar doğar büyür ve birbirlerini taklit ederler tâki kendini bulana kadar. O zamana kadar çevredekilere bir oyun oynamazlar mı? Bence bu da bir tiyatro sonuçta kendin değilsin. Kendini daha bulamamışsın. Ama kendini bulduğunda bu oyunun içinden çıkar ve özüne döner. Tiyatro da aslında benim için böyle… Neyse lafı fazla gevelemeyeyim, tiyatro benim için sanattan öte bir şey ve bunu yapmaktan çok hoşlanıyorum yazımı ve düşüncelerimi okuduğunuz için teşekkür ederim. :)

                                                                                                                                                                   01.12.2023

                                                                                                                                                        NEZAKET SENA KAHRİ  10/E

 

 

NEDEN TİYATRO?

Selam:)

Benim için tiyatro tek bir kişinin değil, her bireyin kendi için düşünmesi ve olması gerektiği kişinin içinden çıkıp başka biri olarak karakterini yansıtmasıdır. Tiyatroyu seçmemin nedeni; hayatın bize verdiği zorunlu durumlar nedeniyle olmamız gereken o kişinin yani karakterimizin bizi etkilemeden başka bir karaktere hayat vermemizi sağlayabilmesi ve bunu yaparken eleştirici üslubun bizi üst düzeyde değiştirmesidir.

Hepimiz ayna karşısında kendimize saatlerce bakabiliriz öyle değil mi? Kendimizi inceleyip duygularımızı kontrol etmeye çalışmayı deneriz. Olaylar karşısında nasıl tepki vereceğimizi bizden daha iyi kim bilebilir ki? Kimi zaman tepkilerimizi ve duygularımızı kontrol etmekte zorlansak da tiyatro ile tepkilerimizin ve duygularımızın üzerinden geçerek kendimiz için daha iyi bir olanak sağlarız. Tiyatroyu kendim için yeri geldiğinde bir aktivite, yeri geldiğinde ise hayatıma değer katan, kendimi geliştirmeme yardımcı olan ve kesinlikle bir sanattan daha fazlası olarak düşünüyorum. Sonuç olarak tiyatroyu seçmemin en temel sebebi; hayatıma yön verebilen bir sanatın eğlenceli yönüyle beni mutlu edebilmesi ve hayatın karışık düzeninin ortaya koyduğu olayları yansıtabilmesi oldu. Peki ya sizin hayatınızı güzelleştiren sanat dalı hangisi oldu? 

                                                                                                                                                                                                                01.12.2023

                                                                                                                                                                                                                Ecrin ÖZER

                                                                                                                                                                                                                    10/E

Neden Tiyatro

     Tiyatro yapmak istedim çünkü derdimi insanlara tiyatroyla anlatmak istedim. Bazı hikâyeleri tiyatroyla canlandırabilirdim, o yüzden de tiyatroyu seçtim. Çocukluğumdan beri sahneye çıktım diyemem ama çok küçüklükten beridir tiyatro izlerdim. Sahnenin gücünü, sanatın ne kadar değerli olduğunu Çok Güzel Hareketler Bunlar ’da gördüm. Tiyatroyu seçmem kesinlikle tesadüf değildi. O yaradılışla ilgili. Ben küçükken çok çocuk severdim. Annemin günleri olurdu. O günlerde eve gelen bütün çocukları benim yanıma gönderirlerdi. Ben onlarla oyun oynardım. Sonra şiirler, hikâyeler okudukça bunların insana ait olduğunu fark ettim. Bu nedenle de tiyatroyu seçtim. İnsanların tiyatro içinde yer almak istemelerinin temel nedeni “oynamak” tır. Yani tiyatronun temelinde “oyun” olmasıdır. İnsan oynar! Bir çocuk hiçbir alet, oyuncak vs. olmadığı halde tek başına saatlerce oyun oynayabilir; hem de hiç sıkılmadan. Oyun, henüz anne rahmindeyken, bize bahşedilmiş bir güçtür. Doğumdan ölüme kadar, başta kendimizi sonra dünyayı anlamak ve anlamlandırmak adına, bu gücü kullanırız. Fakat anlamlandırmaya çalıştığımız dünyanın katı kuralları, bizi bir an önce ölüme yaklaştırmak için, daha çocukken bizi yaşlı bir insana dönüştürmek ister. Yaşamı eğlenceli ve yaşanılır kılan gücümüzü, oyunu, bizden alır ve anlamsızlığın içine hapseder. Bu yüzden bence tiyatro, insanı, insanca, insanla anlatan en lazım sanat dalı. Tiyatro ile uğraşmak demek dünyanın ortasında duruyor olmak demek. İnsanlar, insanlar, insanlar.

Değişik çizgilerde, değişik karakterlerde, değişik dillerde, değişik ırklarda. Ama ben öyle bir yerdeyim ki, dünyanın en demokratik pencereleri var bulunduğum yerde.

Tiyatroda herkesin yaşadığını yaşıyorsunuz. Herkesin hissettiğini hissediyorsunuz, herkesin koşullarına giriyorsunuz; ne acılar, ne heyecanlar, ne değişik aşklar yaşayabiliyorsunuz. Hayatı uzatan, katlayan, o ölçüde de yorucu bir dünya. Ama ne güzel demiş Shakespeare; "olmak ya da olmamak, iste bütün mesele bu."   

                                                                                                                                                                                                               01.12.2023

                                                                                                                                                                                                        Yağmur ATALMA 10/D

 

               

Tiyatronun Büyüsü: Bir Tiyatro Oyuncusunun Tercihinin Nedenleri ve İzlenimleri

 

Tiyatro, insanları derinden etkileyen ve büyüleyen bir sanat formudur.

Birçok yetenekli oyuncu arasından bazıları tiyatroyu tercih etmiştir.

Bu yazıda, neden tiyatroyu tercih ettiğimi ve bu yoldaki izlenimlerimi keşfedeceğiz.

 

İnsan Hikayelerine Bağlılık:

Ben, tiyatronun insan hikayelerine olan bağlılığı nedeniyle bu sanat dalını tercih ettim.

Tiyatro, insanların deneyimlerini, duygularını ve hayallerini sahneye taşır.

Oyuncu, karakterler aracılığıyla insan doğasını anlamaya ve seyirciye derin bir şekilde dokunmaya olanak tanıyan bu özelliği nedeniyle tiyatroyu seçmiştir.

 

Sahne Deneyiminin Canlılığı:

Tiyatro, canlı performansın benzersiz bir deneyimini sunar.

Bir oyuncu, sahnede gerçekleşen anlık etkileşimlerin ve enerjinin büyüsüne kapılmıştır.

Sahne, her seferinde farklı bir deneyim sunar ve oyuncuya anında geri bildirim sağlar.

Bu canlılık ve anlık tepkiler, tiyatronun onu diğer sanat formlarından ayıran özellikleridir.

 

Yaratıcılığın Özgürlüğü:

Tiyatro, oyunculara yaratıcılıklarını serbestçe ifade etme fırsatı sunar.

Sahne, oyuncunun kendini keşfetmesine, sınırlarını zorlamasına ve karakterler aracılığıyla farklı dünyalara adım atmasına olanak tanır.

Bir tiyatro oyuncusu, tiyatronun yaratıcılığın sınırlarını zorlama ve kendini ifade etme özgürlüğü sağlama potansiyelini sevmiştir.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Denizli Merkezefendi Hilmi Özcan Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)