Mesleki Yönelim Sürecinde Ailenin Rolü

MESLEK SEÇİMİNDE AİLENİN ROLÜ

MESLEK SEÇİMİNDE AİLENİN ÖNEMİ

 

►Gözlemleri ve görüşleri ile çocuk ve gençlerin bir mesleğe yönelmelerinde ve bir mesleği seçmelerinde kolaylaştırıcı ve destekleyicidir.

► Meslek seçiminde önemli olan karar verme, amaç belirleme, plan yapma vb. konularda çocuk ve gençlere destek olurlar.

► Çocuk ve gençlerin mesleklere, eğitim-iş hayatı ve çalışmaya ilişkin olumlu ya da olumsuz tutum geliştirmelerine yol açarlar.

► Aile içinde verdikleri mesajlarla çocuk ve gençlerin meslekleri keşfetme ve tanımalarına yardımcı olurlar.

► Çocuk ve gençlerin ilgi, yetenek ve mesleki değerleri ile meslekler arasındaki ilişkileri anlamalarında önemli bir rol oynarlar.

► Çocuğun özelliklerine uygun eğitimöğretim ortamını hazırlamada önemli rol oynarlar.

► Bir işte çalışmanın gereği ve öneminin farkına varmalarını sağlamak için çocuk ve gençlere model olurlar.

► Çocukların meslekleri tanımaları ve meslekler hakkında bilgi edinmeleri çok küçük yaşlardan itibaren başlar. Doktora gider doktor, otobüse biner, şoför olmayı ister. Büyüdükçe ve kendini tanıdıkça çeşitli mesleklerden hangisine yöneleceğine karar verir.

► Okuldaki öğretmenleriyle sıkı işbirliği içinde olalım ve dersleri ile meslekler arasında bağlantı kurması için destek verelim.

► Okulun psikolojik danışmanı ile görüşelim, okulda verilen mesleki rehberlik ve danışmanlık hizmetlerinden en iyi biçimde yararlanması için destekleyelim.

► Çocuğumuzla ilgili beklentilerimizin gerçekçi olmasına dikkat edelim öğretmenleriyle ve psikolojik danışmanı ile işbirliği yaparak potansiyelini (zeka düzeyi, dikkat süresi, öğrenme stili vb ) en iyi biçimde kullanabilmesine ve gerçekçi hedefler koymasına yardımcı olalım.      

 

 

 

 

Kariyer seçiminde aile etkisi ve rolü çok fazladır. Bu sebeple aileler çocuklarına özenle yaklaşmalıdır. Meslek seçimi gibi hayata yayılan bir kararda aileler çocuklarını belirli kalıpların içine sokmamalı ve isteklerini görmezden gelmemelidir. Hem başarılı hem de mutlu kişilerin geçmiş yaşantısı incelendiğinde sevdiği ve ilgi duyduğu alanda eğitim aldıkları görülür. Kariyer yolculuklarını sevdiği yönde şekillendiren kişiler zaman içerisinde bulundukları alanda fark yaratan beceriler geliştirmeye de başlar. 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Giresun Şebinkarahisar Şebinkarahisar Anadolu İmam Hatip Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)