Liselerde Bilim Uygulamaları: Âşıklık Geleneğinin KuvayımillÎye Kahramanlarının Tanıtımındaki Etkin Rolü: Usturumcalı Halil Efe Örneklemi

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) 2023 yılını, vefatının 50. sene-i devriyesi onuruna “Âşık Veysel Yılı” ilan etmesi ve Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın bu çerçevede düzenlenecek etkinlikleri himayelerine alması dolayısıyla Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi olarak Yunus Emre Enstitüsü ve Türkiye Beyazay Derneğiyle işbirliği içerisinde “I. Uluslararası Bilim, Sanat ve Toplumda Âşıklık Sempozyumu Âşık Veysel” başlıklı düzenlenen sempozyumda okulumuz Müdür Yardımcısı Barış KÖSE danışmanlığında, öğrencilerimiz Zeynep KARATAŞ, Gizem ŞAHİN, Ayşe Nur HARMANDALI ve Görkem ARGAÇ “ÂŞIKLIK GELENEĞİNİN KUVAYIMİLLÎYE KAHRAMANLARININ TANITIMINDAKİ ETKİN ROLÜ: Usturumcalı Halil Efe Örneklemi” isimli bildirilerini sundular.

 

AmaçLiselerde Bilim Uygulamaları kapsamında bu çalışmayla amacımız, ilçemizin düşman kuvvetlerine karşı savunulmasında önemli bir yere sahip olan Usturumcalı Halil Efe’yi tanıtmak ve hakkında farkındalık oluşturmaktır. Bu yüzden ilçemizde birinci hedef kitlemiz olan öğrenciler ve ikinci hedef kitlemiz olan Selendi halkı arasında “Basit Gözlem” yönteminin alt dalı olan “Katılımlı Gözlem” yöntemiyle yapılan görüşmeler sonucunda da bilinirliliğinin çok az olduğu tespit edilmiştir. Somut olmayan kültürel miras taşıyıcımız ve aynı zamanda halk ozanımız/aşığımız tarafından şehadetinin 100. yılı anısına “Usturumcalı Halil Efe Destanı” isimli türkü bestelenmiştir. Böylece gelecek kuşaklara aktararak toplumsal kimliğimizin sürdürülebilirliğinin sağlanması ve elde edilen bulguların tarihi kayıtlarla doğruluğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. 


Araştırma sorumuz(tezimiz): Millî kahramanlarımızın gelecek kuşaklara aktarılarak, toplumsal kimliğimizin sürdürülebilirliğinin sağlanarak  daha geniş kitlelere tanıtılmasında ‘Halk Ozanı’ geleneğimizin etkili olur mu?

 

HipotezimizMillî kahramanlarımızın gelecek kuşaklara aktarılarak, toplumsal kimliğimizin sürdürülebilirliğinin sağlanarak  daha geniş kitlelere tanıtılmasında ‘Halk Ozanı’ geleneğimizin rolü etkili olacaktır.

 

Hedefimiz: Millî kahramanlarımızın gelecek kuşaklara aktarılmasında, toplumsal kimliğimizin sürdürülebilirliğinin sağlanmasında ve daha geniş kitlelere tanıtılmasında sosyal medyanın rolü etkili olur mu? sorusuna, bestelenen “Usturumcalı Halil Efe Destanı” isimli türkünün ve “Poster Çalışması”nın yaygınlaştırılması faaliyetiyle cevap aramaktır.

 

 

 

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Manisa Selendi Selendi Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)