Kütüphane Sohbetleri - 2

KÜTÜPHANE SOHBETLERİ – 2

      Kütüphanecilik Kulübü 2023-2024 Etkinlikleri çerçevesinde başlayan “Kütüphane Sohbetleri”mizin ikincisi 05.03.2024 tarihinde, öğrencilerimizin katılımının kütüphanemizin kaldırabileceğinden fazla olması sebebiyle okulumuzun konser salonunda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Tuba DAĞLI’nın sunumuyla gerçekleştirilmiştir.

       Mart ayı sohbetimiz için seçtiğimiz konu “Anadolu Mitolojisi” oldu.

       Sanat Tarihi profesörlerimizden Sayın Fahri IŞIK Hocamızın arkeolojik kazılardan elde edilen bilgi, belge ve bulgulara dayalı olarak ortaya koyduğu bilimsel yargıya, ünlü hikaye yazarımız Cevat Şakir KABAAĞAÇLI namıdiğer Halikarnas Balıkçısı sanatçı ön görüsüyle yıllar önceden imzasını atmıştır.

      Hocamızın ortaya koyduğu tespit şudur:

“Medeniyeti kuranlar Yunanlılar değildir. Uygarlığın gerçek kurucuları Anadolu Halklarıdır.”

       Biz de ikinci sohbetimizi Anadolu medeniyetlerinin kültürel mirasının son varisleri olarak, topraklarımızın kadim sahiplerinin muhayyilesinde şekillenmiş tüm zenginliklerimizin köklerini aramanın ilk adımına ayırdık.

        Mitolojik hikayelerin zengin çeşitliliği içinde Luvi, Hatti, Hitit Uygarlıklarına doğru seyahatimizden derlediğimiz hediyelerle bugün Anadolu’da yaşayan kız isteme geleneğimizden doğum adetlerimize, inacımızın içinde yer verdiğimiz bazı ritüellerden yemek kültürümüze kadar bu kadim mirasın nasıl taşındığını anlamaya çalıştık. Bu topraklarda var olmuş ve medeniyet teşkil etmiş halkların bir anda ortadan kaybolup gitmediğini, aslında halen “biz” olarak yaşamaya devam ettiklerini hissettik.

      Zaten bildiğimize bir kez daha kanaat getirdik ki biz bu toprakların kiracısı değil; ilelebet yasal varisleri, hak sahipleriyiz. Ve yine anladık ki tarih bir açıdan da mitolojik anlatıların başladığı zamanlardan bu yana tekamül ederek tekerrür etmekte.

     Lezzetini dimağımızda hissettiğimiz bu mitolojik sohbetimize başka bir sohbetin lezzetini paylaşmak üzere mola verdik.

Haberin devamını okumak için buraya tıklayınız.

Ankara Çankaya Ankara Güzel Sanatlar Lisesi

Yorumlar (0)
Yorumunuz en az 10 karakter olmalıdır.(0)