Mesleki ve Teknik Eğitim Konulu Seminer Çalışması

OKULUMUZ 8. SINIF ÖĞRENCİLERİNE, OKUL REHBER ÖĞRETMENİMİZ YUSUF GÜLLE TARAFINDAN MESLEKİ VE TEKNİK EĞİTİM KONULU EĞİTİM VERİLMİŞTİR. MESLEKİ EĞİTİMİN GEREKLİLİĞİNDEN BAHSEDEN REHBER ÖĞRETMENİMİZ MESLEK LİSELERİNİN BU KONUDA NE KADAR ÖNEMLİ OLDUĞUNU BELİRTMİŞTİR.

  Çıraklık eğitimi 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamına alındı:

 

ü6764 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle yaygın mesleki eğitim kapsamında bulunan çıraklık eğitimi zorunlu örgün ortaöğretim kapsamına alınmıştır. İş başı eğitimi ile usta yetiştirilmesi sağlanarak sektörün nitelikli işgücü ihtiyacının karşılanması için önemli bir adım atılmıştır.

üMesleki eğitim merkezlerinde verilen çıraklık eğitiminin zorunlu ortaöğretim kapsamına alınması ile hem okuyup hem de para kazanarak hayata erken atılmak isteyen gençlerimize ve ailelerine de yeni bir alternatif ortaöğretim imkânı sunulmuş oldu.

üUstalık programlarının verileceği 4 yıllık süre zarfında isteyenler fark derslerini de vererek lise mezunu olabilecekler ve isterlerse üniversite sınavlarına girerek yükseköğretime devam edebilecekler.

üUstalık programlarına devam eden öğrencilerimiz için pansiyon imkânı sağlanmıştır.

üİşletmeler, ihtiyaçları doğrultusunda nitelikli işgücünü yetiştirmek amacıyla kendi bünyelerinde ustalık programları açabilecektir. Bu işletmelere talep etmeleri halinde Bakanlığımızca program ve öğretmen desteği sağlanacaktır.

 

Öğrencilere beceri eğitimi ve staj için kapılarını açan işletmelere devlet desteği sağlandı:

 

üÖğrencilerin işletmelerde gerçek iş ortamında yaptıkları beceri eğitimleri ve stajlar nitelikli bir mesleki eğitim için büyük bir önem arz etmekte. İşletmelerde beceri eğitimi ve staj yaptırmakla yükümlü bulunan işletmeler tarafından öğrencilere ödenen asgari ücretin en az %30’una tekabül eden 380 TL’nin 2/3’ü olan 253 TL’sinin işverenlere devlet katkısı olarak ödenmesi sağlandı. Böylece daha fazla işletmenin daha çok öğrenciye beceri eğitimi ve staj imkânı sağlanmasının önü açıldı.

üUygulamanın başladığı Şubat 2017’den bu zamana kadar işverenlere toplam 239.4 Milyon TL devlet katkısı sağlanmış oldu.

 

 

 

Ön lisans programlarına geçişte ilave puan uygulamasına geçildi:

 

üÜniversitelerin ön lisans programlarına sınavsız geçiş uygulamasına son verildi ve bunun yerine öğrenim gördüğü alanda ön lisans programlarına devam etmek isteyenlere ilave puan uygulamasına geçildi. Yapılan bu değişiklikle meslek liselerinde ve meslek yüksekokullarında verilen eğitimin kalitesinin yükseltilmesi ve böylece daha nitelikli işgücü yetiştirilmesinin önü açıldı.

 

Öğrenciler iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalandı:

 

üMesleki ve teknik ortaöğretim okullarına devam eden öğrenciler, alan eğitimine başladıkları andan itibaren mezun oluncaya kadar iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalandı.

 

Meslek lisesi mezunlarının tamamına teknisyen unvanı verildi:

 

üBu güne kadar yalnızca 3795 sayılı Kanunda belirtilen mesleki ve teknik eğitim okul türlerinden mezunlara teknisyen unvanı verilmekte iken 6764 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle bundan böyle tüm meslek lisesi mezunlarına da teknisyen unvanı verilmesi sağlandı.

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Niğde Çiftlik Çardak Ortaokulu

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)