Lise ve Üniversite Mezunlarına Müjde!

USTALIK TELAFİ PROGRAMI 

Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programlarına,Talim ve Terbiye Kurulu'nun 24/06/2022 tarih ve 2022-45 Sayılı Kararı ile Büro Yönetimi, -Gıda Teknolojisi, Harita-Tapu-Kadastro, Hayvan Yetiştiriciliği ve Sağlığı, Muhasebe ve Finansman, Müzik Aletleri Yapımı, Pazarlama ve Perakende, Tarım ve Ulaştırma Hizmetleri alanları Telafi Çerçeve Öğretim Programlarının eklenmesine karar verilmiştir.

Ustalık Telafi Programına katılan her çalışan için işverenin hesabına asgari ücretin netinin en az yarısı (2.750,18 TL) kadar ve her ay nakdi ödeme yapılmaktadır. Yapılan bu ödeme, hibe olarak verilmektedir.

Millî Eğitim Bakanlığı'nın 33 alan ve 183 dalda uygulanmasına karar verdiği ustalık telafi programları süresi en fazla 27 haftadır. Bu süre alan ve dal için belirlenen modülere değişkenlik göstermektedir.

Mesleki Eğitim Merkezi Telafi Çerçeve Öğretim Programlarına Yeni Alanların Eklenmesi-Talim ve Terbiye Kurulu'nun 24/06/2022 tarih ve 2022-45 Sayılı Kararı ile 9 alanın daha Telafi Çerçeve Öğretim Programlarının eklenmesine karar verilmiştir.

İşletme tarafından ödenecek ücretin ödeme belgeleri Mesleki Eğitim Merkezi'ne (MEM) teslim edildiğinde İşsizlik Sigortası Fonu'ndan karşılanmak üzere destek verilecektir.Programa katılanlar için işverene, kişi başı, net asgari ücretin yarısı oranında 27 hafta boyunca ödeme yapılmaktadır.

Ustalık Telafi Programı Nedir?

21.04.2022 tarihi itibariyle duyurusu yapılan ve uygulamaya başlanan Ustalık Telafi Programı, çalışanların mesleki tecrübesini artıran ve program sonucunda ustalık belgesini almasını sağlayan süreli bir programdır.  Ustalık Telafi Programları, sektör iş birliğine dayanmaktadır. Yürütücü ve sorumlu kurum Millî Eğitim Bakanlığı'dır.

Amacı da; iş yerindeki pratik öğrenmenin pekiştirilmesi ve akabinde yapılacak sınavda başarılı olanlara ustalık belgesi verilmesidir.

Mesleki Eğitim Süresince Öğrencilerin İş Kazası ve Meslek Hastalıkları Sigorta Primlerini Kim Karşılayacak?

Mesleki Eğitim Merkezi (MEM) eğitimleri süresince öğrencilerin sigorta primleri (iş kazası ve meslek hastalığı) MEM tarafından karşılanacaktır. Yapılan bu sigortanın emeklilik prim/gün sayısına herhangi bir etkisi bulunmamaktadır.

İşletmeler, Usta Öğretici Görevlendirmek Zorunda mıdır?

Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin genel esasları çerçevesinde işletmeler, öğrencilerin beceri eğitiminden sorumlu olmak üzere ustalık veya mesleki yeterliğe sahip ve iş pedagojisi eğitimi görmüş yeterli sayıda ve nitelikte usta öğretici veya eğitici personel görevlendirmekle yükümlüdür.

Ustalık Telafi Programları, İşletmelere ve Katılımcılara Nasıl Bir Avantaj Sağlamaktadır?

Ustalık telafi programlarının en önemli avantaj sağladığı konu hayat boyu öğrenme anlayışını desteklemesidir. Gerek genç kuşaklar gerekse de yetişkinler hayatları boyunca öğrenime katılmakta ancak kazanılan yeterlilikler sadece resmi eğitim kurumlarından alınan belgelerle görünür hale gelmektedir. Ustalık belgesi alma fırsatı sağlayan bu programlar eğitim hayatına yeniden dâhil olabilme fırsatı sunmaktadır.

İşletmeler, kendi işyeri kültürünü ve işyeri iletişim becerisini öğrencilere aktararak ileride nitelikli istihdam sağlayabileceği adaylarla tanışabilirler.

Meslek yeterlilik belgesi zorunluluğu bulunan bir meslekte ustalık belgesi alınarak sürekli muafiyet sağlanabilir. Ustalık belgesi telafi alanlar sınırlı olduğundan tüm meslekler için geçerli olmasa da program düzenlenen meslekler için avantajlı yönü bulunmaktadır.

Ustalık belgesi sahipleri işyeri açma imkânı elde edebildiği gibi programı başarıyla tamamlayıp ustalık yeterliliği kazanmış olanlar, mesleklerinde en az on yıl çalıştıklarını belgelemeleri durumunda İş Pedagoji Kursu Sınavı'na doğrudan katılarak başarılı olmaları kaydıyla usta öğreticilik belgesi alabilecektir.

Ustalık Telafi Programlarında İstihdam Zorunluluğu veya İstihdama Özel Olarak Verilecek Sigorta Prim Teşvik Uygulaması Var mıdır?

Ustalık telafi programları kapsamında işbirliği yapacak işletmelerin işbaşı eğitim programlarında olduğu gibi sigortalı sayısını korumak, program bittikten sonra istihdam zorunluluğu ya da istihdam sağlanması halinde özel olarak düzenlenen sigorta prim teşvik uygulaması bulunmamaktadır.

Ustalık Telafi Programlarına Kimler Başvurabilir?

Ustalık Telafi Programına lise, ön lisans ve lisans mezunları başvurabilir.

Ustalık Telafi Programına Başvurmak için Gerekli Evraklar nelerdir?

1-     TC. KİMLİK KARTI ASLI VE 1 ADET FOTOKOPİSİ

2-     BİYOMETRİK FOTOĞRAF (2 ADET)

3-     ÖĞRENİM DURUM BELGESİ (LİSE/ÜNİVERSİTE)

4-     İŞ YERİNDE ADAY ÖĞRENCİNİN EĞİTİMİNDEN SORUMLU KİŞİNİN "USTALIK" VE "USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ" ASLI VE 1 ADET FOTOKOPİSİ

5-    BÜNYESİ VE SAĞLIK DURUMU GİRECEĞİ MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ İŞLERİ YAPMAYA UYGUN OLDUĞUNU GÖSTERİR SAĞLIK RAPORU

Örnek: Fırıncılık meslek dalında çalışabilir. (Bu ibarenin alınacak raporda belirtilmesi ZORUNLUDUR.)

ÖNEMLİ: ASILLARI TEMİN EDİLEMEYECEK BELGELERİN (DİPLOMA, USTALIK, USTA ÖĞRETİCİLİK BELGESİ GİBİ)  E-DEVLET ÜZERİNDEN ALINACAK BARKODLU ÇIKTILARI DA KABUL EDİLMEKTEDİR.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Afyonkarahisar Merkez Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Yorumlar (0)
Resimsiz
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)