Nasıl Daha Verimli Öğreneceğini Biliyor Musun?

 Sevgili Öğrencilerimiz ders çalışma yöntemleri ve öğrenme stilleri hakkında. bu konuda çoğu öğrenci hangi şekilde ders çalıştığında kendisi için daha verimli olacağınının farkında olmadığı için verimli ders çalışma yöntemlerine ve öğrenme biçimlerine dikkat etmemektedir. Sevgili öğrenciler ikinci belgeyi de incelemeniz bu konuda size oldukça faydalı olacaktır.

meb_iys_dosyalar/46/10/240483/dosyalar/2021_10/21141035_Daha-Verimli-Calismak-Icin-Ogrenme-Stilleri.docx

NASIL DAHA VERİMLİ DERS ÇALIŞABİLİRSİN BİLİYOIR MUSUN?

 

ÖĞRENME STİLLERİ

Öğrenme stilleri tipik olarak öğrenci-öğretmen bağlamında kullanılsa da, yaşamımız boyunca öğrendiğimiz gerçeğini göz ardı edemeyiz. En yüksek eğitim seviyenizden mezun olduktan sonra, yeni şeyler hakkında nasıl bir şeyler öğreneceksiniz onunla ilgili tercihlerde bulunmalısınız.

Farklı Öğrenme Stilleri

Öğrenme stilleri genellikle duyusal tercihlere göre kategorilere ayrılır.

  1. Görsel Öğrenme
  2. İşitsel Öğrenme
  3. Kinestetik Öğrenme
  4. Sözel (okuma ve yazma) Öğrenme

Neil Fleming, 1987'de bu farklı öğrenme stillerini tanımladı ve İngilizce baş harflerini kullanarak VARK modelini oluşturdu.

1) Görsel Öğrenme

 

Mekansal öğrenme olarak da bilinen görsel öğrenme, görsel uyaranlarla öğrenmeyi ifade eder. Duyusal algıları en güçlü olan öğrenme biçimdir. Görsel öğreniciler bir şey öğrenirken sık sık grafik, diyagram, karalama, harita ve renkler gibi görsel pekiştiricilere başvururlar. Sosyal Bilimler Araştırma Ağı'nın verilerine göre nüfusun %65'i görsel öğreniciden oluşması en yaygın öğrenme tarzının bu olduğunu göstermektedir.

Görsel öğrenenler görüntüleri kolayca yerleştirip hatırlayabilir. Görüşleri en büyük güçleri oldukları için, çevrelerindeki ufak değişiklikleri bile kolayca görebilirler. Çok detay odaklı ve notlar ile çalışırlar.

Matematikte, sadece bölümlerin formülleri için ayrı bir tablo oluşturabilir ve odanızın duvarına yapıştırabilirsiniz. Bilinçsiz olsa bile, bilgi aklınıza kazınacaktır. Düzeltme yaparken, bilgi kartı kullanabilirsiniz. Bir dizüstü bilgisayarda öğreniyor iseniz farklı yazı tipleriyle denemeler yapabilirsiniz.

2) İşitsel Öğrenme

 

İşitsel öğrenenler, bilgiyi görmekten çok duyarak öğrenirler. Nüfusun % 30'u işitsel öğrenen kişilerden oluşur. Dersleri dinleyerek, şarkılar ve tekerlemeler yoluyla ezber yaparak öğrenirler (ilköğretim öğrencileri). Ya da bilgiyi yüksek sesle tekrarlamayı tercih ederler. Okumaya gelince yavaş olabilirler, ancak sözlü olarak açıklamada çok iyi iyidirler.

İşitsel öğrenenler iyi bir tartışmacıdır. Ses ve tondaki ince değişiklikleri fark edebilirler. Tipik olarak iyi iletişim becerilerine sahip olurlar. Bu sayede kişiler arası becerilerde de iyidirler. Uzun dersleri anlarlar, hikaye anlatmada iyidirler ve diğer dilleri kolayca öğrenme eğilimindedirler.

İşitsel bir öğrenciyseniz, evde tekrar gözden geçirilebilecek dersleri kaydetmeyi deneyin. Teoriyi bir ritm içine sokup ondan bir şarkı yaparak teorileri öğrenmeye çalışın. Öğretmenler, işitsel öğrenen öğrencilerden, anladıkları bilgiyi sözlü olarak söylemelerini istemeli ve gözden geçirme sırasında  cevaplarını sesli olarak okumalarına izin vermelidirler. İşitsel öğrenenler sözlü sınavlarda yazılı sınavlardan daha iyi performans gösterirler.

3) Kinestetik Öğrenme

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Kahramanmaraş Nurhak Nurhak Çok Programlı Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)